Περισσότεροι από 100.000 είναι οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν στις 16 Μαΐου για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και στις 17 Μαΐου για τους υποφηψίους των ΕΠΑΛ. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων όλων των κατηγοριών ανέρχεται σε 103.366, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων με το νέο σύστημα.
Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, ελάχιστοι ήταν οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα, καθώς ο αριθμός τους ανέρχεται μόλις σε 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.
Οσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, ο αριθμός όσων επέλεξαν το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ – με 4 μαθήματα εξέτασης) ήταν 2.457, αποτελώντας το 13,8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ.
Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ.
Θέματα
Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης), οι οποίες είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας από την εξεταστέα ύλη της τελευταίας τάξης του Λυκείου και προκύπτουν αποκλειστικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ).
Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες διεξάγονται ταυτόχρονα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, είναι κοινά για όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας.
Στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα τα θέματα των εξετάσεων καθορίζονται από την οικεία Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.
Η ΚΕΕ καθορίζει τις διευκρινίσεις και τις συμπληρωματικές πληροφορίες που πρέπει να δοθούν στους εξεταζόμενους.
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα σε χρόνο που ορίζεται κάθε φορά από το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.
Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας την ώρα της έναρξης των εξετάσεων και μετά την είσοδο των υποψηφίων σε αυτά.
efsyn.gr