Θα είμαστε συνεπείς στις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο, ιδίως προς το ΔΝΤ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή στον Ενικό του Star. Πρέπει να εξασφαλίσουμε σταθεροποίηση, πρόσθεσε.
Σε επίπεδο Ιουνίου – Ιουλίου, όταν λήγουν ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα 6,7 δισ. ευρώ, επισήμανε ωστόσο ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται για χρήματα που είχαμε δανειστεί.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση Dijsselbloem να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις και μαζί με αυτές να έρθει μέρος της δόσης, κάτι που βλέπει θετικά η Αθήνα. Την Δευτέρα προανήγγειλε ότι θα πάει στο Eurogrοup με έξι μεταρρυθμίσεις με στόχο να κριθεί ποιες μπορούν να τύχουν άμεσης εφαρμογής.
Αναδιάρθρωση εντός ευρωζώνης, αιχμές για EFSF
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η αναδιάρθρωση χρέους εντός ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο deal για την Ευρώπη».
Ανέφερε επίσης ότι ο EFSF δεν έχει καμία υπόσταση, κάνει ότι λέει το Eurogroup, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Eurogroup και από τα κείμενα που έχει στείλει η Αθήνα.
Παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι όταν χρωστάς έχεις χάσει ένα μέρος της ανεξαρτησίας σου.
Με δραχμή πάμε στη νεολιθική εποχή
Απέκλεισε ταυτόχρονα κάθε πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε «μαζική έξοδος ρευστού αλλά και ρευστοποιήσουμε χρήματος, και έτσι πάμε στη νεολιθική εποχή».
«Δεν έχουμε δραχμή διασυνδεδεμένη με το ευρώ, όπως το Μεξικό είχε το πέσο συνδεδεμένο με το δολάριο, ώστε εν μια νυκτί να σταματήσουμε τη διασύνδεση. Θα πρέπει να κόψουμε χρήμα, να δημιουργήσουμε νόμισμα και στη συνέχεια να το υποτιμήσουμε. Δεδομένου ότι χρειάζονται μήνες για να δημιουργήσουμε νόμισμα θα ήταν σαν να λέγαμε μήνες νωρίτερα ότι θα ακολουθήσει η υποτίμηση», δήλωσε.
«Όσο και να ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, στον τρόπο που σχεδιάστηκε το κοινό νόμισμα, διαφωνώ με την άποψη της εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε την Ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί. «Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε γι αυτό. Πάντα θεωρούσα την έξοδο από ευρωζώνη καταστροφική».
Έκανε ειδική μνεία για σχετικό άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα λέγοντας ότι έχει χτίσει καριέρα πάνω σε αυτό.
Διαπραγματεύσεις
Επισημαίνει ότι η διαφορά του email του με το αντίστοιχο του προκατόχου του Γκ. Χαρδούβελη ήταν «ότι πετύχαμε να χωρίσουμε την δανειακή σύμβαση με τους όρους που είναι αυτή συνδεδεμένη».
Στο κείμενο συμφωνία του Eurogrοup ανέφερε δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ισχύων πρόγραμμα, σε μνημόνιο δηλαδή και αυτό δεν είναι τυχαίο είπε, είναι προϊόν σκληρότατης διαπραγμάτευσης.
Μίλησε για τον επαναπροσδιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ανάλογα με τις επενδύσεις.
Για τρίτο δάνειο
Δεν δέχτηκε ότι υπάρχει συζήτηση περί τρίτου δανείου. «Δεν είμαι ενάντια τρίτου δανείου, είμαι ενάντια δανεισμού όταν αυτό είναι μη βιώσιμο. Ζητούμε πρώτα αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση και μετά δανεικά, πρώτα ή έστω πολύ κοντά χρονικά».
Πρωτογενές πλεόνασμα 1- 1,5% του ΑΕΠ φέτος
Στόχος είπε είναι το 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά βρεθήκαμε στην κυβέρνηση μετά από μία κυβέρνηση που είχε ξεκινήσει μία αποσταθεροποίηση. Πρόσθεσε ότι πήγε στο Λονδίνο για συναντήσεις με επενδυτές και μετά το χρηματιστήριο ανέβηκε, αλλά μετά η ΕΚΤ τράβηξε το χαλί της κάλυψης και η κυβέρνηση είχε μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση.
Ελπίζουμε στην σταθεροποίηση που θα οδηγήσει σε ένα πλεόνασμα 1- 1.5% του ΑΕΠ φέτος είπε.
Αυξήσεις ΔΕΗ
Ερωτηθείς για τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΗ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι.
«Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αν συμβαίνει τότε έχω πρόβλημα», είπε.
Αφορολόγητο βήμα-βήμα
Μίλησε για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προσεκτικά, «να μην βιαστούμε για να αποδείξουμε κάτι».
«Αν λοιπόν χρειαστεί το αφορολόγητο να εισαχθεί βήμα – βήμα μέχρι το 2016 αυτό πρέπει να γίνει», σημείωσε.
Προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα. Το κόστος είναι 200 εκατ. ευρώ, είπε χαρακτηρίζοντάς το ως απειροελάχιστο ποσό για το οποίο έχουν βρεθεί πόροι μέσω του ΕΣΠΑ και από εξοικονομήσεις μέσω των συστημάτων ανάθεσης λογαριασμών.
Έκανε λόγο και για συζητήσεις με τους εταίρους για να βρεθούν πρόσθετοι πόροι, επισημαίνοντας ότι και οι εταίροι αισθάνονται τύψεις γι αυτό.
100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ
Για τις 100 δόσεις δήλωσε ότι είναι υπό εξέταση με τους εταίρους γιατί έχουν και αυτοί κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις, όπως σημείωσε.
Μίλησε για αίσθημα δικαίου όσων πλήρωσαν στην ώρα τους, επισημαίνοντας ότι οι συμπολίτες μας που πλήρωσαν στην ώρα τους δεν θα πρέπει να νιώσουν ότι τους πιάσαμε κορόιδα. Πρόσθεσε ότι «δουλεύουμε πάνω σε αυτό».
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «αντιμετωπίζουμε τη δέσμευση 4μήνου να μην γίνουν μονομερείς κινήσεις».
«Θα κάνουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ στο προοδευτικότερο αλλά μπορεί να πάρει και δύο και τρεις μήνες. Αλλά ένας νόμος αλλάζει με έναν επόμενο», δήλωσε καλώντας τον κόσμο όσοι έχουν να πληρώνουν.
Αδήλωτος πλούτος εθελοντική αμνηστία
Καταφέραμε να ενοποιήσουμε τις λίστες είπε. Δεν πρέπει να ποινικοποιούμε το έμβασμα, αλλά όσοι αγόρασαν μία έπαυλη χωρίς να φαίνονται έχουν λεφτά, πρέπει να πληρώσουν, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Έκανε λόγο για νομιμοποίηση εθελοντική. Δυνατότητα όσων έχουν βγάλει χρήματα έξω να δηλώσουν πόσα έβγαλαν, να πληρώσουν φόρο και να μην διωχθούν γι αυτά τα χρήματα.
ΦΠΑ
Για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ είπε ότι εάν δεν υπάρξει κάποιος φόβος οποιουδήποτε πωλεί αγαθά και υπηρεσίες ότι ο επόμενος πελάτης δουλεύει για την εφορία το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, πρόσθεσε.
Για τους έχοντες, είπε «ο πλούτος είναι εκεί που είναι». Είναι αυτοί που δεν μπορεί να πληρώνουν. Δεν θα βάλω έκτακτο φόρο επανέλαβε. Εξήγησε ότι αν θα βάλει ποτέ έναν έκτακτο φόρο θα τον βάλει μόνο αν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πληρώσουν και πάλι οι συνήθεις ύποπτοι.
Αποκρατικοποιήσεις
Δεν είμαστε δογματικοί. Εξαρτάται από την περίπτωση. Αν ρωτήσεις τι θέλουμε να κάνουμε με τους σιδηροδρόμους θα πω ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα ως κράτος να κάνουμε τις επενδύσεις που απαιτούνται. Αν ρωτήσεις για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -7,00% θα πω ότι όπου έγινε προσπάθεια ήταν αποτυχημένη, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αν ρωτήσεις για το λιμάνι του Πειραιά θα πω ότι η επένδυση της Cosco είναι καινοτόμα και το υπουργείο μου την υποστηρίζει.
Το ΤΑΙΠΕΔ και ο τρόπος που δημιουργήθηκε ήταν απαράδεκτος. Είχε στόχο να πουλήσει τα ασημικά και να ρίξει τα λεφτά στην μαύρη τρύπα. Στον ΟΠΑΠ έγινε έγκλημα, αλλά δεν το αναμοχλεύω.
Απαντώντας σε ερώτηση για το Ελληνικό είπε ότι το τίμημα είναι χαμηλό για ένα μεγάλο φιλέτο. Εχουμε όμως δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουμε το νόμο. Θα αποδεχτούμε την νομική διαδικασία. Εκεί που ο νόμος μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον θα το κάνουμε.
Στα αεροδρόμια θα το δούμε με αυτό το πρίσμα, όπως και με κριτήριο την ασφάλεια στα περιφερειακά αεροδρόμια. Όπως είπε διαφωνεί με την θέση ότι το τίμημα είναι καλό. Σημασία έχουν οι επενδύσεις.
Χωρίς εισφορές για 1- 2 χρόνια οι νέοι
Επανέλαβε τη θέση του για ανεπαίσθητη αλλαγή σε κάποιο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ μίλησε για την ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων που πρέπει να διασφαλιστούν για την εποχή μετά τον Ιούνιο.
Η αναπτυξιακή πρόταση, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ είναι διπλή. Πρέπει να απελευθερωθούν από τις δυνάμεις του δημοσίου οι επιχειρηματικές προσπάθειες. Μίλησε για αίτηση νέας επιχείρησης χωρίς πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για 1- 2 χρόνια.
Το δεύτερο, είπε, είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που να περνά από την ΕΤΕπ και μία δημόσια ανεξάρτητη τράπεζα στην οποία θα ενταχθεί και κομμάτι κρατικής περιουσίας και να διοχετεύεται ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Ελλείψεις στο ΣΔΟΕ
Το θάρρος και σθένος έχουμε τους μηχανισμούς δεν έχουμε είπε ο ΥΠΟΙΚ για τους μηχανισμούς ελέγχων της φοροδιαφυγής. Και έχουμε δεσμευθεί για λίγες προσλήψεις ενώ ο μηχανισμός του ΣΔΟΕ είναι ελλιπής. Οι αναδρομικοί έλεγχοι θα πάρουν χρόνια είπε αν είναι να γίνουν σε όσους κάνουν πόθεν έσχες και έτσι πρέπει να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι.
Αριστερή πλατφόρμα
Χαίρομαι πάρα πολύ τις έντονες διαφωνίες, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αριστερής πλατφόρμας.
«Χαίρομαι που είμαι σε ένα κόμμα με έντονη κριτική που βγαίνουμε από εκεί απολύτως ενωμένοι», πρόσθεσε.
Καλές σχέσεις με Schäuble
Ανέφερε επίσης ότι σε ανθρώπινο επίπεδο είναι πολύ καλές οι σχέσεις με Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble. «Τον ξενίζει ότι κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν», συμπλήρωσε.
Draghi
Μίλησε για θετική πίεση από την ΕΚΤ λέγοντας ότι η πίεση προς την Ελλάδα πιέζει και τους εταίρους διότι ουδείς θέλει ένα πιστωτικό γεγονός
Έκανε λόγο για μία μορφή ποσοτικής χαλάρωσης με καλύτερα – όπως είπε – αποτελέσματα.
Για την πολιτική
Προ κρίσης, ανέφερε είχε εμπλακεί συγγραφικά και μετά συνέχισε να μετέχει στον δημόσιο διάλογο. Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα.
«Δεν αγαπάω την καρέκλα μου θα ήθελα να σταματήσω την κρίση και να έρθει η ανάκαμψη και τότε να με αντικαταστήσει ο πρωθυπουργός με κάποιον που μπορεί να έχει και καλύτερες ιδέες από εμένα», δήλωσε.
Με πληροφορίες από capital.gr/euro2day.gr