Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα με βασικό θέμα την προσφυγική κρίση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σε εκτενή του συνέντευξη προς την γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γ. Μουζάλας ζητά «να εκπληρώσει η Ευρώπη επιτέλους την υπόσχεσή της. 65.000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 25.000 εξ΄ αυτών έχουν το δικαίωμα να μετεγκατασταθούν. 12.000 περιμένουν, ωστόσο δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτό δεν δίνει ελπίδα ούτε στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στους Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει ότι η ανακατανομή των προσφύγων στην ΕΕ είναι δεσμευτική και όχι εθελοντική. «Οι χώρες μέλη υπέγραψαν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Μπορούμε να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ποσόστωση, διότι έχουν υποδεχθεί ήδη πολλούς, όπως η Γερμανία ή επειδή δεν είναι ακόμη έτοιμες, όπως η Πολωνία. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες (…). Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τους τα προβλήματα. Κάθε χώρα θα πρέπει όμως να υποχρεωθεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον στο 50% της προβλεπόμενης γι΄ αυτήν ποσόστωσης». «Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες», τονίζει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να είσαι μέλος της ΕΕ και να κάνεις χρήση δικαιωμάτων χωρίς να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις που τα συνοδεύουν».
Υπέρ μιας προσφυγικής συμφωνίας και με τη Λιβύη
Ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτηρίζει «καλή» την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. «Πριν τεθεί σε ισχύ κατέφθαναν στα ελληνικά νησιά καθημερινά 7.0000 – 8.000 πρόσφυγες. Έκτοτε ο αριθμός έχει υποχωρήσει στους 100 την ημέρα. Είναι σωστό να σταματά κανείς τους πρόσφυγες ήδη στις ακτές και να τους αποτρέπει να επιβιβάζονται στα πλοιάρια», λέει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπογραφής παρόμοιας συμφωνίας και με τη Λιβύη.
Παράλληλα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και νόμιμες δυνατότητες εισόδου στην ΕΕ. «Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς απλά να το σταματήσει. Πρέπει να το διαχειριστείς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και δη όχι μόνον προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προς όλη την Ευρώπη».
«Έχουμε πρόβλημα στα νησιά»
Ο υπουργός παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά. «Οι δήμαρχοι και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών είναι οργισμένοι και φοβισμένοι. Νομίζουν ότι η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τα νησιά τους σε φυλακές, όπως στην Αυστραλία. Οι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί».
Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι για να επισπευστούν οι διαδικασίες «χρειαζόμαστε κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά», τα οποία θα δημιουργηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κέντρα αυτά που θα έχουν χωρητικότητα 200 ατόμων έκαστο, θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.
Πηγή www.dw.com