«Ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας αξιοποιεί τις γνώσεις του στη θεωρία των παιγνίων προς όφελός του στα νέα του καθήκοντα ή απλώς δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό;» αναρωτιέται το Bloomberg στο σημερινό του κεντρικό δημοσίευμα – πορτρέτο για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Με τίτλο «Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι λαμπρός. Τότε γιατί κάνει τους πάντες γύρω του νευρικούς;» και υπότιτλο «εικονικός πνιγμός» – όπως ο ίδιος έχει παρομοιάσει στο παρελθόν το μέχρι τώρα πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το νέο δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο του άνδρα πίσω από τα λεγόμενά του.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών, είναι ένας λαμπρός οικονομολόγος. Τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή, ωστόσο, δεν φαίνεται να κυλούν πολύ ομαλά», ξεκινά το άρθρο.
Αφού κάνει μια αναδρομή στην πρόσφατη ακαδημαϊκή καριέρα του, ο αρθρογράφος θυμάται τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του: την περιγραφή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ως «εικονικός πνιγμός» και την παρομοίωση του ζώνης του Ευρώ με το Hotel California: «Μπορείς να κάνεις check-out όποτε θελήσεις, αλλά δεν μπορείς να φύγεις ποτέ».
Οι ακόλουθοί του στα social media φαίνεται πως αγαπούν την πύρινη ρητορική του – οι επενδυτές ωστόσο και οι ηγέτες της ΕΕ είναι εμφανώς λιγότερο ενθουσιώδεις. Το Bloomberg δεν θα μπορούσε παρά να υπενθυμίσει την «άχαρη» συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup και την αντίδραση του Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ζήτησε διάσκεψη για το ευρωπαϊκό χρέος.
«”Αυτή η διάσκεψη υπάρχει ήδη και ονομάζεται Eurogroup” απάντησε ο εμφανώς εκνευρισμένος Ντάισελμπλουμ», σημειώνει το άρθρο το οποίο θυμίζει επίσης την αντίδραση Σόιμπλε αλλά και εκείνη των αγορών καθώς και του ΧΑΑ.
«Παρόλα αυτά ο Βαρουφάκης συνέχισε στην επίθεση, με αναρτήσεις στις οποίες κατηγορούσε τα διεθνή ΜΜΕ για ανακριβή ρεπορτάζ ενώ σε μια συνέντευξη στο BBC επέπληξε την παρουσιάστρια επειδή τον διέκοπτε “αγενώς”», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Ίσως να χρειάζεται μερικές συμβουλές για το πώς να διαχειρίζεται τον εαυτό του στην τηλεόραση», έγραψε στο blog του ο Στιν Γιάκομπσεν, κορυφαίος επενδυτής της Saxo Bank, ενώ παρακολουθούσε την τηλεοπτική συνέντευξη.
Είναι πράγματι ο τύπος πάνω στον οποίο βασίζεται η Ελλάδα για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές της; Ναι – και οι θαυμαστές του Βαρουφάκη επιμένουν πως δεν πρέπει να τον υποτιμούμε. «Ο Γιάνης είναι η πιο έντονη και βαθιά πνευματική φυσιογνωμία της γενιάς μου που έχω συναντήσει ποτέ», λέει ο Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ, ένας οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που έχει συνεργαστεί στενά μαζί του, ενώ ο οικονομολόγος και πρώην πολιτικός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Στιούαρντ Χόλαντ προσθέτει πως «ο Γιάνης γνωρίζει πολλά περισσότερα για την τρέχουσα κατάσταση από κάποιους από αυτούς με τους οποίους θα διαπραγματευτεί».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης πως η ακαδημαϊκή εξειδίκευση του Βαρουφάκη είναι στη θεωρία των παιγνίων, στην επιστήμη της στρατηγικής λήψης αποφάσεων σε διαπραγματεύσεις όπου άνθρωποι με διαφορετικά συμφέροντα προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη ελαχιστοποιώντας τις απώλειες. Ο Βαρουφάκης γνωρίζει περισσότερα πάνω στο θέμα αυτό «από κάθε άλλον στον πλανήτη», υποστηρίζει ο πρώην συνάδελφός του. Στις συζητήσεις του με την τρόικα «θα σκέφτεται πολύ περισσότερα βήματα μπροστά» από τους συνομιλητές του, προσθέτει.
Ο συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο του Τέξας επισημαίνει ότι ο Βαρουφάκης καταλαβαίνει πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Ωστόσο, λέει ο Γκάλμπρεθ, ο νέος υπουργός Οικονομικών «δεν είναι προετοιμασμένος να φτάσει σε μια συμφωνία, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις, με κάθε κόστος».
AMΠΕ