Ειδήσεις

Τα επιδημιολογικά στοιχεία μάς γυρίζουν στα… μέσα Νοεμβρίου – “Με τόσα κρούσματα ξεχνάμε το άνοιγμα στις γιορτές”

Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων και ανακοινώσεων αναμένεται να είναι η τρέχουσα, καθώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει καταρχάς για το αν και εν συνεχεία για το πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση κοροναϊού και συνεπώς το μονοπάτι της εξόδου από το lockdown.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη σταδιακή άρση του lockdown και τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στη χώρα μας δεν δείχνει να παρουσιάζει την αναμενόμενη βελτίωση, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην 4η εβδομάδα του lockdown. Μετά την πρόσκαιρη χθεσινή μείωση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο αφενός λόγω Σαββατοκύριακου και αφετέρου επειδή πραγματοποιήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ από τις υπόλοιπές μέρες, η ανησυχία επέστρεψε, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων έφτασε και πάλι σε τριψήφια νούμερα, με 111 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό, μέσα σε 24 ώρες. Ο μόνος αριθμός που παρουσίασε μείωση, ήταν αυτός των διασωληνωμένων, αφού έπεσε κάτω από τους 600. Βέβαια, 596 που παλεύουν για τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί.

Φυσικά γίνεται εύκολο κατανοητό, πως με 2.000 κρούσματα ημερησίως και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση περί άρσης του lockdown.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων, είναι ανησυχητικός, καθώς φαίνεται πως η πορεία της πανδημίας πηγαίνει «προς τα πίσω».

Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ: Με τόσα κρούσματα ξεχνάμε το άνοιγμα στις γιορτές- Που οφείλεται ο υψηλός αριθμός

Την ανησυχία του για τον χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν τα 2.199, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ και σημείωσε ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.

Εξήγησε ωστόσο τους λόγους που μπορεί τα χθεσινά κρούσματα να είναι τόσο αυξημένα τονίζοντας ότι μπορεί να είναι κρούσματα που τα τεστ έγιναν σε διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 ημερών και καταγράφηκαν όλα μαζί. «Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε αι συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι ανησυχητικό. «Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους. «Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους. Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης. Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε πόσες είναι οι καινούριες διαωληνώσεις», κατέληξε.

 

Μόνο… η παράταση του lockdown σίγουρη

Αυτός είναι και ο λόγος που το μόνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι μια νέα παράταση του lockdown, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου που «λήγει» η καραντίνα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Μάλιστα, πολλοί κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο, αλλά και τα σχολεία.

Αυτό που συζητείται είναι τα μικρά εμπορικά να ανοίξουν όταν αρθούν οι περιορισμοί, ενώ για την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους, καθώς θα είναι καταστροφικό εάν αναγκαστούν να κατεβάσουν εκ νέου ρολά.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεκτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου κύματος, που θα φέρει με τη σειρά του ένα νέο lockdown.

Στο τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Πέμπτη θα έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα της χώρας μας, στο μονοπάτι της άρσης του lockdown, καθώς και τι θα φέρει η επόμενη μέρα για το άνοιγμα της αγοράς εν όψει τον εορτών των Χριστουγέννων.

Πάντως τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν».

Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά από το νέο έτος. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορωνοιου.

Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου