Ειδήσεις

Τα λαμπερά ρεβεγιόν ανήκουν στο παρελθόν – Ασχημες γιορτές πέρασε η Ρόδος

Λιτή από κάθε άποψη, ήταν η φετινή εορταστική περίοδος για τους Ρόδιους που έκαναν περιορισμένες αγορές και προτίμησαν να κάνουν ρεβεγιόν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά.
Τα λαμπερά ρεβεγιόν για την πλειονότητα των Ροδίων ανήκουν στο παρελθόν, αφού η φετινή οικονομική στενότητα δεν επέτρεψε πολυτέλειες και περιττά έξοδα.
Η τοπική αγορά, πέρασε μια από τις χειρότερες εορταστικές περιόδους με την κίνηση  να σημειώνει «βουτιά» τόσο στην ένδυση και την υπόδηση όσο και στα τρόφιμα, που ξεπερνά το 30% σε σχέση με το 2015, που επίσης ήταν μια πολύ κακή χρονιά για τον εμπορικό κόσμο.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΕΒΕΔ κ. Νίκου Παπασταματίου στην «δ», που όπως είπε, η Ρόδος γύρισε στην δεκαετία του 1960!
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για την τοπική αγορά, η μείωση της κίνησης στα τρόφιμα έφτασε το 30% ενώ στην ένδυση και την υπόδηση η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 35%-40%!
«Οι εκτιμήσεις μας, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν. Η μείωση στην αγοραστική κίνηση τροφίμων, έφτασε περίπου το 30% ενώ η μείωση στην ένδυση και στην υπόδηση ξεπέρασε το 35%-40% σε σχέση με πέρυσι, που ήταν επίσης μια κακή χρονιά. Φέτος η κατάσταση ήταν άκρως επιδεινούμενη. Ελάχιστα βοήθησε η παράταση των λίγων ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας. Κάποια χρήματα που προορίζονταν για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, έπεσαν την τελευταία στιγμή στην αγορά, ευελπιστώντας όσοι τα ξόδεψαν, ότι μέσα σε εννέα μέρες θα καταφέρουν να τα ξαναμαζέψουν. Πάντως η μείωση ήταν πολύ μεγάλη», δήλωσε στην «δ» ο κ. Νίκος Παπασταματίου.
Μεγάλη όμως ήταν η μείωση και στον κλάδο της εστίασης, όπου φέτος, ήταν αισθητά μειωμένος ο αριθμός των εστιατορίων που διοργάνωσε ρεβεγιόν και ειδικά μενού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με τις πρώτες εκτιμήσεις να προσδιορίζουν την μείωση άνω του 40%. Ακόμα κι όσοι επισκέφθηκαν εστιατόρια, μπαρ και νυκτερινά κέντρα περιόρισαν δραστικά την κατανάλωση στο φαγητό και στο ποτό, προκειμένου να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.
Οι περισσότεροι Ρόδιοι συγκεντρώθηκαν σε σπίτια φίλων και συγγενών την παραμονή αλλά και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και όσοι είχαν την δυνατότητα εξέδραμαν σε χωριά, φιλοξενούμενοι σε πατρικά, συγγενικά και φιλικά σπίτια.
Τα ρεβεγιόν έγιναν… ρεφενέ και τα χρήματα ξοδεύτηκαν με φειδώ, με το βλέμμα στραμμένο στις οικονομικές υποχρεώσεις και τις αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, ήδη από την ανατολή του νέου έτους.
«Η κατάσταση φέτος στις γιορτές στη Ρόδο, μου θύμισε, όχι την δεκαετία του ’70, αλλά την δεκαετία του ‘60» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Παπασταματίου.
Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της Ρόδου κ. Κώστας Σπανός, μιλώντας στην «δ», ανέφερε ότι οι καταναλωτές έκαναν μόνο τις απαραίτητες αγορές με έμφαση στα παιχνίδια, στα παιδικά ρούχα και παπούτσια και στα τρόφιμα, ξοδεύοντας όμως πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι, αφού για όλους προείχαν, οι οικονομικές υποχρεώσεις, όπως οι δόσεις στις τράπεζες, τα χαράτσια, η εφορία, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Η κίνηση επικεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης και λιγότερο στα συνοικιακά καταστήματα. Κύριο μέλημα των καταναλωτών ήταν να μην στερήσουν από τα παιδιά τη χαρά των εορτών και το εορταστικό τραπέζι να έχει τουλάχιστον τα απαραίτητα.
Στην υποτονική κίνηση συντέλεσε και η αβεβαιότητα που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες του 2016, μιας και η χρονιά τελείωσε με αυξημένες οικονομικά υποχρεώσεις και με θολό τοπίο ως προς τα οικονομικά δεδομένα του 2017.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου