Κατακόρυφη άνοδο έχει σημειώσει ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης, εντάθηκε μέσα στο Δεκέμβριο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, έχουν διατεθεί ένα εκατομμύριο περισσότερα εμβόλια σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, ενώ κατά την εμβολιαστική περίοδο του 2018 υπολογίζεται πως διατέθηκαν περίπου 2,2 εκατομμύρια δόσεις, κατά τη φετινή περίοδο ο αριθμός των πολιτών που θα κάνουν το εμβόλιο αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.
Όπως σημειώνει η Αριστοτέλους, αυτή τη φορά υπήρχε μεγάλη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ο οποίος και απέδωσε. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν νωρίτερα. Μάλιστα το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009.
Ενδεικτικό δε της μεγάλης ζήτησης που καταγράφηκε από την έναρξη της αντιγριπικής περιόδου είναι πως ήδη από τα τέλη του Οκτωβρίου υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις σε εμβόλια στα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr. Οι παραγγελίες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί πλέον και η διάθεση έχει ομαλοποιηθεί.
Σε χαμηλά επίπεδα ακόμη η δραστηριότητα της γρίπης
Όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης (23–29 Δεκεμβρίου 2019), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί έξι σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικης Θεραπείας. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, δύο είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Από την αρχή της επιτήρησης, έχει καταγραφεί ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Πρόκειται για έναν άνδρα,ηλικίας 61 ετών που δεν είχε εμβολιαστεί. Από το κρούσμα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Β.
Από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τα μέσα Μαΐου 2019 είχαν καταγραφεί 154 θάνατοι από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης. Κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαν αναφερθεί 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο –Μάρτιο.
Έμφαση στην πρόληψη
Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια περίθαλψη, που όπως έχει εξαγγελθεί θα έρθει στη Βουλή μετά τις γιορτές, θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με τα εμβόλια αυτά τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι πρέπει να εμβολιάζονται.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον για το υπουργείο Υγείας είναι η στελέχωση των ΜΕΘ, που θα επιτρέψει στο να ανοίξουν κλίνες που παραμένουν κλειστές, αν και στελεχωμένες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από την αναμενόμενη έξαρση των κρουσμάτων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη