Ειδήσεις

Ρέντσι: Πρέπει να διαβάσουμε όλοι το μήνυμα ελπίδας της κάλπης-Τσίπρας: ανοικτοί σε εναλλακτικές προτάσεις για το χρέος

«Εύχομαι καλή δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Πρέπει όλοι να διαβάσουμε το μήνυμα της κάλπης στην Ελλάδα που είναι ένα μήνυμα ελπίδας από μια γενιά που ανήκω εγώ και ο Αλέξης, μια γενιά που ζητά να έχουν οι άνθρωποι περισσότερη βοήθεια για όσους περνούν δύσκολα από την κρίση και θέλουν να συνεχίσουν να πιστεύουν στην πολιτική».

«Είναι ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή στο μήνυμα του φόβου», σημείωσε.

«Ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες αλλά θέλουμε η πολιτική να αλλάξει τα πράγματα. Αυτά μας ενώνουν, πέρα από τις επιμέρους προτάσεις που μπορεί να υπάρχουν», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέντσι, “από την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα είναι μαζί μου στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξουν στενοί δεσμοί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Νομίζω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές».

«Στην Ελλάδα», υπογράμμισε, «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, πρέπει να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να αφουγκραστούμε τους νεωτερισμούς που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε ανοικτοί και στον διμερή διάλογο», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Προσέθεσε χαριτολογώντας ότι «έχω περάσει πολύ χρόνο στην Ευρώπη με κατηγορίες ότι είμαι επικίνδυνος αριστερός. Εχω περάσει στην Ιταλία πολύ χρόνο με κατηγορίες ότι είμαι επικίνδυνος δεξιός. Τώρα ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή γιατί θα αλλάξει η αντιμετώπιση από την πλευρά τους».

Δήλωσε ευτυχής για τη συνάντηση και τη συνεργασία που θα έχουν. «Χάρη σε εμάς η Ευρώπη μπορεί να γίνει ένα εργαστήριο για το μέλλον», υπογράμμισε.

Τσίπρας: Θέλουμε χρόνο για να φτιάξουμε πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων

Για ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε χαριτολογώντας ότι θα είναι χαρούμενος «αν βοηθήσει στο να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική ταυτότητα του Ρέντζι».

«Με τον ιταλό πρωθυπουργό ανήκουμε στην ίδια γενιά, αυτή που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Μια γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει. Απέναντι σε αυτή τη γενιά έχουμε την υποχρέωση εκπροσωπώντας την στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να την βοηθήσουμε να ελπίσει ξανά. Αυτές είναι οι κοινές αξίες που μας ενώνουν, να εργαστούμε μαζί για την αλλαγή στην Ευρώπη. Για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης αντί για πολιτικές που δίχασαν την Ευρώπη».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να αλλάξει η πολιτική. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα πλήρωσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, γιατί με τη φοροδιαφυγή δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι. Δέσμευσή μας στο λαό και τους εταίρους είναι ότι θα αλλάξουμε το πελατειακό κράτος», σημείωσε.

«Στο πρόγραμμα θα δεσμευτούμε σε εταίρους και το λαό ότι δεν θα δημιουργήσουμε ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα σε πλαίσια ισορροπίας», ξεκαθάρισε.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χάσμα μεταξύ Βορρά – Νότου, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Θέλουμε να επικρατήσει η λογική, κάτι που θα είναι ωφέλιμο για όλους. Είναι κοινό συμφέρον να γυρίσουμε στις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης και να δουλέψουμε σκληρά για τη νέα γενιά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. «Μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν θέλουμε. Οι πολίτες υπέφεραν άδικα τα τελευταία χρόνια και έχει έρθει η ώρα για μια στροφή. Μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι έχουμε ένα μέτωπο λογικής. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και την εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ματέο Ρέντζι τόνισε ότι «υπάρχουν δυο θέματα: Το πρώτο είναι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, όχι μόνο την δημοσιονομική πειθαρχία. Πρέπει να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, την παιδεία, την κοινωνική συνοχή. Δεν είναι εύκολη μάχη αλλά έχουμε αρχίσει. Το βλέπουμε με το σχέδιο Γιούνκερ, το QE, την υποχώρηση του ευρώ. Σε αυτά είναι σύμφωνη η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ο κόσμος ζητά να κοιτάξουμε προς την ανάπτυξη. Να κινηθούμε για μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».

«Στο δεύτερο σκέλος: στην Ελλάδα υπάρχει κατάσταση επείγουσας ανάγκης αλλά έχουμε εμπιστοσύνη ότι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορούμε να λύσουμε τα πιο άμεσα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν μόνο με πίεση απ’ έξω», σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Το ζήτημα του χρέους

Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «στόχος μας είναι να καταθέσουμε ιδέες και προτάσεις για να βρούμε μια αμοιβαία επωφελή λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Αυτό είναι ότι η τρόικα τα έκανε όλα χειρότερα, αύξησε το χρέος και διέλυσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, συρρίκνωσε τις αξίες στο χρηματιστήριο, ενώ έδιωξε επενδυτές αντί να φέρει και δημιούργησε ένα κοινωνικό δράμα».

Εμεις, σημείωσε, καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της και να μην αναγκάζουμε διαρκώς τους Ευρωπαίους να δίνουν δάνεια για να ξεπληρωθούν τα προηγούμενα.

Οι θέσεις είναι άρτια επεξεργασμένες και περιμένουμε τον αντίλογο των εταίρων για να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Θα είχαν να φοβούνται αν διατηρούνταν το πρόγραμμα γιατί θα έπρεπε να αναχρηματοδοτηθούμε με νέα δάνεια. Αυτή είναι η πρότασή μας και συζητάμε κάθε εναλλακτική πρόταση».

Από την πλευρά του ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι δεν συζητήθηκαν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε βάθος, καθώς τις εξήγησε ο Ελληνας υπουργός οικονομικών στον συνάδελφό του. Αυτές, υπογράμμισε, θα παρουσιαστούν στο τραπέζι που λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες με ευελιξία και εξυπνάδα», τόνισε.

Ο κ. Ρέντσι κατέληξε λέγοντας ότι οι προτάσεις θα βρουν πάντα την Ιταλία έτοιμη για συζήτηση. Θέλουμε να γράψουμε νέα σελίδα στην Ευρώπη, με ένα κοινό ιδεώδες», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα μια γραβάτα, την οποία ο τελευταίος είπε ότι θα φορέσει όταν βρεθεί βιώσιμη λύση για το χρέος.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου