Δύσκολα θα βγούμε από την κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις ενώ οι τιμές στην ενέργεια, έχουν εκτιναχτεί –κυριολεκτικά- μέσα σε λίγες ημέρες.
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων στην «δημοκρατική» ο γνωστός Ροδίτης επιχειρηματίας (και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης, υδατοδρομίων, κρουαζιέρας, ακτοπλοΐας και αερομεταφορών) κ. Κωνσταντίνος Χρυσοχοϊδης, ενώ εκτιμά πως εάν τελειώσει η κρίση στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτιμώ ότι θα έχουμε μια καθυστερημένη τουλάχιστον έναρξη για την φετινή τουριστική περίοδο.
Αναλυτικότερα, τόνισε τα εξής:
«Κατ’ αρχήν υπήρχε ένα ζήτημα που είχε ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι όσον αφορά στη ροή και στις τιμές στο φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό είχε σαν συνέπεια να καταφύγουν σε εναλλακτικές, φτηνότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι τα συμβατικά καύσιμα –πετρέλαιο, βενζίνη, μαζούτ και υγραέριο, που είναι και παράγωγα του αργού πετρελαίου. Κι αυτά παρασύρθηκαν σε μια ανοδική τάση από τον περασμένο Αύγουστο σε τιμές που δεν αντιστοιχούσαν στην τιμή του αργού πετρελαίου. Τότε, η τιμή κυμαινόταν στα 70-80 δολάρια το βαρέλι. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (διότι η αναταραχή στις αγορές ήρθε λίγες ημέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) είναι ότι οι αγορές, προεξόφλησαν –προφανώς- την εισβολή ή διεφάνη ο φόβος, ο οποίος λειτούργησε αρνητικά στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με άμεση συνέπεια, την αύξηση, όλων των καυσίμων. Αυτό, συγκρατήθηκε με μια παρέμβαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή που είχαμε μια πτώση στις διεθνείς τιμές –πράγμα που επηρέασε εν μέρει τις τιμές που συγκρατήθηκαν για λίγο. Ωστόσο, οι εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Δύση, επηρέασε τις τιμές. Γι’ αυτό καταγράφεται μια… τρομακτική αύξηση από την περασμένη Δευτέρα έως και την Τετάρτη το πρωί (χτες) σύμφωνα με τις διεθνείς χρηματαγορές εμπορευμάτων. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία: επηρεάζεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά, την βιομηχανία, το εμπόριο. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα δούμε τιμές που δεν τις έχουμε δει ποτέ! Είναι ένα απίστευτο ‘σενάριο τρόμου’ που μας περιμένει το προσεχές διάστημα, ακόμη κι αν σημειωθεί αποκλιμάκωση αυτού του πολέμου. Το ρεαλιστικό σενάριο, είναι δύσκολο τόσο για την ενέργεια όσο και για τα καύσιμα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις είπε πως «είναι τρομακτικές» και τόνισε πως οι διεθνείς τιμές των καυσίμων είναι αυτές που καθορίζουν τις τιμές στη δική μας χώρα:
«Αν εξαιρέσεις τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που μπαίνει στα συμβατικά καύσιμα και τον ΦΠΑ, όλο το υπόλοιπο κομμάτι, αφορά τιμές που έρχονται από τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Αυτό έχει άμεση συνέπεια σε όλα. Οι τιμές που χρησιμοποιούν τα ελληνικά διυλιστήρια άρα και οι τιμές για την ελληνική αγορά, είναι ο μέσος όρος των τεσσάρων τελευταίων ημερών. Άρα μια ‘πτώση’ μέσα σε μια μέρα, δεν μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων. Θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχόμενη πτώση για να νιώσουμε την μείωση των τιμών. Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις, δημιουργούν και συνεχόμενες αυξήσεις στην εσωτερική αγορά».
Και συνεχίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας πως είναι αναγκαίο να γίνει μια παρέμβαση:
«Είτε είναι η μείωση του ΦΠΑ, είτε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είτε συνδυασμός και των δύο, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί –έστω πρόσκαιρα- αυτό το οποίο βλέπουμε στις αυξήσεις των τιμών».
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στην Ρόδο από όλη αυτή την κατάσταση, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθούν οι αυξήσεις:
«Θα το τοποθετήσω σε δύο επίπεδα: αφενός είναι η αύξηση της πάσης φύσεως ενέργειας που χρησιμοποιούν οι ξενοδοχειακές μονάδες και φυσικά τα εστιατόρια, τα καταλύματα αλλά και τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό σημαίνει την αύξηση του κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το κόστος ανεβαίνει τρομακτικά και μόνον από αυτό το κομμάτι.
Αφετέρου, οι παρενέργειες της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, αφορούν την όλη παραγωγική διαδικασία. Την παραγωγή τροφίμων, διακίνηση εμπορευμάτων ακόμη και λιπασμάτων για την αγροτική παραγωγή. Καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά αφορούν μια ευρύτατη κλίμακα των εμπορευμάτων και της παροχής των υπηρεσιών.
Ειδικά για τον τουρισμό: για όσους υπέγραψαν πέρσι συμβόλαια με συγκεκριμένες τιμές, δημιουργείται ένα τρομακτικό κόστος το οποίο πρέπει να απορροφηθεί από τους ίδιους (καταλύματα ή εστιατόρια). Αυτό σημαίνει ότι, είτε πρέπει με κάποιο τρόπο να μετακυλιστούν οι αυξήσεις σε ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια (πράγμα ανέφικτο), είτε οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα κληθούν να απορροφήσουν το κόστος.
Κατά την δική μου εκτίμηση, αυτό δυστυχώς, θα αναγκαστούν να το κάνουν».
Σε αυτή την φάση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει παρεμβάσεις, αλλά το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, το γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι, δημιουργεί διεθνή δεδομένα επικινδυνότητας με συνέπεια οι κυβερνήσεις να κληθούν να διαχειριστούν τα αποθεματικά τους:
«Η χώρα μας, βγαίνει ύστερα από δύο χρόνια κρίσης την οποία δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Το κράτος, προσπάθησε να βοηθήσει όπως μπορούσε με τα εργαλεία που έδωσε. Σας βεβαιώνω ότι τα αποθεματικά και οι δυνάμεις… είναι περιορισμένες. Η σημερινή κατάσταση, μας βρίσκει ευάλωτους –αυτό αφορά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κ.λπ.
Σίγουρα η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αλλά έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Πρέπει να σταθούμε όρθιοι όλοι: τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να κοιτάξουμε και να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις.
Κατά την προσωπική μου άποψη, πιστεύω ότι αφενός οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τους στόχους τους, αφετέρου ο επιχειρηματικός κόσμος να προσέξει πολύ και να κάνει ορθή διαχείριση.
Εύχομαι, στο τέλος της ημέρας, αυτό που διαδραματίζεται στην Ουκρανία, να μην επηρεάσει την τουριστική ροή. Εάν συνεχιστεί, δυστυχώς, θα έχουμε επιπτώσεις στην χρονική έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δεν μιλάμε φυσικά πια, για τουρισμό από Ουκρανία και Ρωσία. Για τις υπόλοιπες αγορές, εάν τελειώσει η κρίση στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτιμώ ότι θα έχουμε μια καθυστερημένη τουλάχιστον έναρξη για την φετινή τουριστική περίοδο…».