Ιστορία αποτελεί ήδη το 34ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που έγινε για δύο ημέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με αρκετά δυνατά ονόματα να είναι εκτός δράσης, τόσο γιατί εξ αρχής επέλεξαν να αφήσουν τις διοργανώσεις του κλειστού όσο και γιατί επέλεξαν να το κάνουν στη πορεία ύστερα από την αναβολή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού, το βάρος έπεσε σε μια σειρά νεότερων αθλητών και αθλητριών, αλλά και στα βαριά πυροβολικά που εξ αρχής είχαν κλείσει θέση στη διοργάνωση.
Ένας από αυτούς ήταν ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) που έγινε ο δεύτερος άλτης φέτος στον κόσμο και ο κορυφαίος της Ευρώπης. Με 8,26 μ. αλλά και τρία άλματα πάνω από τα 8,00 μ., ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έδειξε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση ενόψει των διοργανώσεων του ανοιχτού εκεί όπου θα διεκδικήσει τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε τροχιά μεγάλων διοργανώσεων έδειξε πως είναι και η Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων), που επικράτησε στο επί κοντώ με 4,60 μ. και παράλληλα είχε εξαιρετικά άλματα στα 4,70 μ., που θα της έδιναν από νωρίς στη χρονιά μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μία από τις σταθερές αξίες και του φετινού πρωταθλήματος, ήταν ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), που παρά την ελαφριά ίωση έφτασε στην ένατη νίκη του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 7.67 και έκλεισε ιδανικά μια άκρως επιτυχημένη σεζόν, στη διάρκεια της οποίας έκανε πανελλήνιο ρεκόρ (7.59).
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος), που ολοκλήρωσε τις παρουσίες της στη σεζόν με 8.16, ρεκόρ σεζόν και επίδοση που θα αποτελούσε όριο για το Παγκόσμιο κλειστού, αν και εφόσον αυτό διεξαγόταν. Η Πεσιρίδου με τη φετινή έφτασε τις επτά νίκες στο αγώνισμα, τις περισσότερες από κάθε άλλη Ελληνίδα.
Ο αειθαλής Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ), η σταθερότερη αξία στο τριπλούν εδώ και πολλά χρόνια στον ένα και μοναδικό του αγώνα στη σεζόν έφτασε στις 14 νίκες στη διοργάνωση και το συνδύασε με άλμα στα 16,31 μέτρα.
Δυναμική είναι η παρουσία του Ανδρέα Δημητράκη (Παναξιακός ΑΟ) στις μεσαίες αποστάσεις εδώ και πολλά χρόνια. Ο δρομέας του Σταύρου Καρρέ έκανε το ένα από τα δύο νταμπλ της διοργάνωσης, αφού επικράτησε στα 1.500 μ. και στα 3.000 μ., παράλληλα έφτασε στην 11η νίκη του στα 1.500 μ., στη δεύτερη στα 3.000 μ. και στα πέντε νταμπλ! Η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) ήταν η αθλήτρια με το δεύτερο νταμπλ και με νίκες σε 800 μ. και 1.500 μ., κάτι που κατάφερε να κάνει άλλη μία φορά στο παρελθόν. Η Γιαννοπούλου έχει στην κατοχή της από τρεις νίκες στα 800 μ. και 1.500 μέτρα. Πολυνίκης στο αγώνισμα της έγινε η Αναστασία Καρακατσάνη (ΠΓΣ) με πέντε νίκες και ο Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ) στα 200 μέτρα.
Όσον αφορά του αθλητές από τα Δωδεκάνησα που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα, την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε η Μαρία Γάτου του ΑΓΕΣ Κάμειρος που ήταν η νικήτρια στα 60 μέτρα (7.47), ενώ πήρε και το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα (24.42), ενώ εξαιρετική ήταν η Καλύμνια Μαρία Μαγκούλια, που κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση 14.05.
Την πέμπτη θέση στα 3000 μέτρα κατέλαβε η πρωταθλήτρια Ελλάδας στην κατηγορία Κ20 ανωμάλου δρόμου, Καλλιόπη Σκαρπέτη που ανήκει στον Πανελλήνιο, ενώ πέμπτη ήταν και η Ελημπιώνα Ζενέγια του ΑΟ Σταματίου στα 60 μέτρα με εμπόδια. Η Κλέλια Θεοδώρου, επίσης του ΑΟ Σταματίου κατετάγη όγδοη στο άλμα επί κοντώ (3.70), ενώ δέκατος στα 1500 μέτρα ήταν ο Κώος Σέργιος Διακοστεφανής του ΓΣ Αμαρουσίου.
Στη διάρκεια του διημέρου σημειώθηκαν τρία πανελλήνια ρεκόρ μικρότερων κατηγοριών από τρία ταλαντούχα κορίτσια. Η Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος) ξεδίπλωσε για μία ακόμη φορά τις πτυχές του ταλέντου της και με 4.081 β. και παρά το ανήκει στην κατηγορία Κ18 πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ Κ20. Μάλιστα η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ έδειξε πως έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης σε ορισμένα αγωνίσματα, γεγονός που της επιτρέπει να σκέφτεται ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις στον ανοιχτό.
Πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε την δεύτερη ημέρα των αγώνων και η Έλλη – Ευτυχία Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ) στα 800 μ. με 2.07.23 και παράλληλα επιβεβαίωσε και το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, διοργάνωση στην οποία θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει μια καλή παρουσία.
Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στα 60 μ. Κ18 με 7.52 και προοπτική να τρέξει ακόμη γρηγορότερα στο εγγύς μέλλον. Η νεαρή το καλοκαίρι θα διεκδικήσει παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στο Ριέτι.
Ο Ολυμπιακός έφτασε στις δέκα νίκες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στους Άνδρες, ενώ στις Γυναίκες η νίκη πήγε στην ομάδα του ΓΣ Κηφισιάς, που αισίως έφτασε στις τέσσερις στην ιστορία της διοργάνωσης.
(φωτογραφία: azsportsimages)