Ειδήσεις

Αλ. Τσίπρας: “Όνειρα θερινής νυκτός τα περί οικουμενικής”

Τέλος στα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή για συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη θέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο επόμενο διάστημα, σε συνέντευξή του στη “Real News της Κυριακής” την οποία αναμεταδίδει το skai.gr.

“Όλα αυτά είναι σενάρια θερινής νυκτός”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σημειώνει μάλιστα πως οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν “σενάρια ‘αριστερής παρένθεσης’” τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και “θα διαψευστούν”.

Αναφερόμενος σε τυχόν συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός απαντά μεν ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό ζητήσει κάποια επαφή, όμως αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερής σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων.

“Παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης”, επισημαίνει με νόημα ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “απολύτως συμπαγή” και τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο “εξαιρετική”.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τάξεων της συμπολίτευσης μέσα στο έτος με στελέχη από το κέντρο, εκτιμώντας ότι παρά την “αδιέξοδη” στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπάρχουν δυνατότητες “διεργασιών και εξελίξεων” σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Αισιοδοξία για αξιολόγηση, προσοχή για συντάξεις

Στρέφοντας το βλέμμα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως “δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος” για το 2016.

Εμφανίζεται δε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2016, κάνοντας λόγο για έτος “επιστροφής”, που θα φέρει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θετικά πρόσημα ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο.

Ένα από τα κομβικά σημεία της πρώτης αξιολόγησης θα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει να εμποδίσει οιαδήποτε περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πιο προσεκτικός, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ, συμπληρώνοντας πως “δεν υπάρχει […] υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων”.

Προειδοποιεί πάντως ότι η Αθήνα – αν και θα τηρήσει “κατά γράμμα” το πρόγραμμα στήριξης – δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει “σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις”.

Δεν υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο

Ερωτηθείς για τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει χωρίς την άδεια ενός κράτους-μέλους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκύψουν “θέματα κυριαρχίας” στο Αιγαίο Πέλαγος.

Επαναλαμβάνει ακόμα την πάγια ελληνική πρόταση ότι η Ευρώπη “πρέπει να βρει το θάρρος” να ξεκινήσει τη διαδικασία απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος, προτού περάσουν στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους στα νερά.

Μάλιστα, συνδέοντας την προσφυγική κρίση με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως ότι είναι “αναγκαίο” να ακολουθεί στην Ευρώπη μία πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης ως αντιστάθμισμα για το κόστος που επιφέρει η φροντίδα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου