Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 τους αμέσως επόμενους μήνες και με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση των διασυνοριακών μετακινήσεων των Ευρωπαίων πολιτών λόγω της πανδημίας, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για την άμεση αποκατάσταση των μεταφορών στην Ε.Ε. με κοινή και συντονισμένη στρατηγική από όλα τα κράτη μέλη.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση της στρατηγικής της για τα εμβόλια και τα κράτη μέλη προετοιμάζονται σχετικά, έχοντας ήδη καταρτίσει αναλυτικά εθνικά προγράμματα δράσης για την παράδοση και διάθεση των εμβολίων. Ωστόσο, ο κλάδος των μεταφορών εξακολουθεί να δίνει αγώνα επιβίωσης στο έλεος του δεύτερου κύματος της πανδημίας με ζημιές που υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά από την Κομισιόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ώστε μετά την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά να επανέλθουν οι μεταφορές στην κανονικότητα συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:
«Με σκοπό την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει σήμερα ήδη έξι συμβάσεις προαγοράς με εταιρείες παραγωγής εμβολίων και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρείες, προκειμένου να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων διαφορετικών τεχνολογικών προσεγγίσεων που θα παραχθούν στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη προετοιμάζονται – βάσει της Ανακοίνωσης της Επιτροπής του περασμένου Οκτωβρίου – για την παράδοση και τη διάθεση των εμβολίων, καταρτίζοντας λεπτομερή εθνικά σχέδια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής τα
πρώτα εμβόλια αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του Δεκεμβρίου 2020 και εντός του Ιανουαρίου 2021.
Εν τω μεταξύ, ο κλάδος των μεταφορών δίνει αγώνα επιβίωσης μετά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19. Ενδεικτικά, οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα χάσουν φέτος συνολικά 130 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο αριθμός των επιβατών θα μειωθεί στα 1,8 δισ. από 4,5 δισ. το 2019.
Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών έχουν μειωθεί δραματικά καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους λόγω της πανδημίας, που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τις μεταφορές εντός ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:
Διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ώστε μετά την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά να επανέλθουν οι ευρωπαϊκές μεταφορές στην κανονικότητα με κοινή και συντονισμένη στρατηγική από όλα τα κράτη μέλη αλλά και με τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών;».