Χαράς ευαγγέλια στη ΔΕΥΑΡ για τις βροχοπτώσεις καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ήδη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα Σεπτεμβρίου-Φεβρουαρίου, τα ποσοστά είναι αισθητά αυξημένα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του βροχόμετρου της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, ο όγκος νερού από τις βροχοπτώσεις είναι αυξημένος κατά 179 χιλιοστά, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά το έργο της ΔΕΥΑΡ ενόψει της νέας σεζόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει τη Ρόδο στα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017 έπεσαν συνολικά 215,1 χιλιοστά βροχής, ενώ στο αντίστοιχο δίμηνο του 2018 έπεσαν συνολικά 226,69.
Συνολικά στο εξάμηνο από Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι Φεβρουάριο 2017 έπεσαν συνολικά 356,9 χιλιοστά ενώ στο εξάμηνο Σεπτέμβριος 2017 με Φεβρουάριο 2018 έπεσαν συνολικά 526,54 χιλιοστά, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό πίνακα.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Αγαπητός Πάλλας, τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά, ωστόσο δεν επιτρέπουν ενθουσιασμό γιατί μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, όσον αφορά στην επάρκεια του νερού και θα πρέπει να γίνουν σωστές και μεθοδευμένες κινήσεις, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα στο μέτρο του δυνατού.
Ηδη, όπως έγραψε η «δ», η ΔΕΥΑΡ έχει προγραμματίσει ελέγχους που θα ξεκινήσουν άμεσα στον πρωτογενή τομέα, αφού έχει παρατηρηθεί ότι η κατάσταση σε κάποιες περιοχές καθίσταται ανεξέλεγκτη. Σε περιοχές όπου τα δίκτυα ύδρευσης άρδευσης είναι κοινά, τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο διότι δεν υπάρχουν μετρητές σε όλες τις περιοχές, με συνέπεια κάποιοι παραγωγοί να μην μεριμνούν, να αφήνουν το νερό να τρέχει ανεξέλεγκτα και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ύδρευση με αποτέλεσμα και κάποια χωριά να μένουν χωρίς πόσιμο νερό. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διερευνητικές γεωτρήσεις για εντοπισμό νέων πηγών νερού σε περιοχές του νησιού όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες και στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα αυξηθούν κατακόρυφα, με έμφαση στη Νότια Ρόδο, όπου θα λειτουργήσουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες. Η ΔΕΥΑΡ θα διαθέσει 1εκ. ευρώ για νέες γεωτρήσεις με προτεραιότητα στις λεγόμενες «δύσκολες» περιοχές, που κυρίως εντοπίζονται στη Νότια Ρόδο, όπου πέρα από την ανομβρία και τη λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, η υφαλμύρωση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.