Στοιχεία για το πώς ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, εμπόδισε σχεδόν 20.000 θανάτους από επιπλοκές της Covid-19, αποκαλύπτει νέα προδημοσιευμένη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα 11 Ιανουαρίου 2020 – 8 Δεκεμβρίου 2021.
Μελέτη μας (preprint) για αποτελεσματικότητα #COVID19 εμβολίων έναντι θανάτου κ βαριάς νόσου (=διασωλήνωση) στον 🇬🇷 πληθυσμό.https://t.co/0CfjS1ESz3
Καταδεικνύει την τεράστια προστασία που προσφέρουν ΟΛΑ τα εμβόλια, και την ικανότητα τους να σώζουν πολυάριθμες ζωές. Highlights:
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) January 30, 2022
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε μία βαριάς μορφής νόσηση, αλλά και θάνατο είναι υψηλή και παρόμοια σε όλες τις ηλικίες, όντας ελάχιστα χαμηλότερη στα άτομα άνω των 80 ετών, ενώ φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι δύο καθηγητές. Παρ’ όλα αυτά το μέγεθος της φθοράς είναι πολύ μικρό, καθώς η αποτελεσματικότητα παραμένει μεγαλύτερη του 80% στους 6 μήνες από τη 2η δόση και επανέρχεται κοντά στο 100% με την 3η δόση.
Όπως τονίζει ο κ. Λύτρας: “Αυτό είναι σημαντικό, διότι ακόμη και κάποιοι ιατροί εκτιμούσαν λανθασμένα πως έπρεπε να καθυστερήσουν τη 2η δόση, για να την κάνουν λίγο πριν το χειμώνα. Στην πραγματικότητα, όσοι εμβολιαστήκαμε στην ώρα μας προλάβαμε να κάνουμε την 3η δόση και να έχουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ προστασία, τόσο το χειμώνα όσο και νωρίτερα”.
Όπως γράφει και ο κ. Λύτρας με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter “η μελέτη φτάνει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, άρα δε συμπεριλαμβάνει την περίοδο κυκλοφορίας της Όμικρον’.
“Και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AZ, J&J) έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα (>90%), οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες. ΔΕΝ υπάρχουν καλά και κακά εμβόλια!” λέει ο κ. Λύτρας.
“Ο εμβολιασμός μειώνει τόσο θεαματικά τον κίνδυνο θανάτου από COVID19, ώστε μέχρι τις 8 Δεκ εκτιμούμε πως έχει προλάβει 19.691 θανάτους!! (95% CI 18.890-20.788). Δηλαδή τόσους *επιπλέον* θανάτους θα αναμέναμε αν ΔΕΝ είχαμε τον εμβολιασμό. Με απλά λόγια, τούτο προκύπτει συγκρίνοντας την κατά ηλικία θνησιμότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, και εφαρμόζοντας την τελευταία σε όλο τον πληθυσμό”, επισημαίνει.