«Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του συναδέλφου του από την Άγκυρα, σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», τόνισε ο Αλέξανδρος Γεννηματάς και πρόσθεσε: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» σημείωσε ο κ. Γεννηματάς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές «δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».
«Ουδέν σχόλιον» από το Βερολίνο
Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει σχόλιο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης περί θαλασσίων συνόρων, καθώς δεν την έχει στη διάθεσή της, απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ράινερ Μπρόιλ είπε συγκεκριμένα ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειές της ή να επιβεβαιώσει «εάν όσα γνωστοποιήθηκαν πράγματι ισχύουν και τι είναι πράγματι περιεχόμενο της συμφωνίας και τι όχι».