Τοπικές Ειδήσεις

“Αποκαλυπτική της αδιαφορίας της Κυβέρνησης στα προβλήματα ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, η απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού για το θέμα των οφειλών της TUI”

Αποκαλυπτική των προθέσεων και της έλλειψης πολιτικών της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρηματιών του Τουρισμού, είναι η απάντηση που απέστειλε το Υπουργείο (Α.Π 462/24.11.2020) στην ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού (Α.Π 1306/30.10.2020), η οποία και συνυπογράφεται από 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σχετικά με τον κίνδυνο βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI, του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού, για παύση πληρωμών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αφού αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της απάντησης στην ευεργετική συμβολή της TUI στην αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, δηλώνει «αναρμόδιο» να παρέμβει στην αιφνίδια και μονομερή στάση πληρωμών που ανακοίνωσε η ΤUI. Ενώ, σα να μην αποδέχεται τη θεσμική του θέση, ως εκπροσώπου των εγχώριων συμφερόντων του τουριστικού κλάδου, επαίρεται ότι «κατάφερε να «πιέσει» την εταιρεία να αποδεχθεί πως έχει καθυστερήσει πληρωμές σε Έλληνες ξενοδόχους και να δεσμευθεί για την επείγουσα προτεραιοποίησή τους ή τελική εξόφληση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου …… με όρους που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».

Επίσης, απορίας άξιο είναι ότι την ώρα που ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρόδου δηλώνει, με ανακοίνωσή του, πως ο παγκόσμιος τουριστικός οργανισμός της TUI, χρωστάει, μόνο στις επιχειρήσεις του νησιού, 40εκ, το Υπουργείο, ως επίσημο πανελλαδικό χρέος της εταιρείας αναφέρει τα «20 εκατ. €». Τελικά, εκτός από παρακολουθητής της υφεσιακής πορείας του ελληνικού τουρισμού, ο αρμόδιος Υπουργός, είναι και μη γνώστης της πραγματικής εικόνας της έλλειψης ρευστότητας και της κρίσης που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τέλος, σχολιάζει πως στην πιο δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο τουριστικός κλάδος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ο Υπουργός Τουρισμού κρατάει για τον εαυτό του το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, τη στιγμή που ο ελληνικός Τουρισμός πλήττεται από τις μονομερείς αποφάσεις του κολοσσού της TUI, για στάση πληρωμών, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στις ίδιες τις επιχειρήσεις καταλυμάτων και συμπαρασύροντας τους εργαζόμενους, τον πρωτογενή τομέα και λοιπούς σχετικούς με τον τουρισμό κλάδους, ιδίως των νησιών.

Για την ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται η σχετική απάντηση του Υπουργείου καθώς και η Ερώτηση που είχε κατατεθεί.

«Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».
Σχετ.: Η με Α.Π. 1306/30.10.2020 Ερώτηση.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των
Ελλήνων τριάντα πέντε (35) Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σας
γνωρίζουμε ότι η TUI είναι ο μεγαλύτερος tour operator διεθνώς και ο σημαντικότερος tour
operator στην ελληνική τουριστική αγορά έχοντας 40 χρόνια παρουσία στη χώρα μας.
Ετησίως φέρνει στην Ελλάδα περισσότερο από το 10% των τουριστών, πετώντας απευθείας
σε 18 ελληνικούς προορισμούς και συνεργάζεται σταθερά σε επίπεδο προβολής και
προώθησης με τον ΕΟΤ.
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει
σε συναλλακτικές σχέσεις και στη λειτουργία της αγοράς, μέσω του θεσμικού μου ρόλου
προχώρησα σε συζητήσεις με την TUI για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας την ομαλή έκβαση
για τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών, στις 20/11 η διοίκηση
της TUI αποδέχθηκε πως έχει καθυστερήσει πληρωμές σε Έλληνες ξενοδόχους και
δεσμεύθηκε για την επείγουσα προτεραιοποίησή τους ή τελική εξόφληση μέχρι το τέλος
Νοεμβρίου. Το ύψος των οφειλών αυτών φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεσμεύθηκε πως
δε θα επιβάλλει όρους αλλά πως θα έρθει σε συμφωνία για αποπληρωμή με το σύνολο των
συνεργαζόμενων ξενοδόχων, με όρους που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, η διοίκηση της TUI και συγκεκριμένα ο Γενικός Οικονομικός
Διευθυντής του Ομίλου Sebastian Ebel ,δεσμεύθηκε να διατηρήσει προσωπική επικοινωνία
με τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του
Προέδρου της με στόχο την επίλυση τυχόν διαφορών. Με αυτόν τον τρόπο θα επιλύονται
συγκεκριμένα και υπαρκτά ζητήματα αλλά και θα εκπροσωπούνται οι Έλληνες ξενοδόχοι με
το υψηλότερο Οργανό τους, την Πανελλήνια Ομοσπονδία.
Στη διάρκεια της εξαιρετικά κρίσιμης και πολύ σύντομης τουριστικής περιόδου του
2020, το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, σύναψαν
2
στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας με τους μεγαλύτερους tour operators και
αεροπορικές εταιρείες όπως η TUI, η Jet2, η Apollo και η EasyJet με σκοπό την αύξηση των
αφίξεων τουριστών και την ανάσχεση στο μέτρο του δυνατού των αρνητικών οικονομικών
επιπτώσεων λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.
Με την έναρξη των διεθνών πτήσεων, η TUI ξεκίνησε αμέσως τις πτήσεις της
στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Για πρώτη φορά η Χώρα μας προσέλκυσε
περισσότερους πελάτες της TUI απ΄ ό,τι η Ισπανία. Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο προορισμό
για τον συγκεκριμένο Όμιλο, κάτι που αποδεικνύεται από τις προγραμματισμένες πτήσεις
μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και από τον σχεδιασμό περαιτέρω επέκτασης πτήσεων έως 6
Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χώρα μας ήταν η πρώτη τουριστική αγορά στην οποία
η TUI πραγματοποίησε κατά το τρέχον έτος κρουαζιέρες πέραν της ίδιας της Γερμανίας.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και με το δεδομένο ότι σε μια τόσο δύσκολη για τον
τουρισμό συγκυρία, η TUI έφερε στη Χώρα μας σχεδόν ένα εκατομμύριο επισκέπτες,
κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η φετινή συνεργασία με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη
ημέρα.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της
προετοιμασίας των προγραμμάτων και προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζει την
ανάληψη προγραμματικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των θεματικών μορφών τουρισμού,
την στήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του κλάδου και την
εισαγωγή οριζόντιων επενδυτικών εργαλείων για την αναβάθμιση των τουριστικών
καταλυμάτων. .
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

κ. Υπουργό Τουρισμού

κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Κίνδυνος μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών»

Σαν βόμβα μεγατόνων, καταμεσής της πιο δύσκολης συγκυρίας για την εθνική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, εξαιτίας της πανδημίας, έπεσε στην εγχώρια τουριστική αγορά η ανακοίνωση του γνωστού και μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού TUI, για παύση πληρωμών των οφειλών της, προς τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων της χώρας μας.

Η ανακοίνωση της ΤUI, αλλά και οι σχετικές επιστολές που έχουν ήδη αποσταλεί προς τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, κάνουν λόγο για μερική αποπληρωμή, μέχρι των 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την Άνοιξη του 2021 και μετά, δηλαδή μετά και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία καλύπτει ποσά που φτάνουν μόνο μέχρι το ύψος των 30.000 ευρώ, ενώ οι πάνω από αυτό το νούμερο πληρωμές, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 1εκ ευρώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως κάνουν λόγο διάφορες εκτιμήσεις, και οι οποίες αφορούν σε ξενοδοχεία πιο ενεργών τουριστικά περιοχών της χώρας μας (πχ. Ρόδος, Κως, Κρήτη, Χαλκιδική, κα.), πρόκειται να παραμείνουν εκκρεμείς.

Την ώρα που ο τζίρος των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας κινήθηκε, σύμφωνα και πάλι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μεταξύ του 20%- 40%, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες των περισσότερων καταλυμάτων βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας και η ήδη ανακοινωμένη στάση πληρωμών, μιας τέτοιου βεληνεκούς και βαρύτητας, για την κίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, εταιρείας tour operator, συμβάλει δραματικά στην επερχόμενη αύξηση λουκέτων στον κλάδο και σε μια εφιαλτική ύφεση. Περαιτέρω, η περιγραφόμενη εξέλιξη πρόκειται να προκαλέσει επιπλέον κοινωνικά και οικονομικά ντόμινο, αφού η μη είσπραξη των αναλογούντων ποσών, θα δυσχεράνει την αποπληρωμή προμηθευτών, παραγωγών, και συναφών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, ενώ σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και φυσικά οι οικογένειές τους. Είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί ότι η έλλειψη ρευστότητας που θα δημιουργηθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα θέσει σε αμφισβήτηση

την έναρξη της τουριστικής περιόδου, την επόμενη χρονιά, που όλοι ελπίζουμε να είναι καλύτερη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη δύσκολη χρονιά η Κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με την TUI, προχωρώντας μάλιστα σε ρυθμίσεις αναφορικά με τη διευκόλυνση μεταφοράς επιβατών, που σε μεγάλο βαθμό μπορούσαν να θεωρηθούν και προνομιακές. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της συνεργασίας οφείλει η Κυβέρνηση να προστατεύσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να πιέσει ώστε να μην οδηγηθεί ο κλάδος σε κλείσιμο.

Η ανακοίνωση της TUI, μέσα σε ένα περιβάλλον έλλειψης πρωτοβουλιών και ουσιαστικών μέτρων, από την πλευρά της Κυβέρνησης, για τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων σε αυτήν, δημιουργεί αναταράξεις και έντονο προβληματισμό για συνολική κατάρρευση του κλάδου. Με δεδομένο ότι τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν συνδέονται με ουσιαστικές κρατικές εγγυήσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο από το 2,5% των επιχειρήσεων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας) και οδηγούν τον επιχειρηματικό κλάδο σε έναν φαύλο κύκλο νέων δανειοδοτήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή), με παράλληλα τις τράπεζες να έχουν διοχετεύσει μόνο 5 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι παραπάνω από απαίτηση, τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άμεσα θα προκύψουν στις επιχειρήσεις των νησιών και των λοιπόν τουριστικών περιοχών της χώρας μας.

Επειδή, ο τουρισμός αποτελεί την κύρια δραστηριότητα για πολλές περιοχές της Ελλάδας και πολλές επιχειρήσεις, αυτή τη δύσκολη χρονιά, άνοιξαν παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο,

Επειδή, η στάση πληρωμών της TUI αναμένεται όχι μόνο να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στις ίδιες τις επιχειρήσεις καταλυμάτων, αλλά πρόκειται να συμπαρασύρει τους εργαζόμενους, τον πρωτογενή τομέα και λοιπούς σχετικούς με τον τουρισμό κλάδους, ιδίως των νησιών,

Επειδή, την επόμενη σεζόν, για να ανακάμψει η εθνική Οικονομία, πρέπει ο τουρισμούς, οι άνθρωποί του και οι επιχειρήσεις του, να στέκονται ακόμη στα πόδια τους,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ξαφνική ανακοίνωση για στάση πληρωμών, του μεγαλύτερου tour operator που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;

2. Μετά και την εν λόγω ανακοίνωση- βόμβα σχεδιάζεται από τα αρμόδια Υπουργεία η στήριξη του κλάδου με πιο ουσιαστικά, ad hoc και αξιοποιήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που όμως δεν θα οδηγούν στον δανεισμό και δε θα λειτουργούν ως καταλύτης για περισσότερα λουκέτα;

3. Η πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την TUI, η οποία επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη απόφαση διάθεσης ποσού περίπου 1εκ ευρώ, μέσω του ΕΟΤ, για διαφημιστικούς λόγους ανάδειξης του ελληνικού προορισμού, πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για κάποια θεσμική παρέμβαση, ώστε να αποπληρωθούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τον συγκεκριμένο tour operator;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου