Συνεντεύξεις

Γ. Kεφαλογιάννης: «Ο κ. Τσίπρας ζει δυστυχώς, σε μια εικονική πραγματικότητα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Ο κ. Τσίπρας ζει δυστυχώς σε μια εικονική πραγματικότητα». Αυτό δηλώνει σήμερα, σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, ενώ μιλάει για τα εθνικά μας θέματα, την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συμφωνία με την Εκκλησία.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσουμε από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που πανηγυρίζει ότι «έσωσε» τις συντάξεις, ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος στην μετα-μνημονιακή εποχή. Είναι όμως αυτό μια πραγματικότητα;
Ο κ. Τσίπρας ζει δυστυχώς σε μια εικονική πραγματικότητα. Σε ένα φαντασιακό κόσμο που συγκρούεται με τη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν κάθε μέρα οι Έλληνες πολίτες. Μιλά για μια Ελλάδα που πολύ απλά δεν υπάρχει. Ο πρώτος “μεταμνημονιακός” προϋπολογισμός, τον οποίον κατέθεσε η κυβέρνησή του, προβλέπει δύο δισεκατομμύρια πρόσθετους φόρους. Ακόμη περισσότερο, ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωνε για «καθαρή έξοδο στις αγορές» από τον Αύγουστο, η χώρα βρίσκεται σταθερά σε αδυναμία να δανειστεί. Και αυτό είναι το πιο σοβαρό απ’ όλα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού υπερβαίνουν το 4,6%, και είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών που εξήλθαν από μνημόνια. Ο στόχος του προγράμματος δεν επετεύχθη και η χώρα δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Άρα για πιο μεταμνημονιακό προυπολογισμό μιλάει;
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις η κυβέρνηση ακύρωσε ένα μέρος των νόμων που η ίδια ψήφισε, νόμους που εμείς καταψηφίσαμε. Ήδη έχει κάνει 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου έχει ήδη περικόψει κατά 35% τις κύριες και κατά 45% τις επικουρικές συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους. Τώρα ακυρώνει την περικοπή των παλαιών συντάξεων που η ίδια είχε ψηφίσει – και μάλιστα δύο φορές – και η ίδια είχε αποφασίσει να εφαρμοστεί από 1.1.2019. Όλες οι άλλες περικοπές και ιδίως οι δραματικές περικοπές συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου, παραμένουν σε ισχύ.
• Εκτιμάτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει τελικά; Είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση αλλά με ασφαλιστικές δικλείδες για την χώρα μας;
Εφόσον η συμφωνία έρθει προς κύρωση σε αυτή τη Βουλή θεωρώ πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Το ζητούμενο για εμάς είναι να μη φτάσουμε ως εκεί – και αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο με εκλογές. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων κάνει ακόμη χειρότερη την ήδη επιζήμια συμφωνία. Και αυτό γιατί την παραβιάζει με τρεις τρόπους. Πρώτον, διατηρεί πλήρως τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σλαβομακεδόνων καθώς ακόμη και το προοίμιο παραπέμπει σε κείμενα που μιλούν για έναν δήθεν μακεδονικό λαό που βρίσκεται και εκτός σκοπιανών συνόρων. Δεύτερον, στο άρθρο 36 αναφέρεται ρητά σε “μακεδονικό Κράτος” και ούτε καν σε Βόρεια Μακεδονία γεγονός που επιτρέπει στους γείτονές μας να χρησιμοποιούν για τη χώρα τους και το “Μακεδονία” σκέτο. Και τρίτον, απαιτεί πρώτα η Ελλάδα να κυρώσει τη Συμφωνία και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και μετά να ισχύσει η αναθεώρηση του Συντάγματός τους. Προϋπόθεση που δεν υπάρχει καν στην ούτως ή άλλως απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που σημειώνουμε ότι αναγνώρισε ακόμη και ο παραιτηθείς κ. Κοτζιάς σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Γι αυτό και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όλα αυτά, πριν ολοκληρωθεί η προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Καλούμε επίσης, μετ’ επιτάσεως και διαρκώς, τον κ. Καμμένο να αφήσει τις «τσάμπα μαγκιές» και να αποδείξει εμπράκτως ότι, αν όντως θεωρεί επιβλαβή τη συμφωνία των Πρεσπών, οφείλει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση.
• Πώς σχολιάζετε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συμφωνία με την Εκκλησία; Ήταν εξ αρχής μια κυβέρνηση που δεν στήριξε ποτέ την Εκκλησία ή τον κλήρο.
Θα ήταν ευχής έργον ο κ. Τσίπρας να πάψει να διαπραγματεύεται οτιδήποτε. Διότι με ό,τι καταπιάνεται, προκαλεί ολοκληρωτική καταστροφή. Κατάφερε να διχάσει τους Μητροπολίτες, να ξεσηκώσει χιλιάδες ιερείς και να δυναμιτίσει τις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το Πατριαρχείο. Με θράσος, προσπάθησε να βαφτίσει «ιδιωτικούς υπαλλήλους» για να υποκριθεί ότι δεν θα είναι, πλέον, δημόσιοι υπάλληλοι. Και ότι έτσι τάχα ανοίγουν θέσεις στο Δημόσιο για να διορίσει ο κ. Τσίπρας και άλλους πελάτες του. Στη χώρα μας η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού. Και θέλω από αυτό το βήμα που μου δίνετε να διαβεβαιώσω τους κληρικούς ότι όχι μόνον απολαμβάνουν την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και ότι η κοροϊδία της Κυβέρνησης δεν θα περάσει. Διότι κοροϊδία και απάτη είναι να υποστηρίζει ότι αδειάζουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, όταν οι κληρικοί θα εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το Κράτος.

• Στα εθνικά μας θέματα, οι γείτονες μας στην Τουρκία επιμένουν στην παραδοσιακή «συνταγή» των προκλήσεων. Πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να διαχειριστεί το θέμα η Ελλάδα;
Εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τείνει να καταστεί το μόνιμο χαρακτηριστικό των διμερών μας σχέσεων. Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στερείται στοιχειώδους στρατηγικής αντίληψης αυτήν την εποχή. Η στόχευση της Τουρκίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Θέλει να περάσει ένα μήνυμα δια της ισχύος πως ό,τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την εκτέλεση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου. Η χώρα μας δεν πρέπει να παρασυρθεί σε στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία απεμπλοκή και κατ επέκταση στη μετατροπή της περιοχής σε μία μεγάλη ζώνη αμφισβητήσεων. Και βέβαια θα πρέπει να εμπλέξει ενεργά την διεθνή κοινότητα καθώς στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες. Θα πρέπει να στείλει το δικό της μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως οι τουρκικές αμφισβητήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια δικαίου.
• Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά μπροστά τη Ν.Δ. και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει την αυτοδυναμία;
Η αυτοδυναμία μοιάζει αυτή τη στιγμή ένας εφικτός στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας της οποίας τα μέλη μπορούν να διαφωνούν ιδεολογικά, αλλά συμφωνούν γύρω από ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων και προτάσεων που ορίζονται από τις αξίες της Ευρώπης και τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτή είναι η δικιά μας «διαιρετική τομή» και ταυτόχρονα ο πολιτικός μας προσανατολισμός. Αυτή τη συμμαχία επιθυμούμε να διαμορφώσουμε και να εκφράσουμε τόσο εκλογικά όσο και με την κυβερνητική πολιτική μας. Και πάνω σε αυτή τη βάση ξεκίνησε η προγραμματική, οργανωτική και στελεχιακή μας ανανέωση. Η Νέα Δημοκρατία έχει απευθύνει μια ειλικρινή πρόσκληση για συνεννόηση και συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους εντός αυτού του πλαισίου. Χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα.
• Πιστεύετε ότι είναι το σωστό timing για Συνταγματική Αναθεώρηση και τι σκοπούς εξυπηρετεί;
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία που έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Παράλληλα είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξ ορισμού ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καμιά αλλαγή. Υποστηρίξαμε την εξής πολύ απλή θέση: Αν κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση η Ν.Δ., τότε και η Ν.Δ. θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λόγο μετά θα έχουν οι πολίτες οι οποίοι με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποφασίσουν την κατεύθυνση των αλλαγών της αναθεώρησης. Η χρονική στιγμή που επέλεξε να θέσει το ζήτημα, ο τρόπος που το έθεσε και τελικά η άρνηση του κ. Τσίπρα να δεχθεί τις προτάσεις μας αποδεικνύει πως η πρωτοβουλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν ήταν παρά άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
• Πώς σχολιάζετε την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομικούς «διωγμούς»;
Η Κυβέρνηση ξεχνά ότι στην Ελλάδα η διάκριση των εξουσιών είναι βασική αρχή του Συντάγματος, Υπάρχουν δικαστές οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμιχθεί στο έργο της. Εμείς δύο πράγματα έχουμε καταστήσει σαφή. Το πρώτο και το βασικό είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Έχουμε ακόμη ζωντανή την εικόνα του κ. Παπαγγελόπουλου να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου πριν από 8 μήνες και να μιλάει για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού Κράτους», εννοώντας το φιάσκο της Novartis. Έχουμε ακόμη πιο πρόσφατη την φωνή του κ. Πολάκη να προτρέπει ανοιχτά τους συντρόφους τους στο ΣΥΡΙΖΑ “να σπρώξουν ακόμη περισσότερο τη Δικαιοσύνη”, όπως είπε, με στόχο να κλείσουν κάποιους αντιπάλους τους στη φυλακή, ώστε να κερδίσουν τις εκλογές. Όλα αυτά, μαζί με πάμπολλες άλλες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, -θυμίζω όσα έχει πει κατά καιρούς ο κ. Παππάς ή ακόμη και ο Τσίπρας όταν προεξοφλούσε αποφάσεις του ΣτΕ- είναι ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που είναι αδιανόητες σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου. Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ή να κρύψουμε. Αντιθέτως, οι πολίτες γνωρίζουν ότι με τον Κ. Μητσοτάκη και με τη Ν.Δ. θα γυρίσουμε σελίδα. Οι πολίτες ζητούν να τελειώσουμε με το λαϊκισμό και τα αφηγήματα του παρελθόντος. Και αυτό ακριβώς θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου