Ειδήσεις

Σε «κινούμενη άμμο» το πολιτικό σκηνικό

Πολλοί χαρακτηρισμοί μπορούν να αποδοθούν στην εθνική αντιπροσωπεία που ανέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, εκτός από μία: ότι είναι βαρετή. Μόλις 18 μήνες μετά το κλείσιμο της κάλπης και η κατάσταση στην Ολομέλεια της Βουλής στο διάστημα αυτό θυμίζει «κινούμενη άμμο», με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές –μία εκ των οποίων ήταν πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, δηλαδή η απώλεια της ιδιότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας διαρκών και πολυάριθμων ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών του, για ένα κόμμα που την απέκτησε μέσω της ψήφου των πολιτών– δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο προσδίδει επιπρόσθετο ενδιαφέρον για τις πιθανολογούμενες εξελίξεις στο νέο έτος, εντός του οποίου πρόκειται, μεταξύ άλλων, να δρομολογηθούν μείζονος συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας πολιτικές εξελίξεις, όπως είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η έναρξη της συζήτησης για τη νέα αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Τα χαρακτηριστικά
Η εικόνα της παρούσας στιγμής, με το Κοινοβούλιο να έχει διακόψει τις εργασίες του για τις εορταστικές ημέρες, αποτυπώνεται στα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Υπάρχουν επισήμως και βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας της Βουλής συγκροτημένες εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες (δηλαδή, μία περισσότερη από εκείνες τις οποίες ανέδειξαν οι τελευταίες εθνικές εκλογές), καθώς και 23 ανεξάρτητοι βουλευτές, είτε έπειτα από διαγραφή είτε κατόπιν οικειοθελούς αποχώρησής τους από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Υπάρχει μάλιστα και μια νέα «είσοδος», του Αθ. Ρακοβαλή, ο οποίος ως πρώτος επιλαχών διαδέχθηκε στην κοινοβουλευτική έδρα τον παραιτηθέντα (εν μέσω έντονου παρασκηνίου για το κόμμα του Δημ. Νατσιού) βουλευτή Επικρατείας με το κόμμα Νίκη Γ. Αποστολάκη.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η έναρξη της συζήτησης για τη νέα αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις κάλπες του προπερασμένου Ιουνίου τη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας αποτελούσαν οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες: Ν.Δ. με 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ με 47, ΠΑΣΟΚ με 32, ΚΚΕ με 21, Σπαρτιάτες με 12, Ελληνική Λύση επίσης με 12, Νίκη με 10 και Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές.

Η σημερινή εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Ν.Δ. με 156, ΠΑΣΟΚ με 31, ΣΥΡΙΖΑ με 26, ΚΚΕ με 21, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά από 11, Νίκη με 10, Πλεύση Ελευθερίας με 6, Σπαρτιάτες με 5 και, τέλος, ανεξάρτητοι 23 βουλευτές.

Σε αναζήτηση συναινέσεων στη Βουλή το ’25
Οσον αφορά την «ανθρωπογεωγραφία» των ανεξαρτήτων, αυτή διαμορφώνεται με τους προερχομένους κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους Σπαρτιάτες. Ειδικότερα, πρόκειται για τους: Ευ. Αποστολάκη, Αλεξ. Αυλωνίτη, Ράνια Θρασκιά, Αθηνά Λινού, Κυριακή Μάλαμα, Π. Παππά, Γιώτα Πούλου, Ι. Σαρακιώτη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου (από την Κουμουνδούρου), Γ. Ασπιώτη, Διον. Βαλτογιάννη, Μ. Γαυγιωτάκη, Ι. Δημητροκάλλη, Χαρ. Κατσιβαρδά, Γ. Μανούσο, Κ. Φλώρο (από το κόμμα που φέρεται να έχει πραγματικό αρχηγό τον φυλακισμένο Ηλ. Κασιδιάρη), Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά (από τη Ν.Δ.), Αρετή Παπαϊωάννου και Μ. Χουρδάκη (από την Πλεύση ελευθερίας), Μπαράν Μπουρχάν (διαγραφέντα από το ΠΑΣΟΚ) και Παύλο Σαράκη (από την Ελληνική Λύση). Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε κάποια στιγμή και η διαγραφή του Λ. Αυγενάκη από τη Ν.Δ. που τον «έστειλε» επίσης στους ανεξάρτητους, αλλά προσφάτως επανεντάχθηκε στη «γαλάζια» πλειοψηφία. Είναι κυρίως για εκείνους που ανεξαρτητοποιήθηκαν με τη δική τους θέληση που οι ηγεσίες των κομμάτων με τα οποία εξελέγησαν ζήτησαν να παραδώσουν την έδρα τους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι βουλευτικές έδρες δεν είναι «προσωπικές» αλλά ανήκουν στο κόμμα. Και είναι με την επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού, σύμφωνα με τα οποία ο κάθε βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και άποψης, που οι παραιτηθέντες αρνούνται να παραδώσουν την έδρα τους και παραμένουν ανεξάρτητοι ή σε επόμενη φάση εντάσσονται σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νέας, ένατης κοινοβουλευτικής ομάδας, της Νέας Αριστεράς, που συγκροτήθηκε από βουλευτές που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου τον καιρό της διαδοχής του Αλ. Τσίπρα από τον Στ. Κασσελάκη.

Η άγνωστη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο
Το ενδιαφέρον, πλέον, ως προς το άμεσο μέλλον είναι το τι θα συμβεί με τους μετέπειτα αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα αν θα δημιουργήσουν νέα, δέκατη για την παρούσα Βουλή, κοινοβουλευτική ομάδα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 15 παρ. 1) «ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας κoινoβoυλευτικής ομάδας oρίζεται σε δέκα». Εως τώρα –όπως κατέγραφε ο Αντ. Αντζολέτος στην «Κ»– σαν κοινοβουλευτική ομάδα ήδη δρουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Αλεξ. Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου και Γιώτα Πούλου. Αν σε αυτά τα πρόσωπα προστεθούν και οι Ράνια Θρασκιά, Ευ. Αποστολάκης, Ι. Σαρακιώτης και ενδεχομένως ο Π. Παππάς, θα λείπει τουλάχιστον ένας ακόμα βουλευτής για να καλυφθεί η προϋπόθεση του ελάχιστου αριθμού βουλευτών για τη συγκρότηση Κ.Ο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις με άλλους ανεξάρτητους, όπως με την Αρετή Παπαϊωάννου και τον Μιχ. Χουρδάκη.

Παράπλευρο ενδιαφέρον υπάρχει, εξάλλου, και με τις πιθανές εξελίξεις και στη Νίκη, δεδομένου ότι δύο εκ των βουλευτών της, οι Ν. Βρεττός και Νικ. Παπαδόπουλος, επέλεξαν να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες, βγαίνοντας έτσι εκτός κομματικής γραμμής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η απόφαση για Σπαρτιάτες
Σε επόμενη φάση, ίσως την άνοιξη, πιθανόν να δρομολογηθούν και νέες εξελίξεις συνολικά για τους βουλευτές που εξελέγησαν υπό το έμβλημα των Σπαρτιατών, καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Δικαιοσύνης αναφορικά με το κατά πόσον ήταν νόμιμη ή όχι η εκλογή τους. Στο ενδεχόμενο να κηρυχθούν έκπτωτοι, θα προκύψει ζήτημα νέων ανακατατάξεων στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπείας.

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου