Διπλωματικό «μαραθώνιο» ξεκινά ο Έλληνας πρωθυπουργός, στοχεύοντας μέσα από τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη δημιουργία μετώπου υπέρ των ελληνικών θέσεων. Η πλούσια ατζέντα περιλαμβάνει συναντήσεις, σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Ρέντσι, ενώ αύριο θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου θα έχει κρίσιμα ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Γιούνκερ. Ο Αλ. Τσίπρας, παίρνοντας ο ίδιος πάνω του το δύσκολο έργο της αναστροφής του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά το σκηνικό ρήξης που αποτυπώθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, θα επιχειρήσει να «επικοινωνήσει» την εναλλακτική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και να επιτύχει μία ενδιάμεση συμφωνία «γέφυρα», με την οποία θα επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση από το μνημόνιο και την τρόικα σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών πολιτικών, που θα επιβλέπεται από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Στην ατζέντα του κ. Τσίπρα πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο -ούτε και υπάρχει σχετική πρόθεση, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου- παρά τη χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου της κυρίας Μέρκελ, που χαρακτήρισε «καλοδεχούμενο στην καγκελαρία» τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ως πρώτο σταθμό της περιοδείας του -και για συμβολικούς λόγους- επέλεξε τη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, κάλεσε την Ε.Ε. να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή ατζέντα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας Ελλάδας και Κύπρου στην Ευρώπη.
Πυλώνες
«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Όσο αυτό δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς, κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, όπως είπε, με δεδομένο ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», η ευτυχής κατάληξη της οποίας «θα είναι επωφελής όχι μόνο για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης», διευκρίνισε ότι επιβεβαιώθηκε η πρόθεση Ελλάδας – Κύπρου «αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί».
«Είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα δανείου από τη Ρωσία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αυτή τη στιγμή ο πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
«Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά άλλη σκέψη στο τραπέζι». Συμπλήρωσε, όμως, ότι Ελλάδα και Λευκωσία επιθυμούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να «στηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση», υπογραμμίζοντας πως οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας – Λευκωσίας στο εθνικό θέμα. Επανέλαβε δε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οροθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα βήματα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά.
Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη Ρώμη σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» με τους εταίρους
Με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας που θα περιέχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στον Ιταλό πρωθυπουργός ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» και παράλληλα, θα επισημάνει το γεγονός ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο. Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει στον Ιταλό ομόλογό του, ότι «η στροφή προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την τρόικα που τους βάζει φραγμούς και ότι «επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τα όργανά της».
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στον Ιταλό ομόλογο του τα επιχειρήματά του. Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με βάση το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια και ότι είναι αναγκαία μία νέα συμφωνία που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άτυπο “μπρα ντε φερ” μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ούτως ώστε να βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τη στήριξη αλλά και τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102.5, τόνισε πως «συνομίλησα, χθες, με την Άνγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ» και επανέλαβε: «Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «όταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα».
imerisia.gr