Ανοιξε ο δρόμος για την ανάδειξη του «Χρονικού της Λίνδου», υπόθεση που είναι γνωστή ως τα «Ελγίνεια της Ρόδου», μετά την θετική απάντηση από το Μουσείο της Κοπεγχάγης στην πρόταση της δημοτικής αρχής για συνεργασία.
Όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», που ανέδειξε το σημαντικό αυτό θέμα, στόχος της δημοτικής αρχής Ρόδου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι, να οργανωθεί μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για αυτό το κομμάτι της ιστορίας, αλλά και τη θέσπιση μίας πολιτιστικής δράσης που θα επιτρέπει τη συνεχή επαφή μας με τις ιστορικές αφετηρίες μας.
Παραλλήλως, στους σκοπούς της δράσης περιλαμβάνεται και η δημιουργία πιστών αντιγράφων του περίφημου «Χρονικού της Λίνδου», ώστε να μπορούν οι κάτοικοι της Ρόδου αλλά και οι επισκέπτες, να έχουν εικόνα των σπουδαίων ευρημάτων τα οποία, παρά το ό,τι ανήκουν στο νησί μας, εκτίθενται στη Δανία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χωρικός αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Νίκος Καραμαρίτης και ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, οι οποίοι και έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, απέστειλαν επιστολή προς Μουσείο Τέχνης της Κοπεγχάγης, προτείνοντας ουσιαστικά συνεργασία με το Δήμο της Ρόδου για την ανάδειξη των σημαντικών ευρημάτων και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό όχι μόνο του νησιού αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για θησαυρούς που δεν είναι ευρέως γνωστοί στη χώρα μας.
Η απάντηση από το Μουσείο ήταν άμεση και θετική, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της ροδιακής κοινωνίας για την ανάδειξη της σημαντικής αυτής πτυχής της ιστορίας μας.
Ειδικότερα, στην απάντηση του Μουσείου της Κοπεγχάγης, που δημοσιεύσει σήμερα η «δημοκρατική», αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητοί Κύριοι,
εκ μέρους του Dr. Lasse Sørensen και εμένα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση συμμετοχής με σκοπό την μεταφορά γνώσης στο κοινό και την περαιτέρω ευαισθητοποίησή του σε θέματα τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της Ρόδου, ειδικά σε σχέση με το «Χρονικό της Λίνδου».
Η άμεση αντίδρασή μας είναι να καλωσορίσουμε και να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία σας, αλλά θα χρειαστούμε περαιτέρω χρόνο προκειμένου να προετοιμάσουμε μία κανονική ανταπόκριση. Το ταξίδι είναι σε κάθε περίπτωση αδύνατον σε αυτή την συγκυρία λόγω της κατάστασης με τον Covid-19, αλλά ευχόμαστε ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν σε μία κανονικότητα στις αρχές του καλοκαιρού, οπότε δεν υπάρχει άμεση βιασύνη.
John Lund
Seniorforsker, dr. phil. / Senior Researcher, Dr. Phil».
Να σημειωθεί ότι η «Αναγραφή της Λίνδου» είναι δύο τμήματα επιγραφών που ανακαλύφθηκαν στη Λίνδο το 1904 από Δανούς κι αναφέρονται η πρώτη στο χρονικό των αναθημάτων του ναού της Λινδίας Αθηνάς και η δεύτερη τον κατάλογο των ονομάτων των ιερέων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Δανοί αρχαιολόγοι Kinch και Blinkenberg πραγματοποίησαν έρευνες στη νότια Ρόδο και στην ακρόπολη της Λίνδου.
Τα ευρήματά τους μεταφέρθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης. Μετά την κατάληψη της Ρόδου από το Βασίλειο της Ιταλίας, Ιταλοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν έρευνες σε όλη τη Ρόδο. Στην ακρόπολη της Λίνδου οι έρευνες δεν ήταν παραγωγικές όσον αφορά το πλήθος των ευρημάτων, αναγνωρίζοντας όμως τη σημασία του χώρου προχώρησαν σε εργασίες αναστήλωσης. Τη συνέχιση των εργασιών αυτών ανέλαβε η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 1948, μετά την επίσημη ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο Βασίλειο της Ελλάδας.
Ο καθηγητής κ. Συρόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου της Carolyn Higbie, The Lindian Chronicle and the Greek creation of their past (To Χρονικό της Λίνδου και η Ελληνική Κατασκευή του Παρελθόντος τους, εκδόσεις Oxford University Press, 2003).