Ειδήσεις

Οι έρευνες για τις μίζες κόλλησαν… στο κούριερ-Ερανος από τους ανακριτές για 250 ευρώ

Τη μάχη του… ευρώ δίνουν οι έξι ανακριτές Διαφθοράς, που ασχολούνται με υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν ευρώ ευρώ τα δικαστικά έξοδα που απαιτούνται για το ταχυδρομείο, μέσω του οποίου αποστέλλονται έγγραφα, από δικαστικές Αρχές ξένων χωρών, που θεωρούνται κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την ανάκριση!

Οσο και αν φαίνεται απίστευτο, σοβαρές ανακριτικές διαδικασίες, οι οποίες αποσκοπούν στην αποκάλυψη «μαύρου χρήματος» εκατομμυρίων ευρώ, που διακινήθηκαν ως παράνομες πληρωμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σκοντάφτουν στην έλλειψη χρημάτων των ελληνικών δικαστικών Αρχών και στη γραφειοκρατία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται σοβαρές δικογραφίες και να καθυστερούν δίκες, οι οποίες εάν ολοκληρώνονταν, θα έβαζαν στα ταμεία του Δημοσίου ποσά τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί, καθώς βρέθηκαν σε λογαριασμούς κατηγορουμένων σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η έλλειψη κονδυλίων για την κάλυψη δικαστικών εξόδων σε «βαριές» δικογραφίες διαφθοράς και εξοπλιστικών, ενέχει επίσης τον κίνδυνο να παραγραφούν αδικήματα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να μεταφραστούν τα έγγραφα!
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στον κατάλογο των διερμηνέων της Γερμανικής έχει απομείνει μόνον ένας ηλικιωμένος, ο οποίος αποφεύγει τον διορισμό, καθώς τα χρήματα είναι ελάχιστα.

Οι ανακριτές των εξοπλιστικών Νίκος Τσιρώνης, Χριστόφορος Μάρκου, Ηλιάνα Ζαμανίκα, Γιώργος Ευαγγέλου, Βασιλική Μπράτη και Σπυρίδων Καποδίστριας έχουν επισημάνει ότι στις υποθέσεις των εξοπλιστικών χρειάζονται διερμηνείς Γερμανικών με υψηλό επίπεδο, ενώ ο πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου, Σπύρος Γεωργουλέας, έχει ενημερώσει εγγράφως τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τα προβλήματα και για τις πιθανές λύσεις!

Ασφυξία
Αποκορύφωμα της οικονομικής… ασφυξίας που επικρατεί, αποτελεί υπόθεση δικαστικής συνδρομής, που είχε ζητηθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές από τις αντίστοιχες Αρχές στις Μπαχάμες, για μία από τις διερευνώμενες υποθέσεις εξοπλιστικών. Αφορά σκέλος της δικογραφίας των υποβρυχίων, για την οποία δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Στο πλαίσιο της ανάκρισης για την υπόθεση των υποβρυχίων, την οποία διενεργούν οι ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, βρέθηκαν τεράστιες κινήσεις λογαριασμών δύο κατηγορουμένων στις Μπαχάμες νήσους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» οι δικαστικές Αρχές της αμερικανικής πολιτείας συνεργάστηκαν με τους Ελληνες ανακριτές, ενώ κάλυψαν με δικά τους κονδύλια πολλά από τα έξοδα αποστολής των δικαστικών εγγράφων στη χώρα μας. Δεκάδες κούτες με έγγραφα έφτασαν τους προηγούμενους μήνες στα γραφεία των ανακριτών Διαφθοράς Ζαμανίκα ? Ευαγγέλου, συνεισφέροντας θησαυρό στοιχείων στην έρευνα για την υπόθεση των υποβρυχίων. Το πρόβλημα ανέκυψε πριν από περίπου δύο μήνες, όταν σήμανε… συναγερμός από τις δικαστικές Αρχές στις Μπαχάμες, οι οποίες ενημέρωσαν μέσω του ελληνικού προξενείου ότι για λόγους οικονομικούς δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν την αποστολή των εγγράφων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο σχετικό έγγραφο αναφερόταν ότι: «Eπειδή έχουμε ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά σας, για τις δικαστικές συνδρομές, που έχετε ζητήσει, έχουν εξαντληθεί για φέτος όλα τα σχετικά μας κονδύλια. Εάν επιθυμείτε άμεσα δικαστική συνδρομή, πριν από το 2016, πληρώστε με αντικαταβολή το κούριερ, που κοστίζει 250 ευρώ, προκειμένου να λάβετε μια κούτα με έγγραφα».
Το έγγραφο από τις Μπαχάμες κινητοποίησε τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, αλλά μάταια, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν προβλεπόταν κονδύλιο για πληρωμή κούριερ!
Οι ίδιες πηγές είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δόθηκε πραγματική μάχη από την ανακρίτρια κ. Ζαμανίκα, η οποία επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία στην Κούβα και το ελληνικό προξενείο στις Μπαχάμες, ζητώντας λύσεις. Ενημερώθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλύψει το κόστος των 250 ευρώ για το κούριερ, αλλά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κωδικός κάλυψης του εξόδου. Η αποστολή των εγγράφων εξελίχτηκε σε… θρίλερ. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα η ανακρίτρια κ. Ζαμανίκα ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την Ελληνίδα πρέσβη στην Κούβα, Ρόζα Ιερεμία, καθώς και με την Ελληνίδα πρόξενο στις Μπαχάμες, Σοφία Παπατζώρτζ, στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα. Η πρέσβης κ. Ιερεμία απαντούσε ότι: «Εμείς σαν ελληνική πρεσβεία επικοινωνήσαμε με τις Μπαχάμες. Δυστυχώς δεν έχουμε αλληλογραφία διά της διπλωματικής οδού. Εξαντλήστε τις δυνατότητες μέσω του ελληνικού προξενείου».
Από την πλευρά της η πρόξενος στις Μπαχάμες, κ. Παπαγεωργίου, δήλωνε αδυναμία να σταλούν τα έγγραφα μέσω του διπλωματικού σάκου, καθώς δεν υπήρχε εντολή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Η ανακρίτρια προθυμοποιήθηκε ακόμη και να καλύψει η ίδια τη δαπάνη αποστολής, αλλά το θέμα μπλόκαρε λόγω κάπιταλ κοντρόλ. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2015 τα έγγραφα διαβιβάστηκαν τελικά από τις Μπαχάμες, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, που βρήκε τον τρόπο να φτάσουν τα έγγραφα στην Ελλάδα μέσω του διπλωματικού σάκου.
Τα άδεια ταμεία δημιουργούν προβλήματα στην εξέταση όλων των σημαντικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα γραφεία των ανακριτών Διαφθοράς. Αιτήματα δικαστικών συνδρομών έχουν στείλει και τα τρία ανακριτικά γραφεία Διαφθοράς, που ασχολούνται με υποθέσεις εξοπλιστικών, ωστόσο η αποστολή στοιχείων έχει «κολλήσει». Οι ελβετικές δικαστικές Αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν κατασχέσει σωρεία στοιχείων, που αφορούν τις έρευνες των Ελλήνων ανακριτών, για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και κυρίως για τα άρματα μάχης LEOPARD, ωστόσο επικαλούνται αδυναμία να τα στείλουν. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη σχετική αλληλογραφία με τους Ελβετούς αναφέρεται ότι έχουν κατασχεθεί ένα δωμάτιο έγγραφα, ωστόσο χρειάζεται να προηγηθεί αξιολόγηση των εγγράφων, που αδυνατούν να την κάνουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι ελβετικές δικαστικές Αρχές απάντησαν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών Αρχών ότι την αξιολόγηση των εγγράφων πρέπει να την κάνουν οι Ελληνες ανακριτές, οι οποίοι γνωρίζουν τι τους αφορά και τι όχι.
Η αποστολή κλιμακίου ανακριτών στην Ελβετία προσκρούει στα άδεια ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, καθώς είναι αδύνατον να καλυφτεί το κόστος αποστολής και η διαμονή στην Ελβετία τριών ανακριτών, τριών γραμματέων, διερμηνέων, καθώς και δύο ειδικών επιστημόνων. Η λύση δόθηκε από τους ανακριτές Διαφθοράς, οι οποίοι, σε αιτήματα των ελβετικών Αρχών, που ζητάνε στοιχεία για δικές τους έρευνες, απάντησαν «στείλτε μας ό,τι έχετε, για να σας στείλουμε και ‘μεις τα δικά μας»!

Εκκρεμότητες
Μεταξύ άλλων στους ανακριτές Διαφθοράς εκκρεμούν υποθέσεις εξοπλιστικών για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad, οι αντιαρματικοί πύραυλοι Κοrnet, το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA-AKΜ, η προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων της γερμανικής εταιρείας Wegmann, το αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), τα ραντάρ αντιπυροβολικού Arthur, η προμήθεια των Μirage 200-5, οι πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας σε πυραυλάκατους του Πολεμικού Ναυτικού Exocet, τα Leopard, η αναβάθμιση αρμάτων Μ48 αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία και άλλα.

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου