Ρεπορτάζ

Πολλές οι κενές οργανικές θέσεις στα σχολεία του νομού Δωδ/νήσου

Εντονότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα, είναι στα Δωδεκάνησα το πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων στις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχεδόν 50% των νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών είναι αναπληρωτές, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο που η ΟΛΜΕ επέλεξε τη Ρόδο για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Στην ημερίδα αναδείχθηκε το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο, ενώ σε συνέχεια της εκδήλωσης αυτής, πραγματοποιήθηκε χθες παράσταση διαμαρτυρίας καθηγητών και δασκάλων στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου στο κτήριο της ΔΟΥ. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση φανερώνει αν μη τι άλλο την έντονη ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος με πολλές διαστάσεις. Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε εξάλλου χθες και στην Κάρπαθο.
«Πραγματοποιούμε σήμερα εδώ παράσταση διαμαρτυρίας ζητώντας μόνιμους διορισμούς, και αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών. Όλο το συνδικαλιστικό σύστημα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας την περιοχή. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε το συνέδριο της ΟΛΜΕ στη Ρόδο πριν από λίγες ημέρες με θέμα τα εργασιακά προβλήματα των αναπληρωτών και την πολιτική των μη διορισμών. Αυτή η παράσταση διαμαρτυρίας είναι συνέχεια της εκδήλωσης που είχε προηγηθεί.
Τα Δωδεκάνησα μαζί με την Κρήτη είναι οι πρώτες περιοχές σε αναπληρωτές. Η κοινωνία απαιτεί να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία. Στην περιοχή μας, φθάνουμε στο Πάσχα και δεν έχουν έρθει ακόμη στα σχολεία οι καθηγητές», τόνισε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης επεσήμανε ότι πρόκειται για την αρχή μίας σειράς κινητοποιήσεων πανελλαδικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η αρχή μίας σειράς κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πανελλαδικά με κυρίαρχο αίτημα τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. Η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία των νησιών μας δημιουργεί πολλά προβλήματα. Πάνω από το 40% των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα είναι αναπληρωτές. Περίπου ένας στους δύο δασκάλους είναι αναπληρωτής στα Δωδεκάνησα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το μέγεθος του προβλήματος».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης υποδέχθηκε τους εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας ότι θεωρεί δίκαια τα αιτήματά τους.
«Συμφωνώ με την ανάγκη των μόνιμων διορισμών. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να είμαστε οι περιφερόμενοι της εκπαίδευσης. Πρέπει να είμαστε σταθερά σε ένα σχολείο και να παρέχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο μας. Είμαι δίπλα σας, η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή και το γνωρίζετε αυτό», είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης.
Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Νίκος Ράπτης κάλεσε τους νηπιαγωγούς να εκμεταλλευτούν το μέτρο της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πραγματικός «εχθρός» είναι η υπογεννητικότητα και η μείωση του αριθμού των μαθητών σταδιακά. «Είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα των μόνιμων διορισμών. Εμείς στηρίζουμε τις θέσεις μας. Έχετε μεγάλη ευθύνη κι εσείς οι ίδιοι στην διεκδίκηση των θέσεων εργασίας σας. Πρέπει να συνεννοηθείτε σε πρωτοβάθμιο επίπεδο πανελλαδικά ώστε όσοι δουλεύετε φέτος να δουλέψετε και του χρόνου. Και καθώς πλέον η προσχολική αγωγή είναι υποχρεωτική, θα πρέπει να διεκδικήσετε το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από τα προνήπια. Αν δεν πάρουμε εμείς την πίτα, θα την πάρουν κάποιοι άλλοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε το 60% της πίτας σε όλα τα Δωδεκάνησα. Μπορούμε να πάρουμε το 80%», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ράπτης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου