Ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής Α’ Αθηνών και εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ στον προυπολογισμό, γράφει στο NEWS 24/7 για την απουσία οράματος από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Τι προτείνει.
Μέσα στη ζοφερή κρίση της πανδημίας ο Κρατικός Προϋπολογισμός που εισηγείται η Κυβέρνηση είναι έωλος στις προβλέψεις, βαθιά ταξικός στις επιλογές, αντιφατικός και ατελέσφορος. Δεν διαπνέεται από κανενός είδους όραμα, από καμιά δυναμική πραγματικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών χωρίς τις οποίες ούτε η οικονομία μπορεί να μπει σε τροχιά επανεκκίνησης, ούτε πολύ περισσότερο η ταχεία ανάπτυξη και μάλιστα αυτόματα μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να έλθει.
Παρά το επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Πρωθυπουργού με την Έκθεση Πισσαρίδη και την πρόταση στην Kομισιόν για τις εκταμιεύσεις, τίποτε δεν φαίνεται να συνδέει τους στόχους με τα μεγέθη και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Εξακολουθεί η Κυβέρνηση να μην έχει σχεδιάσει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως είχε υποχρέωση από τους κοινοτικούς κανόνες.
Η εικόνα της χώρας και της πραγματικής οικονομία είναι αποκαρδιωτική. Καθολική εργασιακή ανασφάλεια και διόγκωση της ανεργίας. Δραματική μείωση εισοδημάτων και φτωχοποίηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων. Λουκέτα κατά συρροή σε επιχειρήσεις και αύξηση των κόκκινων δανείων. Και ένας δημόσιος τομέας που αφήνεται μόνος του χωρίς την απαιτούμενη ενίσχυση να αντιπαλεύει τις αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις δομές της διοίκησης.
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει ριζικά τους επόμενους μήνες. Ότι η χώρα από το 10,5% της ύφεσης θα φτάσει στο 4,8% της ανάπτυξης. Ότι θα αυξηθούν θεαματικά οι εξαγωγές , θα μειωθεί δραστικά η ανεργία, θα εκτιναχθεί η ιδιωτική κατανάλωση και ο τουρισμός θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019. Και ότι όλα αυτά θα γίνουν με την εφαρμογή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί το οποίο την πράξη αποδεικνύεται αντιφατικό και ατελέσφορο και στο οποίο πεισματικά επιμένει από την αρχή. Στηρίζει δε όλες της τις ελπίδες στην αβέβαιη εκταμίευση 5,5δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο 2021 και στα ανεπαρκή, αποσπασματικά και ασχεδίαστα μέτρα που παίρνει μέσα στην πανδημία. Έτσι ο Προϋπολογισμός της, ενώ αδυνατεί να περιγράψει το παρόν, υπόσχεται και σκιαγραφεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον που κάθε άλλο παρά εδράζεται σε πραγματική βάση.
Εκεί που το σχέδιο της Κυβέρνησης δείχνει ανάγλυφα τον αντιλαϊκό και ταξικό του χαρακτήρα είναι σε τρία μείζονα ζητήματα:
Πρώτο, που κατευθύνεται η αξιοσημείωτη πράγματι ρευστότητα που δυνητικά έχουν οι τράπεζες αλλά με το σταγονόμετρο αξιοποιούν. Πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες, αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν το 88% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εισέπραξαν μόλις 1,3δις ευρώ έναντι των 3,7δις ευρώ που εισέπραξαν μόλις τριακόσιες μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν το 12% των εργαζομένων.
Δεύτερο, ο γενικός κοινωνικός προϋπολογισμός δεν έχει θέση στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης όταν το ΕΣΥ που είναι πρωταγωνιστής στην πανδημία είναι φτωχός συγγενής στον Προϋπολογισμό και όταν οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται για τα Ασφαλιστική Ταμεία και τον ΟΑΕΔ.
Και τρίτο, η κοινωνικά άδικη και απαράδεκτη κατανομή των φόρων που διευρύνει τη σχέση έμμεσων προς άμεσους και μειώνει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
Πρόκειται για ένα κλασσικού τύπου Προϋπολογισμό μιας συντηρητικής διακυβέρνησης που από τους πρώτους μήνες του 2021 θα υφίσταται διαρκείς αναθεωρήσεις.
Εμείς διατυπώσαμε τη δική μας συνολική πρόταση ριζικά διαφορετική από αυτή της Κυβέρνησης. Για τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις ενός Προϋπολογισμού ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και με ένα ενδιάμεσο Πρόγραμμα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Ένα πρόγραμμα που δεν αρκείται να αντιμετωπίσει διαχειριστικά τα προβλήματα. Τα αντιμετωπίζει δομικά και περιέχει ιεραρχημένες τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων.
Αλλά γι΄ αυτό απαιτείται άλλου τύπου Κρατικός Προϋπολογισμός να υπηρετήσει τους στόχους για την ανόρθωση του τόπου. Αυτός που σήμερα συζητούμε δεν τους υπηρετεί.
Πηγή : news247.gr