Μία σειρά κινήσεων της Άγκυρας έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έντονο προβληματισμό στις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που επιδιώκουν να ερμηνεύσουν τις τουρκικές προθέσεις. Η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Νίκο Δένδια το πρωί της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών – με τον δεύτερο να συνοδεύεται από όλη τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου – είχε σκοπό να θέσει επί τάπητος αυτά τα θέματα, καθώς η τρέχουσα περίοδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή είναι «ύποπτη»…
Το «πακέτο» των τουρκικών κινήσεων είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο και εστιάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο – χωρίς να σημαίνει ότι η Άγκυρα αγνοεί το Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που γεννούν αυξημένη ανησυχία στην Αθήνα που βλέπει να μην υπάρχει ανταπόκριση στις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να μην ανεβεί η θερμοκρασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μία από τις κινήσεις αυτές, αλλά όχι και η μόνη όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, σχετίζεται με την έκδοση αγγελίας για κινήσεις υποβρυχίων (subnote) στην περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου, ως την ανατολική Κρήτη και δυτικά της Κύπρου για ένα μήνα (12 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου). Ήδη άλλωστε, ένα τουρκικό υποβρύχιο κινούνταν τις τελευταίες εβδομάδες βόρεια της Κύπρου, όχι όμως κοντά στο Καστελόριζο.
Αν προσθέσει κανείς σε αυτά την επιστροφή των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά εντός του FIR Αθηνών, τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Αιγαίο, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία αλληλουχία κινήσεων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εμπλοκών, τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν και μετά επέστρεψαν για νέες εμπλοκές.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Άγκυρα θα κινηθεί και προς την έκδοση νέας αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) ενόψει της δεύτερης γεώτρησης που θα διεξάγει η ιταλική εταιρεία ENI – και πάλι εντός του «Οικοπέδου 9». Η γεώτρηση θα γίνει στο κοίτασμα «Αμαθούσα» και όλα δείχνουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει την παρουσία του εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.