Η Ελλάδα αποδέχεται την μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα τουλάχιστον 20.000 προσφύγων και μεταναστών.
Αυτό προκύπτει από την εισήγηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες»
Με δεδομένο ότι όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, το 2015 πέρασαν από την Ελλάδα περί το 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες, το 1/50 ανέρχεται σε 20.000.
Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει και μπορεί να φτάνει και τις 30.000, αν συνυπολογιστούν αφ’ ενός δηλώσεις υπουργών , όπως του κυρίου Μουζάλα, που ανεβάζουν τον αριθμό των συνολικών ροών σε 1,2 με 1,5 εκατομμύρια, και αφ’ετέρου την πρόβλεψη ότι το 2016 οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από τον προηγούμενο χρόνο.
Στο υπουργικό συμβούλιο -που είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου- ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη μεταξύ άλλων:
1) Διαχείριση του Προσφυγικού:
Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
3) Οικονομική βοήθεια:
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
thetoc.gr