Ειδήσεις

Η άστατη άνοιξη των μουσείων

Η κρίση μπορεί να μας ταλαιπωρεί, αλλά στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά. Η αύξηση των επισκεπτών ήταν τα τελευταία καλοκαίρια παράλληλη με την αύξηση του τουρισμού, έστω και αν δεν διαπιστώνεται βελτίωση στα πωλητήρια, στα προϊόντα, σε όλα όσα αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, την εισπρακτική μηχανή του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΤΑΠ έχει έτοιμο τον νέο οργανισμό και αυτονόητες αλλαγές, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, προκειμένου να εισέλθει με καθυστέρηση στον 21ο αιώνα. Παράλληλα, το θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) ξεκίνησε σε κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με προβλήματα και οι νέες τιμές επιβάλλονται στα εισιτήρια με γκρίνια. Η νέα τιμολογιακή πολιτική εναρμονίζει τις τιμές με τα ισχύοντα στα ευρωπαϊκά μουσεία, όμως, η εφαρμογή της συμπίπτει με μεγάλα γεγονότα (το προσφυγικό, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη) που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσουν την τουριστική περίοδο. «Η τρομοκρατία στην Ευρώπη θα καθορίσει εν πολλοίς τη φετινή τουριστική χρονιά», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, ενώ ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εξέφρασε τον φόβο του για πανευρωπαϊκό «πάγωμα» κρατήσεων.

Νέες τιμές

Μέσα σε αυτό το κλίμα επιβλήθηκαν οι νέες τιμές. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το εισιτήριο έφτασε τα 10 ευρώ (μειωμένο 5), στο Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αλλά και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αυξήθηκε στα 8 ευρώ (μειωμένο 4), ενώ 6 (και 3) ευρώ θα κοστίζει η είσοδος στο Νομισματικό Μουσείο.

Ιδιαίτερα τσουχτερή είναι η επίσκεψη στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως κοστίζει 20 ευρώ το κύριο εισιτήριο (10 το μειωμένο), στην Αρχαία Αγορά και στο Μουσείο Στοάς Αττάλου 8 (και 4) ευρώ, όπως στον χώρο και στο Μουσείο Κεραμεικού. Στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Ολυμπιείο τιμάται 6 (και 3) ευρώ, στη Βιβλιοθήκη Αδριανού και στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου 4 (και 2) ευρώ. Υπάρχουν, βέβαια, και τα ενιαία εισιτήρια. Ειδικότερα 15 ευρώ (8 το μειωμένο) με 3ήμερη διάρκεια περιλαμβάνει επίσκεψη στα: ΕΑΜ, Επιγραφικό – Νομισματικό, Βυζαντινό Μουσείο.

Πώς θα αντιμετωπίσει την αύξηση των εισιτηρίων η ελληνική οικογένεια; «Εχει την ευκαιρία του μισού εισιτηρίου που προσφέρουν μουσεία και χώροι τον χειμώνα», λέει στην «Κ» η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν ημερομηνίες για επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο, ειδικές κατηγορίες, μειωμένα».

«Ανισομερείς με ασάφειες και παραλείψεις» χαρακτηρίζει τις αυξήσεις των εισιτηρίων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος. Οσο για το θερινό ωράριο, τονίζει πως το εποχικό προσωπικό (προσλήψεις 1.314 ατόμων αρχικά) «δεν μπορεί να καλύψει περισσότερους από 35 χώρους».

Αντίθετα, η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, κ. Ασπασία Λούβη, δηλώνει ότι «τα μουσεία είναι απολύτως έτοιμα», ενώ το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η εγκατάσταση του νέου ERP «βρίσκονται στην απαρχή της εφαρμογής». Στην επισήμανση ότι οι αυξήσεις δεν ανταποκρίνονται στις παροχές που προσφέρουν μουσεία και χώροι, απαντά ότι η τιμολογιακή επιτροπή εξέτασε τις επεμβάσεις που έγιναν με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ, τον αριθμό των επισκεπτών, καθώς και τη σημασία και το περιεχόμενο κάθε μουσείου και αρχαιολογικού χώρου. «Οι Ελληνες επισκέπτες αποτελούν μια τραγική μειοψηφία. Εχουν, όμως, την ευκαιρία επισκέψεων με χαμηλότερο εισιτήριο από την 1/11 έως τις 31/3».

Πάντως, η Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής θα λάβει υπ’ όψιν της τα πρώτα αποτελέσματα μαζί με τις όποιες ενστάσεις διατυπωθούν από τις εφορείες.

Υπάρχουν και μουσεία της περιφέρειας που διαφωνούν με τη μείωση κατά 50% στις τιμές των εισιτηρίων τον χειμώνα. Παράδειγμα τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία σημειώνουν υψηλή επισκεψιμότητα όλο τον χρόνο (συνέδρια, εκθέσεις εμπορικού χαρακτήρα, Βαλκάνιοι επισκέπτες κ.ά.). «Στον νέο οργανισμό (βρίσκεται στα χέρια του υπουργού, Αρ. Μπαλτά), προβλέπεται να συμμετέχουν στην επιτροπή και αρχαιολόγοι από τα πέντε μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας».

Κλειστά πωλητήρια

Σοβαρό θέμα υπάρχει με τα πωλητήρια, αφού η ΠΕΥΦΑ ζήτησε από τα μέλη της να αποσυρθούν από τη διαχείριση των πωλητέων ειδών του ΤΑΠ. «Εμείς είμαστε αρχαιοφύλακες και όχι πωλητές», δηλώνει ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων, κ. Μαυρικόπουλος. Κάποιοι διευθυντές μουσείων προσανατολίζονται να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στα πωλητήρια ή υπαλλήλους του ΤΑΠ. Οπως φαίνεται η άνοιξη για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι άστατη.

Τρομοκρατία και ασφάλεια

Οσο το ΤΑΠ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακαταστασία δεκαετιών, ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων στέκεται στην εικόνα των χώρων: «Αυξάνονται τα εισιτήρια χωρίς παροχές στο κοινό. Το αναβατόριο για τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη δεν λειτουργεί πάντα. Πώς θα το πεις στους επισκέπτες που έρχονται από την άκρη του κόσμου;». Και θέτει ένα ακόμη ζήτημα: «Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, το ΥΠΠΟΑ οφείλει να επανεξετάσει τα ζητήματα ασφαλείας. Την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και την εγκατάσταση συγχρόνων συστημάτων, όπως της πύλης ελέγχου (ανάλογη με αυτή που διαθέτουν τα αεροδρόμια). Σύστημα που διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά όχι το Εθνικό Αρχαιολογικό. Για όλα αυτά απαιτούνται ενημέρωση, σύσκεψη ανά εφορεία, εκπαίδευση».

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι θωρακισμένο με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και την παρουσία των φυλάκων, διαβεβαιώνει η διευθύντριά του, κ. Μαρία Λαγογιάννη, χωρίς να αρνείται ότι «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Γενικότερα τα μουσεία μας είναι ασφαλή». Εστιάζει περισσότερο στις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού (137 άτομα στο ΕΑΜ), οι οποίες επιτρέπουν το άνοιγμα όλων των αιθουσών του μουσείου.

Από τις 1.300 (σε σύνολο 2.000) προσλήψεις (φύλακες, νυχτοφύλακες, καθαρίστριες), το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο δεν θα πάρει κανέναν για αρχή. Ο διευθυντής του, κ. Γιώργος Κακαβάς, πρότεινε να ανοίγει το μουσείο τη Δευτέρα από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. «Με το υπάρχον προσωπικό μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε».

Και όμως, παρότι το ΝΜ δεν θα μένει ανοιχτό ώς τις 8 μ.μ., το εισιτήριο διπλασιάστηκε στα 6 ευρώ. «Ζητείς περισσότερα, όταν προσφέρεις περισσότερα». Ο ίδιος προτείνει την επιβολή μικρού εισιτηρίου στις περιοδικές εκθέσεις, όπως συμβαίνει στο Λούβρο ή το Βρετανικό κ.α.

Ο κ. Κακαβάς χαρακτηρίζει τα ελληνικά μουσεία ασφαλή και συστήνει –μετά τα τελευταία γεγονότα στις Βρυξέλλες– , εκσυγχρονισμό των συστημάτων και έλεγχο των αποσκευών του κοινού, όπως συμβαίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Ισως η ανησυχία στην Ευρώπη σταθεί αφορμή για μια γενικότερη πολιτική στον πολιτισμό πέρα από κόμματα, που θα περιλαμβάνει από την οργάνωση των μουσείων μέχρι την ασφάλειά τους».

 

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου