Για την νέα τουριστική σεζόν που άνοιξε την 1η Μαρτίου 2024 και τις εκτιμήσεις για την πορεία της, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, οι κρατήσεις είναι περισσότερες από ό,τι το 2023, οι προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις κινούνται με άνοδο 3%, ωστόσο, παραμένει ο προβληματισμός και δεν πρέπει να υπάρξει σε καμία περίπτωση εφησυχασμός, λόγω της ακρίβειας, του πληθωρισμού στην Ευρώπη, της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία και στο Ισραήλ –μία δυνατή αγορά που αποτελεί την 4η δύναμη για τη Ρόδο.
• Κύριε Ματσίγκο, να ξεκινήσουμε από την καθιερωμένη ερώτηση και να σας ζητήσω την εκτίμησή σας, για την φετινή τουριστική σεζόν για την Ρόδο. Ποια είναι τα μηνύματα με δεδομένο ότι υποδεχτήκαμε το πρώτο τσάρτερ την 1η του μήνα.
Η σεζόν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (παρ’ όλο που όπως γνωρίζετε ο τουρισμός είναι υπερευαίσθητος και αυτή την εποχή είναι ανοιχτά δύο πολεμικά μέτωπα, συν την οικονομική κρίση) παρουσιάζεται αύξηση στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων της τάξης του 3%. Άρα, ξεκινάμε με ένα θετικό πρόσημο ως προς τα slots των αεροπορικών θέσεων. Βέβαια, μέχρι να γεμίσουν τα αεροπλάνα και να επιβεβαιωθούν τα slots, έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας. Υπάρχει φυσικά αισιοδοξία διότι και πέρσι, πήγαμε πάρα πολύ καλά –παρά τις πυρκαγιές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, την απώλεια αφίξεων κ.λπ. η Ρόδος κατόρθωσε να ανακάμψει και να πετύχει αύξηση της τάξης του 3% (αφίξεις).
Όσον αφορά στις κρατήσεις / πωλήσεις: ξεκίνησαν θετικά από την Μεγάλη Βρετανία –που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για την Ρόδο- και συνεχίζουν με θετικό πρόσημο. Να υπενθυμίσω ότι πέρσι είχαμε περίπου 660.000 αφίξεις από αυτή την αγορά, περίπου 460.000 από την Γερμανία και κατόπιν, στην 3η θέση ήταν η Πολωνία με 188.000 αφίξεις. Η Μεγάλη Βρετανία κινείται θετικά τόσο ως προς τις κρατήσεις, όσο και ως προς τις αεροπορικές θέσεις. Ένα ερωτηματικό υπάρχει με την Γερμανία που έχει… σκαμπανεβάσματα ανά εβδομάδα και μάλλον θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα (όπως και η Πολωνία).
Σχετικά με τις άλλες αγορές, η Σκανδιναβική δείχνει τάσεις ανάκαμψης φέτος, διότι από την εποχή του Covid και μετά, δεν είχαμε τα νούμερα της προ-Covid εποχής.
Ο προβληματισμός μας, έγκειται στο γεγονός πως παραμένει η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η αύξηση στις τιμές της ενέργειας κ.λπ. που συμβάλλουν σε ένα όχι και τόσο θετικό κλίμα στην Ευρώπη (που είναι οι βασικοί μας πελάτες).
Κι εδώ να προσθέσω, ότι φέτος δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το Ισραήλ. Ο πόλεμος στη Γάζα, δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα. Μην ξεχνάτε ότι το Ισραήλ είναι η 4η καλή αγορά για την Ρόδο καθώς μόνον το 2023, είχαμε 138.000 επιβάτες. Υπολογίζαμε πως φέτος, η πρόβλεψη ήταν να ξεπεράσει τις 150.000 αφίξεις αλλά η κατάσταση με τον πόλεμο, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι γεγονός πως πρόκειται για μια μεγάλη αγορά, από την οποία η Ρόδος έχει μεγάλες προσδοκίες αφού οι πελάτες κυκλοφορούν, κάνουν ψώνια, επιλέγουν την εστίαση κ.λπ.
Πάντως να μην ξεχνάμε ότι φέτος, υπάρχουν δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν βασικές παραμέτρους για την πορεία της φετινής σεζόν: α. το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (ένα ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα για τους άνδρες) που θα γίνει στο διάστημα 14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου στην Γερμανία και β. οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν στη Γαλλία, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι για εκείνο το χρονικό διάστημα αρκετοί εργαζόμενοι, δεν θα μπορούν να πάρουν άδειες αφού όλες οι επιχειρήσεις θα είναι απασχολημένες με τις αθλητικές οργανώσεις. Συνεπώς, αυτά θα επηρεάσουν την τουριστική αγορά, αφού οι Ευρωπαίοι ίσως να προτιμήσουν να παρακολουθήσουν μία από αυτές τις οργανώσεις. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά να μην ξεχνάμε τον ανταγωνισμό.
• Στην μεγάλη έκθεση του Βερολίνου θα συμμετέχει η Ρόδος. Από εκεί περιμένετε τα οριστικά συμπεράσματα;
Σίγουρα, αφού την επόμενη εβδομάδα από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου 2024 η Ρόδος θα συμμετέχει με το δικό της περίπτερο, μεγέθους 52 τ.μ. και με την συμμετοχή αρκετών επιχειρηματιών, ξενοδόχων, τουριστικών παραγόντων κ.λπ.
Εκεί θα έχουμε και τα πιο πειστικά από τις κρατήσεις ενώ θα βγουν περισσότερα συμπεράσματα ως προς την διατήρηση των αεροπορικών θέσεων ώστε να έχουμε σχετικές επιβεβαιώσεις. Ας είμαστε αισιόδοξοι αφού υπάρχουν οι προοπτικές αλλά απαιτείται πάντα εγρήγορση.
• Υπάρχει μια γενική ικανοποίηση στο νησί, αφού ανοίγει νωρίτερα και η φετινή σεζόν, αλλά το ερώτημα παραμένει: είμαστε έτοιμοι; Οι υποδομές μας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι επιχειρήσεις, μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες μας αυτό το διάστημα;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να οργανωθεί το νησί από κάθε άποψη, σε καθαριότητα, σε δρομολόγια λεωφορείων -γενικότερα σε ό,τι αφορά στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους τουρίστες. Ανεπίσημα ξεκινήσαμε την 1η Μαρτίου με το πρώτο τσάρτερ από την Γερμανία με δύο πτήσεις την εβδομάδα με την Ryanair αλλά, ουσιαστικά, η τουριστική σεζόν ξεκινά με πολλές πτήσεις και σχεδόν από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ 25 και 30 Μαρτίου, διότι το Πάσχα των Καθολικών είναι στις 31 του μηνός. Συνεπώς, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ο κόσμος θα αρχίσει να φαίνεται στην αγορά. Στα τέλη Απριλίου με αρχές του Μαΐου, θα είναι πιο μαζικές οι πτήσεις από όλη την Ευρώπη. Το ζητούμενο όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν είναι ο αριθμός των αφίξεων, αλλά το πόσα ξοδεύουν οι επισκέπτες μας. Μια πανελλαδική έρευνα έδειξε ότι παρότι το 2023 σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις, τα έσοδα ήταν λιγότερα, λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης.
• Γίνεται πολύς λόγος για τους Τούρκους πολίτες και την χορήγηση της 7ήμερης βίζας. Κατά την άποψή σας, αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τον τουρισμό στην Ρόδο;
Πιστεύω πως θα βοηθήσει πάρα πολύ. Εκεί που έχουμε τις απώλειες από την αγορά του Ισραήλ, έρχεται η αγορά της Τουρκίας που είναι της ίδιας νοοτροπίας και θεωρούνται καλοί πελάτες. Ωστόσο, αν και ανακοινώθηκε το μέτρο, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Όποιες απώλειες θα έχουμε από το Ισραήλ, ευελπιστούμε ότι θα τις κερδίσει η Ρόδος (και τα άλλα νησιά) από την Τουρκία.
• Τι γίνεται με το προσωπικό φέτος; Θα βελτιωθεί η κατάσταση;
Κοιτάξτε, και φέτος υπάρχει έλλειψη προσωπικού όπως και πέρσι. Από την εποχή της κρίσης του κορωνοϊού κι έπειτα, πάρα πολλοί εργαζόμενοι άλλαξαν επάγγελμα –όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν κάνει πάρα πολλές επαφές για να βρεθεί προσωπικό από διάφορα σημεία της Ελλάδας ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα με προσωπικό από τις τρίτες χώρες. Από εκεί περιμένουμε βοηθητικό προσωπικό ενώ αναμένουμε να βοηθήσουν και οι φοιτητές που εργάζονται και αμείβονται κανονικά με συμβάσεις εργασίας για μερικούς μήνες. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος και η Ρόδος θα είναι μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών!
https://www.dimokratiki.gr/03-03-2024/giorgos-matsigkos-sygkratimeni-aisiodoxia-gia-tin-poreia-tis-fetinis-sezon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.