Το “μισθολογικό κόστος” αναφέρεται ρητά στο πακέτο μέτρων που έχει ήδη ζητήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη διαπραγμάτευση. Αυτό προκύπτει από το αναλυτικό κείμενο των διαρροών του Wikileaks που δεν έχει διαψευσθεί, και μένει να φανεί αν την ίδια θέση συμμερίζεται το σύνολο των δανειστών στις διαπραγματεύσεις που πλέον φέρουν τη βαριά “σκιά” των αποκαλύψεων και των αναταράξεων που αυτές προκάλεσαν.
“Ξεκινούν από αύριο οι συζητήσεις”, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν στο Capital.gr επιβεβαιώνοντας ότι δεν αλλάζει το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.
Αλλά πλέον παραμένει άγνωστος “Χ” το κλίμα που δεν αποκλείεται να φανεί από σήμερα, στις πρώτες επαφές που ενδεχομένως θα έχουν οι θεσμοί… μεταξύ τους.
Και όπως έχει γίνει πια σαφές, παραμένουν κραταιές οι διαφωνίες για τις προβλέψεις περί πλεονασμάτων, τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και για το χρέος. Μάλιστα, κοινοτικές πηγές επιμένουν ότι δεν μπορεί να ανοίξει αυτό το θέμα αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.
Οι διάλογοι, η περικοπή μισθών και τα χρονικά περιθώρια
Η κα Βελκουλέσκου φέρεται να περιγράφει το πακέτο που αναμένεται να τεθεί από αύριο ξανά επί τάπητος”. “Είναι η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ και το μισθολογικό κόστος, και κάποιος φόρος κατανάλωσης”, αναφέρεται στο ντοκουμέντο.
Και για το τι “δίνει” η Αθήνα λέει: “Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν… και για τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο”.
Ουσιαστικά περιγράφει τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα για να γεμίσει το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που ζητούνται έως και το 2018, και με την εξαίρεση του συνταξιοδοτικού προβλέπεται να προκύψουν πρωτόγνωρα “μονόπατα” από νέους –άμεσους και έμμεσους– φόρους, όπως γράφει και η εφημερίδα “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.
Όσο για το περιθώριο ύπαρξης συμφωνίας, γίνεται σαφές ότι θέλουν να τελειώσουν ιδανικά μέχρι τις 8 Απριλίου (7/4 έχει προγραμματιστεί επόμενο EWG). “Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο στο Euro Working Group και βασικά χρειάζεται να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση για το χρέος που θα προετοιμάσει τους υπουργούς για την εβδομάδα που ακολουθεί, όταν σκέφτονται για την 15η και την 16η Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων”, αναφέρεται. Και γίνεται σαφές ότι η αναχώρηση θα πρέπει να γίνει το αργότερο την 13η Απριλίου.
Αποκαλύπτεται επίσης ότι το ΔΝΤ πρότεινε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που λέει η ΕΕ και το μνημόνιο (θέλοντας το υπόλοιπο ποσό να προέλθει από παρεμβάσεις στο χρέος), αλλά συμφώνησε να επιμένει σε ενδιάμεσο στόχο 2,5% του ΑΕΠ, τον οποίο -σύμφωνα πάντα με τις διαρροές- επίσης δεν δέχεται η κοινοτική πλευρά, και έτσι αναφέρεται ότι οδήγησε σε “εγκλωβισμό”.
Και το ΔΝΤ φέρεται να διαφωνεί ακόμη και για τα πλεονάσματα: Αν γίνουν όλα τα μέτρα, εκτιμά φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,5% της ΕΕ, κάνοντας σαφές ότι και πάλι δεν μπορεί να αποφανθεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής χωρίς απόφαση για το χρέος.
Κάνει επίσης λόγο για δύο προγράμματα, δύο μνημόνια, ένα για το πρόγραμμα και ένα για το χρέος, και παραδέχεται ότι το EWG της προηγούμενης Παρασκευής συζήτησε όλα αυτά τα θέματα.
capital.gr