Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για επιστροφή των κατοίκων.
Ως άμεση και επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, για την εφαρμοσμένη καινοτομία στον κύκλο του νερού.
«Η αφαλάτωση αποτελεί προτεραιότητα στην κάλυψη του βασικού αυτού προβλήματος, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, καθώς τα περισσότερα είναι άνυδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.
Όπως είπε, η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για επιστροφή των κατοίκων.
«Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η υδατική αυτονομία των νησιών με την εγκατάσταση αφαλατώσεων», είπε ο υφυπουργός, καθώς ξοδεύονται 3 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρεται νερό με καραβάκια.
«Δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να υδροδοτούμε για φέτος, αλλά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός, κάνοντας γνωστό ότι τα αναγκαία κονδύλια έχουν ήδη εξασφαλιστεί.
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, σε Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, έχουν τεθεί μονάδες αφαλάτωσης σε λειτουργία και δεν θα μεταφερθεί νερό εκεί φέτος, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν θα μεταφερθεί νερό ούτε σε Πάτμο, και Αρκιούς, καθώς και εκεί το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Όπως είπε, τις άμεσες ανάγκες των νησιών μπορούν να ικανοποιήσουν και φορητές μονάδες αφαλάτωσης, ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το 2018 όλα τα ελληνικά νησιά θα είναι υδατικά αυτόνομα.
Τα ζητήματα των υδατικών πόρων, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τον εθνικό σχεδιασμό για τους υδατικούς πόρους, εξέφρασε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε, «δεν μπορούμε να καθυστερούμε στην οργάνωση του νερού», καθώς, όπως τόνισε, «θα κινδυνεύσουν και οι πόροι του ΕΣΠΑ».
Επίσης, επεσήμανε τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με τα υγρά απόβλητα και ιδιαίτερα σε περιοχές άνω των δύο χιλιάδων κατοίκων, σε περιπτώσεις για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με βαρύτατα πρόστιμα. Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «καμπανάκι συναγερμού» για την επίλυση του θέματος, τονίζοντας ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί προϋπολογισμός της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου για τα απαραίτητα έργα.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, επεσήμανε ότι η χώρα δεν έχει κυρώσει ακόμα το πρωτόκολλο για τα ύδατα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη μελέτης του εν λόγω πρωτοκόλλου.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Μανασσής Μήτρακας, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν στη χρήση νερού μέσω φραγμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού ως μοχλός ανάπτυξης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ