Αγανάκτησαν πλέον οι κάτοικοι του Χαρακίου στη Μαλώνα, καθώς παρακολουθούν την κατάρρευση του Κάστρου Φερακλός ημέρα με την ημέρα.
Την ιστορική του αξία έχουν αναγνωρίσει οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού αλλά δεν έκαναν τίποτε για τη διάσωση του.Κομμάτια από το τείχος του έχουν πέσει την ώρα που στην περιοχή ήταν επισκέπτες, χωρίς ευτυχώς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός.
Για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επισκέπτες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολές της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και το αστυνομικό τμήμα Αρχαγγέλου η ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES .
Με αφορμή εκδήλωση που ζητήθηκε να γίνει στην περιοχή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου παραδέχθηκε, ότι η κατάσταση των λιθοδομών του κάστρου,είναι σχετικά κακή, με πολλές ετοιμορροπίες και ως εκ τούτου τυχόν πραγματοποίηση μιας μαζικής εκδήλωσης θα εγκυμονούσε κινδύνους για τους επισκέπτες.
Πέρα από τις απαντήσεις των εκάστοτε υπουργών Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, για την ιστορική αξία του κάστρου και κυρίως για τα προβλήματα που παρουσιάζει, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία αν δεν αντιμετωπιστούν δεν έχει γίνει τίποτε.
Πλήρης απραξία παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των πολιτών, για επισκευή του μνημείου που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στην περιοχή.
Όλοι αναρωτιούνται τι έγινε με την αποτύπωση της κατάστασης και την μελέτη που είχε παλαιότερα εκπονηθεί η οποία παραμένει στα συρτάρια της
Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και δεν επικαιροποιήθηκε όπως θα έπρεπε για να γίνει το έργο.
Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που αναστυλώθηκαν άλλα μνημεία και το κάστρο Φερακλός έμεινε να καταρρέει στο χρόνο.
Για τους λόγους αυτούς η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη,. Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Επισκευή κάστρου Φερακλός στη Ρόδο
Με αγανάκτηση οι πολίτες που ζουν στη Ρόδο και ειδικά οι πολίτες του Χαρακίου στη Μάλωνα παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα, την κατάρρευση ενός σημαντικού μνημείου της περιοχής τους. Πρόκειται για το κάστρο που φέρει την επωνυμία Φερακλός, η παραδοχή της ιστορικής αξία του οποίου αποδεικνύεται από τις απαντήσεις που έχουν δώσει κατά καιρούς οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού, μετά από παρεμβάσεις στη Βουλή.
Εδώ και 20 χρόνια, όμως, οι πολίτες είναι αυτοί που αγωνίζονται για να επισκευαστεί το κάστρο και να πάψει να αποτελεί κίνδυνο, για όσους το επισκέπτονται, ντόπιους και τουρίστες. Να σημειωθεί πως για τα κομμάτια από τα τείχη του πέφτουν κατά καιρούς, η ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES, με επιστολές προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά και την αστυνομία είχε κρούσει τον κώδωνα τον κινδύνου.
Μάλιστα σε έγγραφο της ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES που αφορούσε την παροχή αδείας για την πραγματοποίηση εκδήλωσης κοντά στο κάστρο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων παραδέχθηκε πως η κατάσταση των λιθοδομών του κάστρου, το οποίο είναι κηρυγμένο μνημείο είναι σχετικά κακή, με πολλές ετοιμορροπίες και ως εκ τούτου τυχόν πραγματοποίηση μιας μαζικής εκδήλωσης θα εγκυμονούσε κινδύνους για τους επισκέπτες. Σε επικοινωνία των πολιτών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, επισημάνθηκε πως
είχε εκπονηθεί μελέτη για την επισκευή του Κάστρου, αλλά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.
Η απραξία στην περίπτωση της επισκευής του κάστρου Φερακλός προκαλεί οργή και την αγανάκτηση, καθώς η ευρύτερη περιοχή δηλαδή 3.221.550 μέτρα γης στη περιοχή της Μαλώνας έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση θεωρεί όλη την περιοχή που είναι στην δικαιοδοσία του υπερταμείου χαμένη υπόθεση, αφήνει τα πάντα στην τύχη τους και δεν ασχολείται όπως ασχολήθηκε με άλλα κάστρα στο νησί.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως έχουν βρεθεί κονδύλια με τα οποία επισκευάστηκαν άλλα κάστρα στο νησί,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Είναι ενήμερη για την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κάστρο με την επωνυμία Φερακλός στην περιοχή Χαράκι στη Ρόδο;
2. Ποια η πρόβλεψη του Υπουργείου για το κάστρο Φερακλός; Υπάρχει σχέδιο επισκευής και συντήρησής του;
3. Έχει εκπονηθεί μελέτη συντήρησης και επισκευής του συγκεκριμένου κάστρου και αν ναι, πότε έγινε αυτή και τι προέβλεπε ακριβώς (κοστολογημένα);
4. Για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε ποτέ η μελέτη επισκευής του συγκεκριμένου κάστρου;
5. Οι υφιστάμενες μελέτες δύνανται να επικαιροποιηθούν και να οδηγήσουν την επισκευή του κάστρου;
6. Προβλέπεται η χρηματοδότηση της επισκευής να γίνει από τα έσοδα που έχουν τα μουσεία της Ρόδου και οι τουριστικοί χώροι;
7. Αν όχι, υπάρχει πρόβλεψη να χρηματοδοτηθεί η επισκευή από το Υπουργείο ή μέσω προγραμμάτων;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα