Οργισμένο μήνυμα του υπ. Εξωτερικών προς τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τις δηλώσεις του περί «ταυτότητας» των γειτόνων. «Βάση συζήτησης είναι τα συμφωνηθέντα στο Νταβός», τονίζει. Συγγράφεται το ελληνικό Σχέδιο Συμφωνίας των δύο χωρών.
«Έξαλλος»…
Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές έφεραν τον κ. Κοτζιά «έξαλλο» με τις δηλώσεις αυτές και, μάλιστα, συζήτησε το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα προχθές το βράδυ στο Μαξίμου. Επιλέγοντας να μην κινηθεί «εν θερμώ», ο υπουργός Εξωτερικών προτίμησε να μεταφέρει την αντίδραση της κυβέρνησης στον Προσωπικό Απεσταλμένο του κ. Νίμιτς με τον οποίον συνομίλησε χθες το βράδυ.
Όπως αναφέρει ο κ. Κοτζιάς σε επίσημη ανακοίνωση:
* «Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».
* «Με βάση την ενημέρωσή μου για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».
Μεσολαβείς, δεν παραποιείς…
Με άλλα λόγια, ο κ.Κοτζιάς έκανε σαφές πως ο κ. Νίμιτς με τις δηλώσεις του ναρκοθετεί το ελληνικό αίτημα για αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος και τόνωσε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της γείτονος, οι οποίες πηγάζουν από την έντονη δυσφορία (έως άρνηση) στον όρο «erga omnes», δηλαδή στην ενιαία χρήση του νέου ονόματος.
Ξεκαθαρίζει ακόμα ότι η βάση της συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες είναι αυτή που διαμορφώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός και όχι η ερμηνεία που δίνει σε τμήμα της (σ.σ. για την ταυτότητα) ο κ. Νίμιτς «παραποιώντας την».
«Στο άνοιγμα του ακορντεόν»
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η παρέμβαση του κ. Κοτζιά ήταν αναγκαία και στη σωστή στιγμή, ακριβώς επειδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται «στο άνοιγμα του ακορντεόν», δηλαδή στο σημείο που οι δύο πλευρές καταθέτουν το σύνολο των θέσεών τους, επί των οποίων θα επιχειρηθεί ο συμβιβασμός.
Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει ο κ. Κοτζιάς, η επεξεργασία του ελληνικού Σχεδίου Συμφώνου, επί του οποίου θα επιχειρηθούν οι συνθέσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στο Σχέδιο τίθενται όλα τα ανοικτά ζητήματα (ονομασία, αλυτρωτισμός, ταυτότητα-γλώσσα) καθώς η Αθήνα έχει απορρίψει τη «λύση κατά τμήματα» («σαλαμοποίηση») την οποία άφησε επίσης να αιωρείται ως ενδεχόμενο ο κ. Νίμιτς. Εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, τότε το Σύμφωνο («ή τμήμα του», κατά τον κ. Κοτζιά) θα κατατεθεί και στον ΟΗΕ, προκειμένου να επικυρωθεί.
Αυτή ακριβώς η κίνηση έχει ξεχωριστή σημασία καθώς, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, «ένα Σύμφωνο υπογεγραμμένο από Αθήνα-Σκόπια και επικυρωμένο από τον ΟΗΕ, υποχρεώνει τις δύο χώρες να μην επιχειρήσουν αλλαγές στο μέλλον».
Για παράδειγμα, να μην επιχειρήσουν ακραίοι κύκλοι στην γείτονα να επαναφέρουν, κάποια στιγμή, το σημερινό Σύνταγμα, το οποίο θα υποχρεωθούν τώρα να αλλάξουν για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα…
Ικανοποίηση για την παρέμβαση του Πατριάρχη
Ο κ. Κοτζιάς υποδέχθηκε με ικανοποίηση την παρέμβαση που έκανε χθες το Πατριαρχείο εν όψει του αυριανού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Μαρίνα Μάνη-euro2day.gr