Με την παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκου Θεοδωρίδη και με πολλές απουσίες από την μειοψηφία, συνεδρίασε χτες, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Ο δήμαρχος Ρόδου πάντως, κ. Φώτης Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να συνεχίσει την προκλητική του στάση απέναντι στην ΠΝΑΙ, αφήνοντας συνεχώς «αιχμές» για διάφορα ζητήματα και κάνοντας αναφορές σε πολιτικές κόντρες, μιλώντας ακόμη και για… «Bullying που υφίσταται ο Δήμος»!!!
Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, προέταξε το ζήτημα με τις απολύσεις των 131 εργαζομένων στην Καθαριότητα, προτείνοντας να βρεθεί μια λύση είτε με δίμηνες συμβάσεις είτε με άλλον τρόπο.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος, υπογράμμισε τα εξής: «Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο προ πολλού. Πριν από 5 ημέρες, παρενέβη και η ΚΕΔΕ. Αντ’ αυτού πληροφορηθήκαμε ότι δεν θα γίνει τίποτα. Δυστυχώς, αυτοί που νομοθέτησαν αυτό τον σκληρό νόμο δεν μας δίνουν δικαίωμα για προσλήψεις δίμηνες για καμία άλλη υπηρεσία όπως οι β/ν σταθμοί κ.λπ. Ήδη εμφανίζονται ελλείψεις και σε καθαρίστριες στα σχολεία» και είπε πως δεν προβλέπεται τίποτα για την Ρόδο ούτε στο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης (που είναι για τρίμηνες συμβάσεις). «Βρήκαμε μια φόρμουλα για να προσλάβουμε από 1η Μαΐου 53 εργαζόμενους για να καλύψουν ανάγκες πυροπροστασίας με δίμηνες συμβάσεις (Μάιο και Ιούνιο). Μέχρι τότε, θα προσπαθούμε με ίδιες δυνάμεις να καλλωπίσουμε την πόλη και τα χωριά. Είναι κρίμα, αλλά δυστυχώς έτσι είναι η διαδικασία», ανέφερε ο δήμαρχος.
Τοποθετούμενος ο κ. Θεοδωρίδης, είπε: «Το ξέρετε ότι πάντοτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι στο πλευρό σας και προσπαθούμε μέσα από νόμιμες διαδικασίες να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστεί».
Για το θέμα μίλησε και ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, τονίζοντας πως εμφανίσθηκε πρόβλημα στην Καθαριότητα ακόμη και για όσους προσλήφθηκαν πέρσι εκτάκτως, επειδή δεν κάλυπταν τα απαιτούμενα προσόντα.
Για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ
Ομοφώνως δεκτό έγινε το θέμα της αποδοχής ανανέωσης της παραχώρησης οχημάτων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Ρόδου για δράσεις πολιτικής προστασίας. Ο δήμαρχος είπε πως «τα οχήματα είναι απαραίτητα και θα τα έχει ο Δήμος Ρόδου υπό την ευθύνη του. Φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, στο σύνολο των οχημάτων που είναι στα συνεργεία για διάφορους λόγους, μπαίνει μια τάξη ενώ θα προχωρήσουμε και σε ανανέωση του στόλου».
Όσον αφορά την έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ – Δήμου Ρόδου και ΠΝΑΙ για το έτος 2018 και τον ορισμό εκπροσώπου για την επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να αφήσει «αιχμές» κατά της ΠΝΑΙ για τις προγραμματικές συμβάσεις, λέγοντας πως «δεν θα επέτρεπα σε κανέναν…. ‘νεοσσό’ να διαφεντεύει την λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ!» (με σαφείς αναφορές σε εκπροσώπους της ΠΝΑΙ).
Μίλησε ακόμη για «bullying που υφίσταται ο Δήμος» (!!!) από την ΠΝΑΙ για μια σειρά από θέματα, όπως τα γραφεία που στεγάζεται το ΚΕΠ: «Μας έχει έρθει έγγραφο να αδειάσουμε την γωνιά του χώρου του ΚΕΠ. Θα το κάνουμε όταν θα μας παραχωρηθούν χώροι που έχουμε ζητήσει», ανέφερε, αφήνοντας και πάλι «αιχμές» για την στάση της ΠΝΑΙ απέναντι στον Δήμο Ρόδου.
Η προκλητική τοποθέτηση του δημάρχου, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γ. Υψηλάντη, που είπε: «Ζήτησα να ψηφίσουμε μια σύμβαση η οποία δεν διαφέρει καθόλου από την περσινή. Πρέπει όμως να την γνωστοποιήσουμε έγκαιρα και στην ΠΝΑΙ. Μπορεί λόγω της διαδικασίας να πάει η σύμβαση δύο μήνες πίσω και να καθυστερήσει. Η δράση της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δεν είναι μόνον στην Ρόδο, είναι και στην Κω», είπε εκφράζοντας την ανησυχία του ότι κινδυνεύει η σύμβαση.
«Έχω την εντύπωση ότι κάποιος άλλος έπρεπε να χτυπήσει την πόρτα του δημάρχου για να θέσει το θέμα, αλλά δεν έγινε τίποτα. Αν δεν δεχτούν σημαίνει ότι λειτουργούν εκ του πονηρού», όπως είπε.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας είπε πως «η Επιτροπή Παρακολούθησης ελέγχει τις εργασίες της προγραμματικής σύμβασης. Το θέμα είναι να μην παρουσιαστεί πρόβλημα» και ζήτησε να αλλάξει το Καταστατικό της εταιρείας για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία της.
Τελικά, ως μέλη ορίστηκαν ο κ. Μιχάλης Σταυρής (πλειοψηφία) και ο κ. Αλέκος Παπουράς.
Το πάρκο του «Θέρμαι»
και ο ξύλινος πεζόδρομος
Ομοφώνως επίσης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του πάρκου του «Θέρμαι» από την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. στην ΔΕΡΜ Α.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργος Κακούλης με την αρμόδια επιτροπή, έχουν ετοιμάσει μια σχετική μελέτη για να μετατραπεί ο χώρος σε πολιτιστικό πάρκο: «Ζήτησα να μου φέρουν τρεις εναλλακτικές προτάσεις για να εξετάσουμε με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί σύντομα το πάρκο για να προλάβουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν (με καταλήψεις χώρου από ΡΟΜΑ κ.λπ.)» είπε ο δήμαρχος, επιμένοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο να μείνει το ζήτημα σε εκκρεμότητα.
Ομοφώνως εγκρίθηκε επίσης, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Δημοτικου Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δ/σου για την κατασκευή ξύλινου πεζόδρομου. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου: «Είναι αναγκαίο να γίνει η σύμβαση ώστε να προχωρήσει το έργο καθώς θα αναβαθμίσει όλο το παραλιακό ανατολικό μέτωπο του νησιού» και ενημέρωσε το Σώμα και για άλλα έργα.
Οι προτάσεις για
το Περιφερειακό
Αναπτυξιακό Συνέδριο
Ο δήμαρχος τοποθετήθηκε σχετικά με τις προτάσεις έργων και δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα για το νησί της Ρόδου, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, κάνοντας αναφορά στο σχετικό υπόμνημα που έχει καταθέσει ως δήμαρχος Ρόδου.
Μιλώντας ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης για το θέμα, τόνισε τα εξής: «Θα πρέπει να προταθούν λίγα και σοβαρά ζητήματα που θα μπορούν να περάσουν. Μην βάλετε πολλά θέματα που ίσως να μην γίνουν δεκτά», κάνοντας δικές του προτάσεις για ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού με ένα δρομολόγιο – εξπρές από Ρόδο για Πειραιά. Ζήτησε ακόμη να ενεργοποιηθεί ένα κίνητρο της Ε.Ε. να έρχονται τα πετρελαιοειδή μειωμένα στην περιοχή μας και μια σειρά από άλλες προτάσεις, που πρότεινε να περιληφθούν στο υπόμνημα του Δήμου Ρόδου.
Ο δήμαρχος πάντως, είπε πως «Εμείς θα θέσουμε ιεραρχικά, τις υποδομές γιατί εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα».
Με την σειρά του, ο κ. Υψηλάντης είπε: «Θεωρώ ότι η όποια συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από την υποβολή της πρότασης που κάνατε. Πιστεύω ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων θα έπρεπε να είχαν βρεθεί μαζί σας από πριν. Αυτή την στιγμή έχουμε μια οξύμωρη κατάσταση –υπάρχουν απουσίες» προτείνοντας να γίνει μία συνάντηση λίγο πριν το Συνέδριο. «Ο Δήμος Ρόδου εκφράζοντας την τοπική κοινωνία, είναι αυτός που πρέπει να εκφράσει πολιτικές απόψεις για την οικονομία του τόπου και να καταθέσει πέρα από τα έργα» ανέφερε και ζήτησε να ψηφιστεί ένα πρόγραμμα ειδικού σκοπού για την περιοχή με αφορμή την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος έκανε εκτενή αναφορά στα αιτήματα που κατέθεσε, λέγοντας πως έχουν εξαντληθεί όλα τα ζητήματα σε πολλές συναντήσεις που έχουν προηγηθεί.
Ο κ. Γιαννικουρής από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της Προγραμματικής Σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης, το Χωροταξικό του Τουρισμού και το ΣΔΙΤ για έργα σε σχολεία.
Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, καθώς περιορίστηκε μόνον σε κατάθεση γενικών απόψεων.
Άλλα θέματα
και Φάιναλ Φορ
Ομοφώνως πέρασαν επίσης, τα θέματα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον ΔΟΠΑΡ, στον Δήμο Ρόδου και τον εκπρόσωπο της ΕΟΠΕ κ. Περικλή Μπακοδήμο, για την διεξαγωγή του «Φάιναλ Φορ του Βόλεϊ του Κυπέλλου Ανδρών» που ήταν παρών στο δημοτικό συμβούλιο: «Κλείσαμε και τυπικά την συμφωνία για το Φάιναλ Φορ. Έμεινα έκθαμβος για το στολίδι, το γήπεδο αυτό που είδα στις Καλυθιές. Θα υπάρχει προβολή από την ΕΡΤ και πλούσια διαφημιστική προβολή. Συναντηθήκαμε και με τον Αστυνομικό Διευθυντή και απευθυνόμαστε στην κοινωνία της Ρόδου και στα παιδιά» όπως είπε.
Στην μεγάλη αυτή αθλητική διοργάνωση, θα συμμετέχουν οι εξής ομάδες: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ηρακλής.