Συνέντευξη στη
Μαίρη Φώτη
Ο κ. Τάσος Αναγνώστου έφυγε από τη Ρόδο για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά του και σήμερα οι Σκωτσέζοι τρώνε γύρο… στο όνομά του!
Αν και σπούδασε μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών, επέλεξε να ασχοληθεί με μια σειρά από άλλα επαγγέλματα κλείνοντας και ανοίγοντας επιτυχημένους κύκλους συνεργασιών. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι ότι έμαθε στους Σκωτσέζους και στους… Κινέζους να τρώνε γύρο, ακόμα κι αν χρειάζεται να στηθούν στην ουρά και να περιμένουν υπομονετικά μέχρι και μία ώρα για να τους εξυπηρετήσει!
Εξω από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η καντίνα «MacTassos» είναι πλέον το σήμα κατατεθέν της περιοχής και συγκεντρώνει καλοφαγάδες από κάθε γωνιά της Σκωτίας!
Στη συνέντευξή του σήμερα στη «δ», περιγράφει το ταξίδι του από τη Ρόδο στη Σκωτία και ποιο ήταν το έναυσμα για μάθει να φτιάχνει και να πουλάει πίτες με γύρο σε μια χώρα που έχει ταυτίσει το street food, μόνο με fish & chips.
Παρ΄ό,τι ο γιος του άνοιξε πρόσφατα υποκατάστημα σε γνωστό εμπορικό κέντρο της Σκωτίας, ο Τάσος Αναγνώστου ονειρεύεται τη στιγμή που θα γυρίσει στη Ρόδο, κοντά στους συγγενείς και στους φίλους του και θα μπορεί να βουτάει και πάλι για χταπόδια!
• Κύριε Αναγνώστου, πότε πήρατε την απόφαση να φύγετε από τη Ρόδο;
Πριν από πέντε χρόνια έφυγα από τη Ρόδο, στα 49 μου πήρα την απόφαση, για να εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μου. Παντρεύτηκα το ‘94, μια Σκωτσέζα, την οποία την χάσαμε δέκα χρόνια μετά, το 2004, από καρκίνο. Εχουμε δύο παιδιά τον Βαγγέλη και την Νικόλ. Για τα παιδιά μου ήρθα στη Σκωτία, γιατί ήθελα να σπουδάσουν και να έχουν καλύτερες προοπτικές. Τα παιδιά τα είχα πάντα μαζί μου, δεν τα άφησα ούτε στη μητέρα μου, ούτε στην αδελφή μου όταν έχασα τη σύζυγό μου. Η μεγάλη μου κόρη έχει τελειώσει φαρμακευτική, ο μικρός έχει ανοίξει ένα παράρτημα του «MacTassos» σε ένα εμπορικό κέντρο. Όταν ήταν στον κολλέγιο τρεις φορές την εβδομάδα δούλευε μαζί μου, έτσι έμαθε την δουλειά και τώρα ξεκίνησε ένα μαγαζί δικό του. Οπότε πήρε κι εκείνος τον δρόμο του.
• Πηγαίνοντας στη Σκωτία, με τι ασχοληθήκατε αρχικά;
Δούλευα σερβιτόρος σε εστιατόρια. Για να είμαι ειλικρινής, ξεκίνησα να εργάζομαι στο εστιατόριο της κουνιάδας μου αρχικά, είχα εξασφαλισμένη δουλειά ερχόμενος εδώ. Μετά εργάστηκα σε ένα ελληνικό εστιατόριο, στη συνέχεια ξαναπήγα στην κουνιάδα μου. Ο Ελληνας, όπου και να πάει θα δουλέψει, δεν είναι τεμπέλης.
• Η ιδέα για το “MacTassos πώς σας ήρθε;
Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου ότι θα ασχοληθώ με λάδι, φαγητό και κουζίνα… Εψαχνα εδώ να φάω καλό γύρο και δεν έβρισκα πουθενά. Η ιδέα ήταν του γιου μου, που μου είπε να ανοίξουμε μια τέτοια επιχείρηση για να μπορούμε κι εμείς να τρώμε καλό γύρο! Βρήκα λοιπόν ένα βαν και το μετέτρεψα σε καντίνα…
• Το περιγράφετε πολύ απλά. Είχατε πριν σχέση με το αντικείμενο;
Καμία! Εχω έναν κολλητό, τον Στέλιο Χουρδά, που έχει το μαγαζί με τα γνωστά σουβλάκια του «Σακελλάρη» στην περιοχή των Δασκάλων. Είμαστε φίλοι από παιδιά και είμαστε και κουμπάροι. Δυο τρεις φορές είχα πάει και τον είχα βοηθήσει στο μαγαζί, να κόψουμε καμία ντομάτα, κανένα κρεμμύδι… Αυτή ήταν η μόνη σχέση που είχα με το επάγγελμα!
• Και πριν από πόσο καιρό πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα;
Πριν από δύο χρόνια περίπου αγόρασα το βαν. Χρειάστηκε ένα εξάμηνο περίπου για να πάρω την αδειοδότηση κι έτσι ξεκίνησα πρόπερσι τον Φλεβάρη. Η αδειοδότηση ήταν μια μικρή ταλαιπωρία για την συγκέντρωση όλων των εγγράφων. Το δημοτικό συμβούλιο εδώ αποτελείται από 12 ανθρώπους και είναι περίπου σαν το δικό μας δικαστήριο. Στεκόμουν κάτω, μπροστά από ένα μικρόφωνο, οι σύμβουλοι ήταν πάνω στα έδρανα και με ρωτούσαν διάφορα. Βρέθηκαν δυο-τρεις φιλέλληνες Σκωτσέζοι και χωρίς κουβέντα μού έδωσαν την άδεια. Στην περιοχή όπου σήμερα λειτουργεί η καντίνα, δεν έχει δοθεί άδεια λειτουργίας σε κανέναν άλλον πριν από εμένα. Βέβαια με βοήθησε πολύ η σύντροφός μου για την έναρξη των επιχειρήσεων και για τη χορήγηση της άδειας. Με στήριξε ψυχολογικά, ηθικά, πρακτικά, η υποστήριξή της ήταν αμέριστη.
• Την περιοχή που στήσατε την καντίνα, την επιλέξατε εσείς;
Σου δίνουν τρεις επιλογές, κι αυτή που σήμερα δραστηριοποιούμαι εγώ, ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Αρχικά ξεκίνησα με σκοπό να προσελκύσω Ελληνες φοιτητές, που είναι περίπου 2.000 εδώ. Στο Πανεπιστήμιο το 80% είναι Κινέζοι και αμέσως μετά έρχονται οι Ελληνες φοιτητές. Ξεκινώντας δεν ανοίχτηκα πολύ, δεν έκανα διαφήμιση. Στόμα με στόμα, με εντόπισε μια ιστοσελίδα, η GlasgowLive, που είναι πολύ δημοφιλής εδώ στη Σκωτία. Εκανε ένα αφιέρωμα στο ελληνικό φαγητό και στο καλύτερο street food της Γλασκώβης οπότε έγινε γνωστό το “MacTassos” σε ένα μεγαλύτερο κοινό και έτσι άρχισε να έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος εδώ για να φάει ελληνικό γύρο. Οι Κινέζοι φοιτητές έχουν ξετρελαθεί με τον ελληνικό γύρο! Αλλά και πολλοί Σκωτσέζοι έρχονται μέχρι εδώ για να φάνε στο «MacTassos». Οι συνεργάτες μου είναι Ελληνες ο ένας είναι Ρόδιος, είναι δύο Πατρινές, ένας Κορίνθιος κι ένας Αθηναίος. Κι έχω επίσης κι έναν συνεργάτη Σκωτσέζο.
• Πρώτες ύλες από πού προμηθεύστε για να ετοιμάσετε τον αυθεντικό ελληνικό γύρο;
Το είχα ψάξει από πριν. Υπάρχει ένας Ελληνας που φέρνει τα προϊόντα εδώ. Φέρνει τις πίτες, το γιαούρτι, τον γύρο μαριναρισμένο. Οπότε αφού είχα εξασφαλίσει τα προϊόντα και συμφωνήσαμε ότι θα με προμηθεύει συστηματικά ώστε να μπορώ να λειτουργήσω την καντίνα, αποφάσισα να την ανοίξω.
• Εκτός από γύρο τι άλλο προσφέρετε;
Υπάρχει και η χορτοφαγική εκδοχή με χαλούμι και φαλάφελ. Στο άλλο μαγαζί που έχει ανοίξει ο γιος μου, προσφέρουμε σπανακόπιτα, τυρόπιτα και μπακλαβά…
• Είναι εξοικειωμένοι με τις γεύσεις αυτές οι Σκωτσέζοι ή τις μαθαίνουν από εσάς;
Σπανακόπιτα, τυρόπιτα και χαλούμι, όσοι έχουν έρθει Ελλάδα και έχουν δοκιμάσει τους αρέσουν πολύ. Οι υπόλοιποι τα δοκιμάζουν από εμάς!
• Ο γιος πώς αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματά σας;
Ο γιος μου έβγαλε εδώ τις τελευταίες τάξεις του σχολείου. Τελείωσε τη δευτέρα Λυκείου, έδωσε εξετάσεις μπήκε στο Κολλέγιο ως πολιτικός μηχανικός, μετά μπήκε στο Πανεπιστήμιο με τρία «Α» πάλι ως πολιτικός μηχανικός, έκανε κι εκεί ένα χρόνο και μετά αποφάσισε ότι δεν του άρεσε. Οπότε, πήγε σε ένα Κολλέγιο για ένα χρόνο όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και πήγαινε τρεις μέρες στο Κολλέγιο και τρεις μέρες δούλευε μαζί μου στο βαν. Πήρε την απόφαση να ανοίξει δικό του μαγαζί. Του βρήκα μαγαζί στο κέντρο, το έφτιαξα, το άνοιξα, το δούλεψα την πρώτη μέρα και από την επόμενη του το παρέδωσα. Δόξα τω Θεώ πάει πολύ καλά κι αυτό. Η επωνυμία της εταιρείας που ανήκει το βαν είναι η “Colossus” από τον Κολοσσό και η εταιρεία που ανήκει το μαγαζί είναι «MacTassos».
• Τι συμβουλή δώσατε στο γιο σας;
Ότι δεν αρκεί να πουλήσει, αλλά πρέπει να ξέρει και πώς θα πουλήσει! Και όλα πρέπει να γίνονται με το γνωστό ελληνικό χαμόγελο. Εγώ δεν περνάει μέρα που δεν θα πω150 καλημέρες. Λέω καλημέρα σε όποιον περνάει από μπροστά μου και μου απαντάνε κι εκείνοι. Στην αρχή ήταν λίγο διστακτικοί, ξέρετε άλλη νοοτροπία εδώ, άλλες συνήθειες, αλλά τώρα όλοι ανταποκρίνονται στην καλημέρα!
• Στη Ρόδο έρχεστε συχνά;
Δύο φορές τον χρόνο. Η Ρόδος μου λείπει τρελά. Μου λείπει η θάλασσα, μου αρέσει να βουτάω για χταπόδια! Αυτό είναι το πρώτο που κάνω κάθε φορά που πηγαίνω στη Ρόδο.
• Όταν έρχεστε στη Ρόδο τρώτε γύρο και σουβλάκι;
Για να είμαι ειλικρινής, γύρο στην Ελλάδα δεν μπορώ να φάω. Είναι τόσο καλός ο δικός μου γύρος που δεν μου αρέσουν οι άλλες γεύσεις! Σουβλάκι όμως θα φάω.
• Στη Ρόδο με τι ασχολιόσασταν;
Με πολλά. Εχω σπουδάσει μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών αλλά ασχολήθηκα με ξενοδοχειακά επαγγέλματα. Είχα και μια επιχείρηση στα Αφάντου, το Diva Club. Το έκλεισα το 2007, μετά δούλεψα ως manager στις επιχειρήσεις του Κλεάνθη του Μαλανδρή στο Φαληράκι. Είχα βοηθήσει τον θείο του, τον Πυράκη, να ανοίξει το «Ritz» στο Φαληράκι, ήμουν manager του τότε και είχα εκπαιδεύσει και τον Κλεάνθη.
• Πολυάσχολος και πολυτάλαντος!
Ναι, δόξα τω Θεώ, πιάνουν τα χέρια μου γενικά και έχω πολύ καλές σχέσεις με όλο τον κόσμο.
• Ρίξατε… άγκυρα στη Γλασκώβη;
Όχι! Η προοπτική μου ήταν να έρθω για μερικά χρόνια μέχρι να σταδιοδρομήσουν τα παιδιά. Τα παιδιά βρήκαν τον δρόμο τους και κάποια στιγμή θα πάρω κι εγώ το δρόμο μου, για να γυρίσω πίσω. Όχι άμεσα, αλλά σε δύο τρία χρόνια πιστεύω θα επιστρέψω στη Ρόδο.
• Αρα είναι δρομολογημένη η επιστροφή στη Ρόδο;
Ναι! Το σπίτι μου κάτω δεν το έχω ενοικιάσει ώστε να μπορώ να γυρίσω όποτε θέλω.
• Πού μένατε στη Ρόδο;
Εγώ γεννήθηκα στην Παλιά Πόλη. Τιμοκρέοντος 20. Ο πατέρας μου είναι Λέριος στην καταγωγή, δάσκαλος, συνταξιούχος. Είναι 84 ετών, μένει στο Ροδίνι. Η μητέρα μου κατάγεται από Αφάντου, όπου είχα ένα οικόπεδο, έφτιαξα ένα σπίτι και έμενα εκεί μέχρι που ήρθα στη Σκωτία.
• Πιο πολύ τι σας λείπει από τη Ρόδο;
Οι συγγενείς, οι φίλοι, η θάλασσα… Ο καιρός εδώ είναι μουντός αλλά αυτό συνηθίζεται κατά κάποιον τρόπο.
• Επιστρέφοντας έχετε σκεφθεί με τι θα ασχοληθείτε εδώ;
Όχι, δεν με απασχολεί. Κάτι θα βρω! Τα χέρια μου πιάνουν.
• Εχετε κάνει πολλές δουλειές πάντως.
Ναι, δόξα τω Θεώ. Μέχρι και σε βουλκανιζατέρ έχω δουλέψει!
• Τα παιδιά, σκέφτονται να γυρίσουν;
Αυτή τη στιγμή, λόγω των καταστάσεων, όχι δεν υπάρχει προοπτική. Μελλοντικά ίσως το σκεφτούν, αλλά εκείνα θα αποφασίσουν. Αυτό που τους έχω πει είναι ότι η ζωή θέλει τόλμη. Στη ζωή πρέπει να είσαι τολμηρός αλλά όχι θρασύς.
Γεια σου Τάσο άρχοντα τα Αφάντου σε χαιρετούν !!
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g186534-d12580740-Reviews-MacTassos-Glasgow_Scotland.html
Την ερχομενη φορα που θα βρισκομαι στη Γλασκοβη θα το δω.
ΠΟΛΎ καλά είσαι εκεί. ΕΔΏ ΝΑ έρχεσαι για διακοπές ΜΌΝΟ ΤΊΠΟΤΑ άλλο.
Πολυ καλο το αρθρο για τον φιλο μου Τασο
Παλικαρι!!