Δυσοίωνες προδιαγράφονται οι εξελίξεις για την επάρκεια του νερού στη Ρόδο και για την νέα τουριστική περίοδο, καθώς όπως όλα δείχνουν το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις βροχοπτώσεις (η «δ» έχει παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις βροχοπτώσεις στην τελευταία πενταετία) η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από πέρυσι ως προς τη στάθμη των υδροφόρων οριζόντων!
Η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά μπορεί να έχει εξασφαλίσει επάρκεια νερού στην πόλη της Ρόδου, όμως μεγάλα τμήματα του νησιού απειλούνται εκ νέου με εκτεταμένες διακοπές στην υδροδότηση, αφού πηγές και γεωτρήσεις έχουν «στεγνώσει». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ήδη εμφανές σε γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Καμείρου πολλές από τις οποίες λειτουργούν οριακά (!) πριν καν βγει ο χειμώνας.
Οι πηγές στις περιοχές «Νύμφη» Σαλάκου και «Κοσκινιστής» Ελεούσας δεν αποδίδουν ούτε σταγόνα νερού και οι γεωτρήσεις πέριξ αυτών λειτουργούν μεν αλλά το νερό που παράγουν δεν πρόκειται να επαρκέσει ούτε καν μέχρι το καλοκαίρι, πόσω μάλλον για να καλυφθούν οι ανάγκες της θερινής περιόδου.
Σε επικοινωνία της «δ» με τον αντιδήμαρχο κ. Αγ. Πάλλα, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για γεωτρήσεις στο νησί που ήδη λειτουργούν οριακά αλλά επιπλέον έκανε γνωστό ότι φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όπως είπε οι πηγές στην «Νύμφη» Σαλάκου έχουν στερέψει τα δύο τελευταία χρόνια ενώ οι πηγές στην περιοχή «Κοσκινιστής» στέρεψαν τον περασμένο Αύγουστο και έκτοτε δεν έχουν αποδώσει ούτε σταγόνα.
«Μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Είναι ανάγκη να ενημερωθούν σωστά κι εγκαίρως οι πολίτες για την ορθή διαχείριση του νερού. Εχουν δρομολογηθεί πολλά και σημαντικά έργα από την ΔΕΥΑΡ και δίνουμε μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προλάβουμε εγκαίρως να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Δυστυχώς μέχρι στιγμής οι βροχοπτώσεις δεν ήταν αρκετές για να καλυφθούν επαρκώς οι υδροφόροι ορίζοντες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποφύγουμε ούτε φέτος τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές», δήλωσε ο κ. Αγαπητός Πάλλας.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται λόγω και της έντονης υφαλμύρωσης που παρουσιάζεται στην νότια πλευρά του νησιού, κυρίως, στις τουριστικές περιοχές, όπου η υπεράντληση και η υπερκατανάλωση έχουν επιφέρει τα σημερινά δυσμενή αποτελέσματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Το περσινό καλοκαίρι πάντως ήταν εφιαλτικό για το νησί της Ρόδου, όπου οι ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις διακοπές στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση καθώς και την εμπλοκή στη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, έφεραν κατοίκους, επαγγελματίες αλλά και επισκέπτες στα όριά τους.
Σε πολλές τουριστικές περιοχές η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου στη διάρκεια της περσινής καλοκαιρινής περιόδου, καθώς εκατοντάδες τουρίστες ζητούσαν αποζημιώσεις φέρνοντας σε απόγνωση ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, ενώ η δυσφήμιση του νησιού ήταν τεράστια μέσω των social media, από δυσαρεστημένους επισκέπτες που οι διακοπές τους έγιναν μαρτύριο, λόγω της έλλειψης νερού.
Ο φόβος των επαγγελματιών του τουρισμού είναι πλέον διάχυτος ότι παρόμοιες σκηνές ενδέχεται να εκτυλιχθούν και την σεζόν του 2018 γι αυτό και ζητούν να ληφθούν εγκαίρως μέτρα και να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να προφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν.
Την ίδια ώρα, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές και καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να βλέπουν τις περιουσίες τους να ρημάζουν.
Στην πλειονότητά τους οι αρδεύσεις των δημοτικών κοινοτήτων σε Ατάβυρο, Νότια Ρόδο και Λίνδο προέρχονται από πηγές και λιγότερο από γεωτρήσεις με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν «σηκώσουν» κεφάλι στα τελευταία χρόνια.
Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων πάντως, κάνουν λόγο για μια ιδιαιτέρως κακή χρονιά, ίσως την χειρότερη των τελευταίων ετών, ως προς την επάρκεια νερού και με δεδομένο ότι η λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, εξυπηρετεί ουσιαστικά μόνο την πόλη της Ρόδου μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σύνδεση ορισμένων περιοχών, αναμένεται ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί.
https://www.dimokratiki.gr/03-02-2018/polles-perioches-tou-nisiou-tha-poun-ke-fetos-nero-neraki/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
άντε πάλι ένα δύσκολο καλοκαίρι…… εγώ γελάω ….. με τα άτομα που ρωτάνε αν θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες…..ρε ουφα αφού δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε τους μόνιμους κατοίκους θέλετε και παραπάνω τουρίστες ????? που θα βρείτε το νερό να ξεσκατίσετε όλους τους πλούσιους της ανατολικής Ευρώπης….αλλά είπαμε…. πανούλη στα 4 για πάντα…… πάλι ταξιδάκι το σκ ?????, μνημόνιο για πάντα για την Ελλάδα , και για πάντα, όλα πληρωμένα για την Ρόδο