Ενα πλήθος από ενδιαφέροντα δεδομένα που αφορούν την απασχόληση στον κλάδο της ξενοδοχίας, τη ζήτηση, τις εργασιακές προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον, τις απαιτήσεις της κάθε ειδικότητας και τις αποδοχές που παρέχονται έχει ξεκλειδώσει η πλατφόρμα εύρεσης εργασίας όπως αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιείται με την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και τη συνεργασία του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου. Αν και η διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως είχε παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου 2021, είχε ως κύρια στόχευση τη δικτύωση μεταξύ αγοράς εργασίας και ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου, φαίνεται ότι στην εξέλιξή της θα πολλαπλασιάσει το όφελος συνολικά για το τουριστικό προϊόν και τους επαγγελματίες του.
Χρειαζόμαστε 6.000 έως 8.000 νέους ξενοδοχοϋπαλλήλους
«Την περασμένη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των επαναπροσλήψεων στα ξενοδοχεία της Ρόδου και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε επακριβώς τις ελλείψεις σε προσωπικό για κάθε μονάδα του νησιού», εξήγησε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συνολική έλλειψη σε ξενοδοχειακό υπαλληλικό δυναμικό του νησιού σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 6.000 έως 8.000 άτομα.
Το έλλειμμα σε χέρια είναι μεγάλο και σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Μαρκόπουλο, οι αιτίες που το δημιουργούν και το διογκώνουν είναι γνωστές και συμπυκνώνονται στις ακόλουθες:
• Συνταξιοδότηση παλαιών στελεχών, χωρίς αναπλήρωσή τους από νέα.
• Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών στα ξενοδοχεία έχει προκαλέσει αύξηση της ζήτησης σε προσωπικό, χωρίς όμως να αυξηθεί η δυναμικότητα των κλινών.
• Έχουν κατασκευαστεί νέες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί κι αρκετές έχουν αυξήσει τη δυναμικότητά τους.
• Αν και οι οικογένειες αγκαλιάζουν τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα, η διαδοχή των θέσεων δεν είναι γραμμική. Για παράδειγμα, ο γιος του μάγειρα θέλει να γίνει μπάρμαν και η καμαριέρα θέλει την κόρη της να γίνει υπάλληλος υποδοχής.
• Ένας μεγάλος αριθμός προσώπων, κυρίως αλλοδαποί – πρώην οικονομικοί μετανάστες, έχουν εγκαταλείψει τη Ρόδο για να βρουν δουλειά σε ξενοδοχεία της βόρειας Ευρώπης όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αλλά και μια αιωρούμενη υπόσχεση για υψηλότερες αποδοχές
• Ο εξωξενοδοχειακός κλάδος (εστίαση, άλλα καταλύματα τύπου airbnb) έχει αρχίσει να απορροφά αρκετό από το τοπικό ξενοδοχοϋπαλληλικό δυναμικό.
• Τα μικρά νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επίσης αποτελούν πόλο έλξης του ξενοδοχοϋπαλληλικού δυναμικού, έστω κι αν στα περισσότερα από αυτά η σεζόν είναι μικρότερη από εφτά μήνες.
Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες) και της κουζίνας (κυρίως μάγειροι). Εξίσου σοβαρή έλλειψη παρατηρείται στην εύρεση έμπειρων στελεχών για τις θέσεις του F&B, maître, marketeer και operation manager. Για τις θέσεις των στελεχών τα ζητούμενα δεν αφορούν μόνο στην κατοχή ενός πτυχίου, ή ενδεχομένως μια προηγούμενη εμπειρία σε παρεμφερή θέση, αλλά έναν συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων, διότι η τουριστική αγορά στη λειτουργία της έχει μετεξελιχθεί σε έντονα ανταγωνιστική.
«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα λύσουμε το πρόβλημα του προσωπικού, όμως με τη δουλειά μας και με τη συνεργασία του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για να εργαστεί στο νησί μας. Μη ξεχνάτε ότι μας απομένουν λιγότερες από 80 ημέρες μέχρι την ουσιαστική εκκίνηση της φετινής σεζόν», τόνισε ο κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας της Ρόδου
Στους δύο μήνες που ακολουθούν, το σύνολο των ξενοδόχων θα αναζητήσει προσωπικό για να καλύψει τα κενά στις οργανικές θέσεις των μονάδων. Στην πλατφόρμα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου έχουν ήδη υποβληθεί μερικές εκατοντάδες βιογραφικά και οι υποβολές αυξάνονται καθημερινά.
«Παρατηρούμε κάθε μέρα την καταχώρηση περίπου 10 έως 15 νέων βιογραφικών από τις περιοχές της Ελλάδας τις οποίες έχουμε θέσει ως στόχους. Τα βιογραφικά αυτά προέρχονται από πρόσωπα που ουδέποτε είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας με επιχειρήσεις της Ρόδου, άρα εδώ έχουμε το ποιοτικό χαρακτηριστικό της προσέλκυσης νέου δυναμικού για το τουριστικό προϊόν του νησιού και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό». Τη δήλωση αυτή έκανε προς τη «δημοκρατική» ο υπεύθυνος λειτουργίας της πλατφόρμας της Ε.Ξ.Ρ. για τη δικτύωση με την αγορά εργασίας και διευθυντής του ομίλου Aeonian Nisos Sublime Hotels and More (όμιλος Ιωαννίδη) κ. Ξενοφών Ασπράκης.
«Τα βιογραφικά που έχουν υποβληθεί», σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντα Ασπράκη, «αφορούν όλες τις ειδικότητες, πολλά προέρχονται από νομούς της βορείου Ελλάδας και στις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση στη ροή υποβολής. Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαμε με ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά, μας ενημέρωσαν ότι ήδη δέχθηκαν τηλεφωνήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κάποια άλλα πρόσωπα, με προϋπηρεσία και καλή γνώση του αντικειμένου τους, επικοινώνησαν μαζί μας και ζήτησαν να σημειωθεί δίπλα στο βιογραφικό τους ότι έχουν οριστικοποιήσει συμφωνία δουλειάς».
Πολύτιμος συνεργάτης στην ανάπτυξη της πλατφόρμας δικτύωσης στέκεται ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και Δωδεκανήσου, με τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Ματσίγκο να έχει προσωπική και καθημερινή εργασία για την αξιοποίησή του από όλα τα μέλη.
Η μεγάλη αγορά εργασίας των ξενοδοχείων
Τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα απαιτούν αφοσίωση και τα πρόσωπα εκείνα που υπηρετούν αυτή την Αρχή τα ανταμείβουν με καλές οικονομικές απολαβές και προοπτικές εξέλιξης. Ειδικά στη Ρόδο, όπου επί δεκαετίες ο τουρισμός ισοδυναμούσε με κλίνες φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία έθρεψαν οικογένειες, σπούδασαν παιδιά, διαμόρφωσαν τις συνθήκες μιας καλής ζωής, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα οι νέοι είτε έπαιρναν το δρόμο της μετανάστευσης, είτε χειρότερα γαλουχούνταν με το ολετήριο γονεϊκό όνειρο της αποκατάστασής τους σε κάποια δημόσια υπηρεσία.
Η έλλειψη σε προσωπικό, όπως καταγράφηκε στα τελευταία χρόνια, είναι απόρροια της εξέλιξης του κλάδου. Η σύγχρονη ξενοδοχία, όπως αναπτύσσεται στη Ρόδο, έχει βελτιώσει όλα της τα χαρακτηριστικά και επιπλέον έχει αρχίσει να περιορίζει τον παρεμβατισμό των ξενοδόχων στα επιμέρους τμήματα. Βέβαια, εξακολουθεί να απαιτεί αφιέρωση και αρκετές ώρες εργασίας στις τουριστικές περιόδους, ωστόσο πια δεν υπάρχει άτομο με ικανότητες που να μην εξελίσσεται στους κόλπους μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Η νέα εποχή στον τουρισμό, με το απαιτούμενο της παροχής υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών γεννά ευκαιρίες καριέρας και καλής ποιότητας ζωής, για όλους. Η έλλειψη σοβαρής εθνικής πολιτικής για τη λειτουργία της ξενοδοχίας (με χαραγμένες πολιτικές μετοίκησης πληθυσμού) και γενικότερα της τουριστικής βιομηχανίας, είναι θέμα ξεχωριστού ρεπορτάζ.
Να παρετε μερικους μαθητευομενους για τους μηνες αιχμης , που να κοστιζουν σχεδον τιποτε ,να παρεχετε σερβις και υπηρεσιες αρπα κολλα!!!Μακροπροθεσμα θα χαθουν πολλοι πελατες και εθνικοτητες που θα πανε καπου αλλου σε καλυτερους ανταγωνιστες/προορισμους που σεβονται και εκτιμουν τον καλο πελατη!!Οσο για τις αποδοχες απαραδεκτες εως αισχρες!!!Οπως στρωσατε θα κοιμηθειτε !!!
Αναζητούν υπαλλήλους των 400€ που να δουλευουν 12ωρα
Γ’ αυτό δεν βρίσκουν
Δεν ντρέπονται καθολου τελικά
Η Ρόδος είναι μικρή