Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η σημερινή Παγκόσμια ημέρα των Υγροτόπων έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι διάσπαρτοι υγρότοποι που συναντάμε σε αυτά αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη φυτών και ζώων που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε.
Και ο λόγος είναι διττός. Αφενός αποτελούν φυσική προστασία απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και αφετέρου είναι μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει το WWF με εξαίρεση την Σάµο που έχει µόνο τέσσερεις αλλά σχετικά µεγάλους υγροτόπους, τα µεγάλα νησιά δηλαδή η Χίος (842,80 km2), η Λήµνος (476,29 km2), η Νάξος (389,43 km2) και η Άνδρος (383,02 km2 ) έχουν από 11-19 υγροτόπους.
Η Λέσβος είναι το νησί µε τους περισσότερους υγροτόπους (55) και ακολουθεί η Ρόδος µε 24.
Συνυπολογίζοντας φυσικούς και τεχνητούς υγροτόπους, ο νοµός Λέσβου έχει τους περισσότερους 68 συνολικά και ακολουθούν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα .
Οι Κυκλάδες παρουσιάζουν το µικρότερο ποσοστό κάλυψης µε υγροτόπους (0,03-0,1%), ενώ όλες οι άλλες οµάδες νησιών (Σποράδες, Δωδεκάνησα) έχουν ενδιάµεσα ποσοστά (0,16-0,26%).
Η Λήµνος είναι το νησί που καλύπτεται στο µεγαλύτερο ποσοστό από υγροτοπικές περιοχές (2,6%) και ακολουθεί η Λέσβος (1,4%).
Οι υγρότοποι µε έκταση µεγαλύτερη από ένα στρέµµα είναι 263.
Οι µεγαλύτεροι υγρότοποι του Αιγαίου
• Η Αλυκή (6.500 στρέµµατα) και η Χορταρολίµνη (3.000 στρέµµατα) στη Λήµνο.
• Το σύµπλεγµα των υγροτόπων του µυχού του κόλπου της Καλλονής στη Λέσβο, αλλά και
η Αλυκή Πολυχνίτου και το Ντίπι Λάρσου (από 3.000 στρέµµατα).
• Η Αλυκή της Νάξου (1.000 στρέµµατα), που είναι και ο µεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και η Αλυκή Τιγκακίου Κω (1.000 στρέµµατα) που είναι ο µεγαλύτερος υγρότοπος των Δωδεκανήσων.
• Οι δυο µεγαλύτεροι εποχιακοί υγρότοποι του Αιγαίου είναι η Μεγάλη Λίµνη της Αγιάσου (1300 στρέµµατα) στη Λέσβο και το έλος της Καταβιάς στη Ρόδο (1200 στρέµµατα).
Τα πλούσια και σημαντικά οικοσυστήματα αποτελούν σταθμούς ανεφοδιασμού και διαχείμασης για πολλά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά στο μεταναστευτικό πέρασμα του ανατολικού Αιγαίου.
Στη Λέσβο για παράδειγμα έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη πουλιών.
Ροζ φλαμίνγκο, κατάλευκοι κύκνοι, λεπτεπίλεπτοι λευκοτσικνιάδες, νησιώτικες πέρδικες, κιρκινέζια φωλιάζουν με ασφάλεια στους μοναδικής ομορφιάς υγροτόπους των νησιών του Αιγαίου, όπως δείχνει και το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί από τους υγροτόπους της Λέσβου.
Με πληροφορίες WWF