Μάχη με τον χρόνο και την ελληνική γραφειοκρατική παράνοια δίνουν οι επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, προκειμένου να σταλούν οι σοροί των αγαπημένων τους στο Αφγανιστάν για ταφή.
Δεν τους έφταναν όλα τ’ άλλα, τώρα οι πρόσφυγες που επέζησαν από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δίνουν μάχη με τον χρόνο και την ελληνική γραφειοκρατία για να καταφέρουν να στείλουν επιτέλους τις σορούς των αγαπημένων τους να ταφούν στο Αφγανιστάν. Μόλις χθες σφραγίστηκαν τα φέρετρα με τις σορούς στο νεκροτομείο του Πειραιά, όπου είχαν μεταφερθεί την περασμένη εβδομάδα από τη Ρόδο, καθώς οι αρχές ζητούσαν τα… διαβατήρια των νεκρών προκειμένου να επιτρέψουν το… ταξίδι!
Τελικά, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα προξενείο του Αφγανιστάν και είναι δύσκολη και χρονοβόρα η επικοινωνία με το αφγανικό προξενείο στη Βουλγαρία, η ΕΛ.ΑΣ. ενέκρινε να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, που ταυτοποιούν τους νεκρούς. Μόνο που αυτή η λύση ήρθε πολύ αργά…
Τα… αυτονόητα
Αν σήμερα δεν ολοκληρωθούν στο υπουργείο Εξωτερικών οι μεταφράσεις των αναγκαίων για το ταξίδι εγγράφων (πιστοποιητικό θανάτου, ιατροδικαστική έκθεση, ταυτοποίηση DNA), ώστε να ταξιδέψουν οι σοροί από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη, τότε θα χαθεί η αυριανή πτήση από την Κωνσταντινούπολη προς το Αφγανιστάν και οι σοροί θα παραμείνουν σε ψυγεία άλλη μία εβδομάδα. Εξαιτίας όμως της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν, η ταρίχευση δεν ήταν αρκετή ώστε να σταματήσει η αποσύνθεση, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.
«Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα. Επρεπε να έχουν δώσει λύση οι ελληνικές αρχές και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος. Τα άφησαν όμως στην τύχη. Οχι μόνο δεν βοήθησαν στις διαδικασίες, αλλά δεν βοήθησαν και οικονομικά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νασίμ Λομανί από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.
Με ειδική συμφωνία, η μεταφορά των σορών στην Τουρκία στοίχισε 8.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος αυξάνεται με κάθε επιπλέον μέρα παραμονής στο ψυγείο. Τα χρήματα αυτά καλύπτονται εξ ολοκλήρου από αλληλέγγυους πολίτες. Το κράτος έχει καλύψει μόνο τη διαμονή και τη διατροφή των επιζώντων σε δομή του Δήμου Αθηναίων, ενώ η κοινωνική, η ψυχολογική και η νομική υποστήριξη καλύπτεται από οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ταλαιπωρία δίχως τέλος
Το κράτος όχι μόνο δεν κάλυψε τα έξοδα για το ταξίδι των επιζώντων στην Κω την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές, αλλά ούτε καν τους παρείχε έγγραφα που θα τους επέτρεπαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς προκειμένου να προλάβουν την ανελαστική προθεσμία της κατάθεσης. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία συνεχίζει να τους προσάγει σε αστυνομικά τμήματα ή και στο Αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.
Η Επιτροπή Αλληλεγγύης διαθέτει κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης (2, 5 και 10 ευρώ) στο Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (Τσαμαδού 13α, Εξάρχεια), στην Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό (Αργους 145, Κολωνός) και στη Διεθνή Αμνηστία (Σίνα 30, Αθήνα).
Μόλις τους μισούς νεκρούς καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία
Στις 20 Ιανουαρίου του 2014, μια βάρκα με επιβαίνοντες 28 ανθρώπους βυθίστηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Από αυτούς 12 πνίγηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Από το τραγικό ναυάγιο της 9ης Οκτωβρίου 2013 στη Λαμπεντούζα, που κόστισε τη ζωή σε 366 ανθρώπους, μέχρι τα δεκάδες περιστατικά θανάτων από πείνα και κακουχίες, όταν -προσπαθώντας να φτάσουν στον «πολιτισμό»- οι άνθρωποι βρίσκονται αβοήθητοι στην αφρικανική έρημο, οι μετανάστες πεθαίνουν εκτός και εντός των ευρωπαϊκών τειχών.
Τα αποτελέσματα αυτής της διεθνούς έρευνας (themigrantsfiles.com) αποκάλυψαν πως ο αριθμός θανάτων μεταναστών από το 2000 μέχρι το τέλος του 2013 είναι 50% υψηλότερος από αυτόν που έδιναν τα μέχρι σήμερα στοιχεία. H έρευνα αποκαλύπτει πως περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2000 μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω ξηράς και θάλασσας. Κι αυτή η δραματική κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών – Του Δημήτρη Αγγελίδη