Με προσδοκίες αναμένουν το 2024 οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά από ζητήματα του κλάδου. Ωστόσο, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αφού υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ‘δημοκρατική’ o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου.
«Θα ξεκινήσω με τα δυσάρεστα νέα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι μέσα στις γιορτές λόγω της μη έγκαιρης καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Δεν μπορεί σε μία χώρα που επαίρεται ότι βρίσκεται μπροστά στην εποχή που ζούμε, να έχουν γίνει αιτήσεις από τις 16 Οκτωβρίου 2023 και μέχρι τις 2 Γενάρη του νέου έτους, να μην έχουν καταβληθεί τα επιδόματα. Οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες, καθώς η αναμονή απαιτεί από 45 – 60 ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών.
Όσον αφορά στο 2024, εμείς, σαν Ομοσπονδία έχουμε κάνει γνωστές όλες τις προτάσεις και τα αιτήματά μας, με σημείο αιχμής την αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας (ενόψει και της ψήφισης του νέου νόμου). Εμείς, προτείνουμε την αναλογικότητα: δηλαδή, για όσα ένσημα συγκεντρώσει ο καθένας, τόσους μήνες να επιδοτηθεί. Από την μία πλευρά, να μην μείνουμε στους τρεις μήνες, που δεν είναι καθόλου δίκαιο και από την άλλη, να διασφαλιστεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Επιπλέον, ζητούμε την επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία. Με αυτές τις δύο κινήσεις, εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα επιστρέψουν οι επαγγελματίες του κλάδου στην εργασία τους και να μην έχουμε τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που καταγράφονται στα δύο τελευταία χρόνια. Ειδάλλως, πολύ φοβούμαι πως την επόμενη σεζόν, θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις της εστίασης που θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού» -όπως τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το νέο νόμο για την σύνδεση άδειας παραμονής με νόμιμη εργασία για 30.000 μετανάστες (αρχικώς) ο κ. Χότζογλου, ήταν κατηγορηματικός:
«Εμείς, κατ’ αρχάς το κρίνουμε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Συνυπάρχουμε με τους συνανθρώπους μας εδώ και χρόνια, και θα πρέπει να εργάζονται υπό το καθεστώς νομιμότητας. Εάν μιλάμε για 30.000 σημαίνει ότι νομιμοποιούνται όσοι έχουν ήδη απορροφηθεί σαν ανθρώπινο δυναμικό. Συνεπώς, δεν λύνεται το πρόβλημα με τέτοιου είδους κινήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς, οι μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στον επισιτισμό – τουρισμό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις θέσεις».
Επιπρόσθετα, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, δηλώνει πως είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι μισθοί. Παρά τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι μισθοί επιστρέφουν στα επίπεδα του 2011: «Με δεδομένο ότι η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει κατά 40% (λόγω της ακρίβειας) οι εργαζόμενοι που είναι εποχιακά απασχολούμενοι, δεν μπορούν να βιοποριστούν εύκολα. Συνεπώς, χρειάζονται ενισχύσεις και αλλαγές. Αν η κυβέρνηση ζητήσει, το μισό ποσόν του επιδόματος ανεργίας να είναι σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα δημιουργηθεί κι άλλο πρόβλημα. Δεν είναι εύκολες λύσεις αυτές».
Ο ίδιος, μίλησε για την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας να μπορεί κάποιος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας να εργάζεται και αλλού χωρίς να υπάρχουν περικοπές, λέγοντας πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση: «Ωστόσο υπάρχει ένα αγκάθι για τις μητέρες. Οι εποχικά εργαζόμενες είτε στην εστίαση, είτε στον τουρισμό, είτε με συμβάσεις ορισμένου έτους, δεν δικαιούνται επίδομα μητρότητας. Συνεπώς, εκεί απαιτείται παρέμβαση…», κατέληξε ο κ. Χότζογλου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος ετοιμάζεται για νέο κύκλο επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.
https://www.dimokratiki.gr/03-01-2024/kalyteres-meres-perimenoun-oi-ergazomenoi-se-episitismo-tourismo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.