«Αβάσιμη, ασταθής, έωλη και άκυρη, η πιθανή υπογραφή χάραξης ΑΟΖ, Συρίας και Τουρκίας» τόνισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, «To GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους ομολόγους του για ένα τέτοιο πιθανό μνημόνιο – Ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν πρέπει να επηρεάζεται από τέτοιες εξελίξεις
Άκυρη, αβάσιμη, ασταθής και έωλη, η πιθανή υπογραφή χάραξης ΑΟΖ, Συρίας και Τουρκίας
Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι ή αλλιώς Αλ Σάρα θα βρει δύσκολα στηρίγματα στη Δύση
Και συμπλήρωσε «Θεωρώ ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες εξελίξεις. Ούτως ή άλλως εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι στόχος μας είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος μήπως και συζητήσουμε τη διμερή μας διαφορά, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ως τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος. Άρα, η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στη διαδικασία της θετικής ατζέντας, η οποία φέρνει και σημαντικά απτά αποτελέσματα. Και θα αναζητήσουμε έναν κοινό τόπο, ενδεχομένως εθελοντικό, χρονικό σημείο. Εκείνο όμως, που μας ενδιαφέρει πράγματι και εμάς είναι οι εξελίξεις στη Συρία. Υπάρχει πληροφορία, ότι συζητάνε η Τουρκία με τη Συρία ένα πιθανό μνημόνιο, κάτι για το οποίο ενημέρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από μερικές ημέρες, της Συνόδου των Βρυξελλών. Και θα σα πω επίσης το εξής: Εάν υποθετικά θεωρήσουμε ότι προχωρήσει μια συμφωνία Τουρκίας – Συρίας, οι παρατηρήσεις είναι οι κάτωθι. Πρώτον, στη Δαμασκό δεν υπάρχει διεθνώς νομιμοποιημένη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση που να έχει δικαίωμα σύναψης διεθνών δεσμευτικών συμφωνιών. Άρα, εξ αρχής τέτοια πιθανή συμφωνία είναι τελείως αβάσιμη, ασταθής, πέρα από το ότι είναι έωλη ως προς το περιεχόμενό της και άκυρη. Δεύτερο σημείο/παρατήρηση: Εάν γίνει αυτή η συμφωνία θα δυσκολευθεί ο Αλ Σάρα να βρει εύκολα στηρίγματα στη Δύση, διότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει ευθέως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα. Άρα, λοιπόν, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα, αντιλαμβάνεστε θα δυσκολέψει τη διαδικασία αναζήτησης ερεισμάτων στον Αλ Σάρα. Και παρατήρηση τρίτη: Η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια στο θέμα του προσφυγικού (…). Δεν μπορεί η Τουρκία αν παραβιάσει κατάφορα για άλλη μια φορά τα δικαιώματά της εκεί, αυτή τη στιγμή, να προσδοκά εύκολα στην είσπραξη πόρων (…)».
Πηγή: ertnews.gr