Σε διαπραγμάτευση με τις αεροπορικές εταιρείες για την παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 των συμβάσεων εξυπηρέτησης των «άγονων» γραμμών, οι οποίες εκπνέουν στο τέλος του μήνα, προχωρά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να μη μείνουν χωρίς αεροπορική εξυπηρέτηση τα νησιά εν όψει της θερινής σεζόν, καθώς δεν κατέστη εφικτό από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών να προκηρύξει στην ώρα του τον διαγωνισμό για την επόμενη περίοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», καλούνται οι τέσσερις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν τα δρομολόγια των «άγονων» γραμμών σε διαπραγμάτευση με την ΥΠΑ προκειμένου να δοθεί εξάμηνη παράταση στην αεροπορική εξυπηρέτηση, με κριτήριο επιλογής μεταξύ των αερομεταφορέων «το χαμηλότερο αιτούμενο οικονομικό αντιστάθμισμα», όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου.
Η συγκεκριμένη επιτροπή διαπραγμάτευσης της ΥΠΑ, «αφού εξετάσει τις υποβληθείσες προσφορές, συντάσσει πρακτικό, µε το οποίο γνωμοδοτεί ως προς την κατακύρωση του αποτελέσματος» σημειώνεται. Σύμφωνα με άλλη απόφαση του υπουργού Υποδομών, η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τις 8 Μαρτίου.
Η κατεπείγουσα απόφαση του υπουργού Υποδομών επικαλείται «το γεγονός ότι οι συμβάσεις εκμετάλλευσης των… τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, λήγουν στις 31.3.2016, την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς εξυπηρέτησης στα συγκεκριμένα δρομολόγια, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των 3 περιφερειών στις οποίες αφορούν, εν όψει έναρξης της θερινής περιόδου, την επικείμενη δημοσίευση της προκήρυξης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την οποία απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και την ως εκ τούτου κατεπείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης µε βάση τις αρχές της ισότητας, της διαφάνειας και της µη εισαγωγής διακρίσεων, η οποία εξασφαλίζεται µε την προσφυγή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Έπειτα από διαγωνισμό, οι 24 «άγονες» γραμμές είχαν ανατεθεί στις Aegean, Olympic Air, Astra και Sky Express τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη αντί τελικού προϋπολογισμού 148 εκατ. ευρώ. Η Olympic Air, η οποία τότε ανήκε στον όμιλο της MIG, είχε λάβει 13 δρομολόγια αντί 109 εκατ. ευρώ, η Aegean μόλις ένα (έναντι 3,2 εκατ. ευρώ), η Astra πέντε (αντί 9,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία χωρίς επιδότηση) και η Sky Express πέντε δρομολόγια έναντι 35,4 εκατ. ευρώ.
Προσεχώς ριζική αναδιάρθρωση
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σπίρτζη στη Βουλή, το υπουργείο Υποδομών προγραμματίζει τη ριζική αναδιάρθρωση των άγονων γραμμών με τέσσερα κριτήρια.
Το πρώτο είναι εποχικότητα των γραμμών, κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα σύστημα κυλιόμενης επιδότησης, που θα μεγαλώνει τον «άγονο» χειμώνα και θα μικραίνει τη θερινή σεζόν.
Το δεύτερο κριτήριο είναι η επιβατική κίνηση κάθε γραμμής, ενώ το τρίτο, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, είναι ο διαχωρισμός της επιδότησης των μόνιμων κατοίκων των «άγονων» περιοχών από τους επισκέπτες, κάτι που όμως ίσως συγκρούεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αναφέρουν κοινοτικοί κύκλοι.
Το τέταρτο κριτήριο, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών, όπως η χιλιομετρική απόσταση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαδρόμου απογείωσης, τα πληθυσμιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά του προορισμού, η αναπτυξιακή και τουριστική πολιτική, οι εθνικοί λόγοι, οι ανάγκες εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων, το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αεροδρομίων κτλ.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, οι περιοχές των άγονων γραμμών οι οποίες χρήζουν κρατικής βοήθειας δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, όμως άλλες «όπου παρατηρούνται τέτοιου είδους σπατάλες» θα υποστούν δραματικές μειώσεις ή και ακύρωση της επιδότησης.
Το ΒΗΜΑ