Την πρώτη συνέντευξη για το 2017, έδωσε στην εκπομπή Τώρα του ΣΚΑΙ και στην Μαρία Αναστασοπούλου, σήμερα, 3/1/17, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Υφυπουργός, ξεκαθάρισε ότι οι φόροι που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/1/17 σε καφέ και τσιγάρα, ήταν ψηφισμένοι από τον Μάιο του 2016 και ότι δεν πρόκειται για κάτι αιφνίδιο ή καινούργιο. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολίασε επίσης την στάση του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς τον εκπρόσωπο των νεοφιλελεύθερων. Τέλος, τις δικές του εκτιμήσεις έδωσε ο Υφυπουργός για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Για τα περί «νέων φόρων»
«Οι αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από 1/1/17, δεν είναι νέες. Έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016».
«Τότε εμείς επιλέξαμε τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ώστε να γίνει διασπορά της επιβάρυνσης των φόρων. Προσωπικά θεωρώ ότι η έμμεση φορολογία είναι άδικη, αφού η λογική των έμμεσων φόρων δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα των φορολογουμένων. Όμως, θέλω να θυμίσω, ότι οι δανειστές, τότε, ζητούσαν 24% ΦΠΑ στην ενέργεια, μέτρο που θα είχε πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία».
«Εμείς, μέσα σε αυτό το σκηνικό, προσπαθούμε για αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων και για υπεραπόδοση, όπως έγινε το 2016. Αυτή την υπεραπόδοση, εμείς, στο τέλος του έτους, θα την χρησιμοποιήσουμε για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Υπάρχει ήδη το παράδειγμα της απόφασης να παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά».
«Ταυτόχρονα, εμείς προσπαθήσαμε και αλλάξαμε τους συντελεστές της άμεσης φορολογίας. Στην περίπτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, εισαγάγαμε κλίμακα, ώστε να υπάρξουν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, στα χαμηλά εισοδήματα και υψηλοί συντελεστές, στα υψηλά εισοδήματα. Θεωρώ ότι υπηρετήσαμε, στο μέτρο που μπορούσαμε, την φορολογική δικαιοσύνη».
Για την δεύτερη αξιολόγηση
«Η δεύτερη αξιολόγηση έχει σαν κύριο θέμα τα εργασιακά. Πάνω σε αυτό γίνεται όλη η διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή, όλοι σχεδόν οι θεσμοί, πλην του ΔΝΤ, συμφωνούν με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Τα περισσότερα ζητήματα, σε σχέση με τα εργασιακά, που είναι πάνω στο τραπέζι, είναι αυτά που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε αντιστραφεί ο εργασιακός μεσαίωνας και είναι αυτά που εμείς, σαν κυβέρνηση,διεκδικούμε: την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επεκτασιμότητα».
Είναι εφικτό το 3,5% πλεόνασμα;
«Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά είναι πολύ πιο εφικτός από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η Ν.Δ. για το 2016, το 2017 και το 2018. Όσοι λοιπόν μας κουνάν το δάχτυλο και μας λένε ότι είχαν φέρει την ανάπτυξη και πως είχαν βγάλει την χώρα από τα Μνημόνια, ας μας απαντήσουν πως θα επιτύγχαναν το 4,5% πλεόνασμα».
«Εμείς έχουμε επιλέξει την στρατηγική της σταδιακής προσαρμογής της Οικονομίας. Ξεκινήσαμε με 0,5% στόχο για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018».
Για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
«Το ΔΝΤ, για να παραμείνει στο πρόγραμμα, ζητά από το 2018 και μετά, περικοπές σε συντάξεις, μείωση αφορολόγητου και αλλαγές στα εργασιακά. Αυτά τα ζητήματα, για μας δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν έχουν μπει και ούτε θα μπουν στο τραπέζι, δεν θα τα συζητήσουμε και ούτε πρόκειται να τα δεχτούμε. Πιστεύουμε ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί αρκετά και το ασφαλιστικό σύστημα- μετά και τις πρόσφατες αλλαγές- μπορεί να βοηθήσει στην βιωσιμότητα των ταμείων, τα οποία είχαν υποστεί πολλά με το PSI και την μέχρι τώρα διαχείριση».
«Το ποια στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ, σχετικά με τον ρόλο του στο πρόγραμμα, είναι ζήτημα που αφορά μόνο το ΔΝΤ. Εμείς, από την πλευρά μας, δεν θα δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις που θα πάνε πίσω την κοινωνία και θα ανατρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί».
Για τον Σόιμπλε (σε σχέση με τις δηλώσεις Κούλογλου)
«Θεωρώ ότι ο Σόιμπλε εξυπηρετεί τα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα σενάρια της Ευρώπης και του διεθνούς συστήματος, σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ. Στο μόνο που δεν συμφωνούν είναι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επομένως θεωρώ, ότι πράγματι επιθυμεί μια νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση που θα μπορούσε να ελέγχει καλύτερα».
Για το σενάριο των πρόωρων εκλογών
«Πολλοί θεωρούν τις εκλογές, τρόπο διαφυγής. Δεν μας εξηγούν όμως από τι πρέπει να διαφύγουμε. Επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα του 2016, έχει καταγραφεί ασθενική ανάπτυξη, έστω και ασθενική, όλες οι προβλέψεις μιλάνε για ανάπτυξη 2,7% το 2017, ακόμη και ο ΙΟΒΕ προβλέπει 35% αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία για το 2017. Ποιος ο λόγος, λοιπόν των πρόωρων εκλογών;».
«Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην Οικονομία, την ώρα που δείχνει να ανακάμπτει».
«Ούτε πιστεύω ότι οι εκλογές μπορούν να θεωρούνται ως όπλο της Κυβέρνησης. Όπλο της Κυβέρνησης είναι ότι έχουμε 2,5 περίπου χρόνια μπροστά μας για να αντιστρέψουμε το κλίμα, για να ασκήσουμε πολιτικές που θα είναι υπέρ των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των μικρομεσαίων».