Ειδήσεις

Τα πρώτα σύννεφα ύστερα από καιρό στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες

Ελληνοτουρκικά: «Σύννεφα» αρχίζουν και μαζεύονται στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν.

Αιτία η στάση της Αθήνας που δεν αποδέχεται καμία συζήτηση για επίλυση διαφορών πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αυτό εξομολογήθηκε Τούρκος διπλωμάτης σε Έλληνα συνάδελφό του στο περιθώριο πρόσφατης συνάντησης, και μάλιστα προειδοποίησε: «Να είστε έτοιμοι για άνοδο των τόνων κάποια στιγμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ» από καλά ενημερωμένη πηγή, η τουρκική ηγεσία είναι πλέον πεπεισμένη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στη συζήτηση των «δύσκολων θεμάτων» για οτιδήποτε άλλο πέρα από τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει, και ήδη προετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της.

Η βασική διαφωνία είναι στο εξής: Η Ελλάδα ζητά να συζητηθεί πρώτα η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτό, να πέσει στο τραπέζι το επόμενο… πακέτο.

Αυτή τη «σαλαμοποίηση» θέλουν να αποφύγουν οι Τούρκοι, οι οποίοι επιθυμούν να τεθούν όλες οι απαιτήσεις τους που τις έχουν ονομάσει «διαφορές» και να υπάρξει συνολική λύση. Κάτι που η Αθήνα απορρίπτει σθεναρά…

Έμμεση απειλή
Την ίδια στιγμή, ο Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε σε συνομιλητή του ότι «με την πίεση που υφίσταται στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση και όχι μόνο, δεν μπορεί να αντέξει πάνω από μερικούς ακόμη μήνες το καλό κλίμα με την Ελλάδα χωρίς να προχωρά τίποτε άλλο από αυτά που μας ενδιαφέρουν».

Αυτό, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, είναι μία έμμεση απειλή προς την Αθήνα, και είναι ενδεικτικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Γκιουλέρ, ο οποίος σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται από την ελληνική πλευρά εντός της μελλοντικής υφαλοκρηπίδας μας στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφερόμενος στο περιστατικό της Κάσου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στον Τούρκο υπουργό Άμυνας απάντησαν «κύκλοι» του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, και δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση.

Μπορεί να έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα θέματα που αφορούν το διμερές Εμπόριο, τον Τουρισμό, το κομμάτι του συντονισμού στο Μεταναστευτικό, και τη δημιουργία ενός πλαισίου αποσυμπίεσης εντάσεων για την αποφυγή κρίσεων, αλλά στην Άγκυρα θέλουν να προχωρήσει επί της ουσίας η συζήτηση και να κατοχυρώσουν αυτά που διεκδικούν.

Και δεν είναι άλλα από αυτά που είπε ο κ. Φιντάν προσφάτως, μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, περί «δίκαιης μοιρασιάς του Αιγαίου».

Όπως εννοούν οι Τούρκοι, όμως, τη «δίκαιη μοιρασιά»…

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν διαψεύδουν τις τουρκικές εκτιμήσεις, ενώ απόλυτα έγκυρη πηγή μάς ανέφερε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν πολύ σαφής στην τελευταία συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, ξεκαθαρίζοντάς του ότι η ελληνική θέση δεν έχει αλλάξει.

Οι Τούρκοι είναι πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική δυνατότητα να προχωρήσει σε αποδοχές που θα τη φέρουν αντιμέτωπη τόσο με το εσωτερικό της ακροατήριο όσο και με φαινόμενα αμφισβήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Οι παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά αποτελούν τροχοπέδη για προωθημένες συζητήσεις που θα θέτουν εν αμφιβόλω πάγιες ελληνικές θέσεις, και οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, όπως επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, δεν αλλάζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα δείχνουν ότι δεν θα υπογράψει τίποτε από αυτά που του καταλογίζουν οι επικριτές του, και θα εκθέσει όσους τον κατηγορούν για υποχωρήσεις, λένε κυβερνητικά στελέχη του διπλωματικού επιτελείου του πρωθυπουργού. Άλλωστε, προχθές ήταν σαφής στη συνέντευξή του:

«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. Άρα, αυτή τη στιγμή περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη μία διαφορά, από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και άλλα πράγματα, τα οποία εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος».

Μία παραίτηση χωρίς παρενέργειες
Η παραίτηση του πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου από τη θέση του πολιτικού διευθυντή ταλάνισε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο πέρασε μία μίνι κρίση, η οποία, όμως, δείχνει να είναι παρελθόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έδωσε συνέχεια, ενώ διαρροές από διπλωματικές πηγές δεν έθεσαν το δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων».

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κούνδουρος θεωρήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου «μη αποτελεσματικός και αντιπαραγωγικός».

Συνομιλητές του Γιώργου Γεραπετρίτη αναφέρουν στη «ΒτΚ» πως στις συσκέψεις του υπουργείου για τα Ελληνοτουρκικά τους τελευταίους μήνες, όταν του δινόταν ο λόγος για να καταθέσει τις απόψεις του, έλεγε ότι «δεν έχω να πω τίποτε».

Η ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ. δεν κατηγορεί τον κ. Κούνδουρο για κάτι, αλλά, όπως λένε διπλωμάτες, όταν είσαι πολιτικός διευθυντής «οφείλεις να έχεις άποψη, ειδικώς για κρίσιμα θέματα, και να την καταθέτεις, ανεξαρτήτως κόστους».

Ο ίδιος ο κ. Κούνδουρος στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας, καθώς παραλείφθηκε από τη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Κούνδουρος, επιπλέον παραλείφθηκε και από τις συσκέψεις προετοιμασίας της συνάντησης, ενώ λέει ότι έχει στείλει τις απόψεις του εγγράφως.

Συνομιλητές του κ. Γεραπετρίτη λένε ότι ο κ. Κούνδουρος ήταν στη συγκεκριμένη θέση μεγάλο διάστημα, έλαβε από τον υπουργό παράταση ενός έτους, αν και συμπλήρωσε την ηλικία συνταξιοδότησης, κάτι που δείχνει θετική διάθεση απέναντί του.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι εν όψει της συνταξιοδότησής του είχε δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από το νυν διευθυντή της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών, ο οποίος και συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, εν όψει της προετοιμασίας του ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Πηγή: vradini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου