Πρόληψη και αντιμετώπιση: Πρώτη προσέγγιση και διαχείριση των θυμάτων
Ο Δήμος Ρόδου με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε στο χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία: πρόληψη και αντιμετώπιση.Πρώτη προσέγγιση και διαχείριση των θυμάτων»σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δωδεκανήσου, προς τους σπουδαστές του «Δημοσίου ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής ατόμων με ειδικές παθήσεις» την Παρασκευή31Mαρτίου 2017 και ώρα 10.00 π.μ.
Η δράση ξεκίνησεμε την ομιλία της Υπεύθυνης του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δωδεκανήσου-Κοινωνιολόγου κα.Βλάχου Όλγα, η οποία παρουσίασε αρχικά τις υπηρεσίες και τη δράση του Συμβουλευτικού Σταθμού και στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα:«Ενδοσχολικός Εκφοβισμός:Πρόληψη και Αντιμετώπιση».
Κατόπιν ακολούθησε η παρουσίαση των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου(Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας) από τα στελέχη του Κέντρου, την Κοινωνιολόγο-κα.Μηνατσή Παρασκευή και την Κοινωνική Λειτουργό-κα.Χρυσού Θεανώ. Έπειτα, έγινε αναφορά στα στατιστικά στοιχεία, τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας,τα είδη της βίας και το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας.
Δόθηκε έμφαση στο προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας των γυναικών, στο προφίλ του θύτη και στον αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή βία στη ψυχολογία των παιδιών.Κατά την διάρκεια των παραπάνω θεματικών που παρατέθηκαν, προβλήθηκε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.Η ομιλία έκλεισε με διαλογική συζήτηση μεταξύ των σπουδαστών και του προσωπικού του Κέντρου.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διαρκούς ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας και στην προκειμένη περίπτωση στην εκπαίδευση ειδικών ομάδων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκπαίδευση των συγκεκριμένων ομάδων κρίνεται απαραίτητη, καθώς η ευαλωτότητα και η ιδιαίτερη ψυχολογία των γυναικών αυτών, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Για το λόγο αυτό δόθηκε βαρύτητα στους τρόπους προσέγγισης των θυμάτων και στις κατευθυντήριες οδηγίες για την πληροφόρηση των γυναικών ως προς τα δικαιώματα τους.