Ειδήσεις

Τι ζητεί η ΠΟΞ για ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ-Τι προβλέπεται για αναστολές

Παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της στον υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

Όπως αναφέρει “ζητούμε στην περίπτωση των ξενοδοχείων για τον υπολογισμό της απώλειας εσόδων για την ένταξη στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, να γίνεται σύγκριση αποκλειστικά και μόνο ανάμεσα στους μήνες της ανωτέρω περιόδου (Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου), ακόμα και αν σε κάποιον μήνα η επιχείρηση εμφανίζει αρνητικό κύκλο εργασιών.”

Παράλληλα, σημειώνει ότι η “ΑΑΔΕ για τον υπολογισμό της απώλειας εσόδων των επιχειρήσεων, συγκρίνει τα έσοδα των μηνών Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου 2020 με τα έσοδα των αντίστοιχων μηνών έτους 2019. Αν όμως ο κύκλος εργασιών ενός εκ των παραπάνω μηνών του 2019 δεν είναι θετικός, λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών του Φεβρουαρίου του 2020, πολλαπλασιαζόμενος επί 4. Πλην όμως, επειδή συνήθως οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διακόπτουν τη λειτουργία του περί τα τέλη Οκτωβρίου, σε κάθε δε περίπτωση το αργότερο τον Νοέμβριο κάθε έτους, είναι δεδομένο πως τον μήνα Δεκέμβριο ή και τον Νοέμβριο έχουν αρνητικό κύκλο εργασιών (έχουν μόνο έξοδα). Δεδομένου, λοιπόν, πως το Φεβρουάριο (αφού δεν έχουν ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία τους) έχουν μηδενικούς τζίρους εμφανίζονται να μην παρουσιάζουν την απαιτούμενη μείωση εσόδων.”

Κόφτες

Υπενθυμίζεται επίσης ότι νέα παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας βάζει ως κριτήριο τον τζίρο των επιχειρήσεων για την ένταξη τους στον μηχανισμό των αναστολών.
Για τον μήνα Μάρτιο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ θα μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή αλλά θα πρέπει να τηρούν μια βασική προϋπόθεση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των αναστολών. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Με αυτόν τον τρόπο για τον Μάρτιο σφίγγει περισσότερο ο κλοιός και μικραίνει κατά πολύ η περίμετρος τελικά των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς των αναστολών. Αλλάζει ουσιαστικά το πλαίσιο και πλέον οι αναστολές δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο αλλά ως κριτήριο ένταξης θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος της επιχείρησης στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αναστολές

Να σημειωθεί ως 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι μονομερείς δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τις αναστολές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

  • Ξεναγοί και όσοι αποφοίτησαν 2019 και 2020 από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών
  • Τουριστικοί συνοδοί
  • Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο έτους 2019, σε τουριστικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ 79.11 «Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων», 79.12 «Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών», 79.90 «Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες», εφόσον δεν επαναπροσλήφθηκαν τη θερινή τουριστική περίοδο του 2020.
  • Εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Μάρτιο 2020 και δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου