Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να καταδείξουν πως κρατούν αποστάσεις από το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα και ότι μέλημά τους είναι το «κράτος δικαίου», ωστόσο δηλώσεις στελεχών δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και φουντώνουν την πολιτική αντιπαράθεση. Προκάλεσε πολλά ερωτήματα, αλλά και αίσθηση η αναφορά του Θεόδωρου Δρίτσα στο Κανάλι 1 πως «με αυτό που κάνει (η κυβέρνηση) θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί, πιστεύω εγώ, από τη δράση αυτών των οργανώσεων». Σε επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού του Πειραιά, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη “17η Νοέμβρη”, αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές».
H πολιτική προέλευση
Εντονη ήταν η αντίδραση από τη Ν.Δ., ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση: «Οι σημερινές δηλώσεις του Θ. Δρίτσα προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων». Σε αυστηρό τόνο και ο Παύλος Χρηστίδης από το ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «όσα είπε ο κ. Δρίτσας είναι απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά. Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά, ως χώρα, τη δράση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να την εξαρθρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση και να αποδοκιμάσει, καθαρά, τις δηλώσεις του βουλευτή του». Μία ακόμη αναφορά, όμως, του Θεόδωρου Δρίτσα στην επίμαχη συνέντευξη προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της κυβερνητικής παράταξης. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην πολιτική προέλευση όσων έχουν δολοφονηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση: «Για κάποιους λόγους, τους οποίους ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της δράσης της “17 Νοέμβρη”, είτε εκδότες, είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε οτιδήποτε άλλο –αν και ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός– ανήκαν σε αυτή την πολιτική παράταξη, επομένως μπορώ να καταλάβω ένα θυμό, μια αγανάκτηση». Από τη Ν.Δ. απάντησαν πως «είναι χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες και έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει»· μάλιστα συμπλήρωσαν πως «οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Επειτα από επικοινωνία που υπήρξε με τον Θεόδωρο Δρίτσα από τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου και προκειμένου να μην μπερδευτούν περαιτέρω οι γραμμές, θεωρήθηκε απαραίτητο ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση: «Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι “κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν” αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη». Η κόντρα συνεχίστηκε, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητεί από τη Βουλή τη διαγραφή του Θ. Δρίτσα και τη Ν.Δ. να μην καλύπτεται από τη συμπληρωματική δήλωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν έχουν βρει να πουν κουβέντα. Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Καταδικάζει ο κ. Τσίπρας τις δηλώσεις του βουλευτή του ή συμφωνεί μαζί του;».
Πηγή : kathimerini.gr