Ειδήσεις

Αλ. Τσίπρας: Και διαπραγμάτευση θα γίνει και συμφωνία θα υπάρξει – κυβέρνηση 10 υπουργείων

Δύο μηνύματα, ένα προς τους Ευρωπαίους εταίρους που περιλαμβάνει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα προς το εσωτερικό της χώρας ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτο, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του Διαρκούς Προγραμματικού Συνεδρίου.
Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με τον κ. Τσίπρα να γίνεται δεκτός με πρωτοφανή ενθουσιασμό για τα δεδομένα του κόμματος. Ο Νίκος Βούτσης που τον υποδέχθηκε στο βήμα σημείωσε με έμφαση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Αριστεράς . Τον τόνο του κλίματος ενθουσιασμού έδωσε η επική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «και Διαπραγμάτευση θα γίνει! και Συμφωνία θα υπάρξει! Και το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν!» αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που προτίθεται να κάνει ως πρωθυπουργός με τους δανειστές της χώρας.

Το μήνυμα προς την ΕΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «και Διαπραγμάτευση θα γίνει! και Συμφωνία θα υπάρξει! Και το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν!» αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που προτίθεται να κάνει ως πρωθυπουργός με τους δανειστές της χώρας.

Απαντώντας σε δηλώσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας ότι επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε τη ρήξη με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη». Όμως , πρόσθεσε «αυτό που επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε όμως είναι η ρήξη με τη βαρβαρότητα. Η ρήξη με το παράλογο και το λάθος», ενώ επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά ούτε η σημερινή πολιτική είναι βιώσιμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα διεκδικήσει μέσα από μια ειλικρινή αλλά αποφασιστική διαπραγμάτευση, με κόκκινη γραμμή το συμφέρον του λαού μας, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να μπει επιτέλους η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Με βάση , όπως είπε, αυτές τις απλές και ρεαλιστικές θέσεις :

Πρώτον:

Απορρίπτουμε τη λογική των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας.

Και παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερον:

Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

Τρίτον:

Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών

Τέταρτον:

Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους :

ü Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

ü «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

ü Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας

ü Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.

ü Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

ü Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Η συνέχεια του κράτους
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις κυβερνητικών και ξένων αξιωματούχων για την συνέχεια του κράτους και τον ισχυρισμό , όπως είπε ότι «δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από την υπογραφή του κυρίου Σαμαρά, εν ονόματι της «συνέχειας του κράτους», είπε ότι: «άλλο όμως η συνέχεια του κράτους και άλλο η εμμονή σε μια πολιτική αντικειμενικά αδιέξοδη και κοινωνικά καταστροφική. Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν:

Στις 25 Γενάρη η υποταγή, που συνοδεύεται από την παρανομία και τον αυταρχισμό τελειώνει. Καλό είναι να το ξέρουν αυτό όλοι τους. Όταν η ίδια η Γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει το κοινώς συμφωνημένο μέγιστο όριο του 6% εμπορικού πλεονάσματος, προτάσσοντας το εθνικό της συμφέρον, είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αποδεχθεί πολιτικές που απορρίπτει από το 2010 και τις οποίες θα εκλεγεί ακριβώς με την εντολή να καταργήσει».

Δεύτερο μήνυμα
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, τα μέλη κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε απλούς ψηφοφόρους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα παρασυρθούμε από τον άνεμο των δημοσκοπήσεων», τόνισε την μεγάλη ευθύνη του ιδίου και του κόμματος καθώς όπως είπε οι στιγμές είναι ιστορικές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νίκη θα είναι και μεγάλη και σίγουρη «όπως με βλέπετε και σας βλέπω», όπως είπε χαρακτηριστικά .

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτο γιατί είναι ανάγκη να μπεί ένα τέλος «στην κοινωνική τραγωδία, στον εφιάλτη της λιτότητας και του αυταρχισμού» και ταυτόχρονα το μαχαίρι να μπεί βαθιά «στο κόκκαλο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της προκλητική αδικίας».

Διατυπώνοντας έντονες επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο αντίπαλος είναι αδίστακτος , έκανε λόγο για προπαγάνδα φόβου και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον πρωθυπουργό για τα περί κρυφού προγράμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, απλώνει το χέρι σε όλους όσοι θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από το σημερινό εφιάλτη, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφιζαν μέχρι χτες, ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν. Εξέφρασε στο σημείο αυτό τη βεβαιότητα , ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα θετικό παράδειγμα προοδευτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Για την εκλογική τακτική του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μόνο ο κος Σαμαράς, η εγχώρια διαπλοκή και τα επικοινωνιακά και πολιτικά φερέφωνά της κόπτονται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις πολιτικής ουδετερότητας από μια σειρά παράγοντες της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δείχνει ότι όλοι συνειδητοποιούν πως η αλλαγή στην Ελλάδα έρχεται για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Κυβέρνηση δέκα υπουργείων
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε θα έχει μόνο δέκα υπουργεία, με έμφαση στις άμεσες προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

Α. Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει

1. Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά

2. πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης

3.13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700Ε

4.Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

5. Ειδική κάρτα μετακίνησης

6. Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Β. Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στόχος τους είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ü Καταργούμε τα πολυάριθμα κυβερνητικά όργανα που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης.

ü Αποσυμφορούμε το δημόσιο τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων

ü Καταργούμε τη μνημονιακή νομοθεσία για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

ü Καταργούμε το θεσμό της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.

ü Αποκαθιστούμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους.

ü Καταργούμε τον αντισυνταγματικό νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Πολιτικά κόμματα
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών κομμάτων – οικονομικής ολιγαρχίας και Τραπεζών’ και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

ü Θα αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης

ü Θα προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων

Για τα ΜΜΕ:

ü Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:

(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και

(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

ü Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στην αναξιοπιστία, στην παρανομία, στην κακοδιοίκηση, στη διαφθορά, στην παρακμή και γι αυτό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

1. Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας,

2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

3. Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ανάθεση ευθύνης , εντολή αλλαγής και εντολή διαπραγμάτευσης «για να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη», όπως είπε χαρακτηριστικά , ενώ σημείωσε και την ανάγκη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας .

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου