Ειδήσεις

Οι “επιδόσεις” των ελληνικών ξενοδοχείων και οι χαμηλές πληρότητες

Κατά τη 10ετία 2009-2018 η τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2%. Αντίθετα, η πληρότητα αυξανόταν με μόλις 0,5%.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που γίνεται για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριο Ελλάδος και ουσιαστικά αποτελεί την “ακτινογραφία” των επιδόσεων των ελληνικών ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη με τίτλο  “Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2018”, ενώ τα έσοδα δείχνουν να έχουν ανακάμψει, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις κρατήσεις.

Κατά τη δεκαετία 2009-2018 η τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου το Μάιο αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8%, όμως η πληρότητα με μόλις 0,6% Επιπλέον, κατά τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα, δηλαδή το Μάιο και τον Αύγουστο, ως προς την πληρότητα, ανοδική τάση παρατηρείται μόνο το Μάιο, ενώ τον Αύγουστο παρατηρείται στασιμότητα ήδη από το 2014.

Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, από το 2012 μέχρι το 2018 ακολουθεί ανοδική πορεία, με εξαίρεση το 2016, οπότε σημείωσε υποχώρηση.

Οι μειωμένες πληρότητες, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του χώρου, είναι μεταξύ άλλων απόρροια της έκρηξης των ακινήτων που προσφέρονται προς βραχυχρόνια μίσθωση, γα αυτό εξάλλου υπάρχει και η αναντιστοιχία σε σύγκριση με τις αφίξεις ξένων τουριστών. Ο προβληματισμός έντονος λόγω της πολύ μεγάλη ανόδου της ζήτησης και της προσφοράς στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται από πλατφόρμες, χωρίς ακόμη όπως λένε να έχουν τεθεί περιορισμοί.

Την ίδια ώρα, όπως έδειξε η έρευνα, η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στην κατανομή της πληρότητας των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, το Μάιο το 60% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα που δεν ξεπερνούσε το 60% ενώ τον Αύγουστο 67% των ξενοδοχείων είχε πληρότητα πάνω από 80%.

Για πρώτη φορά ακόμη, η έκθεση καταγράφει το ύψος των άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιούν οι ξενοδόχοι και οι οποίες τη διετία 2017-2018 ανήλθαν στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ για επισκευές και ανακαινίσεις στις μονάδες τους. Επίσης διαπιστώνεται ότι υπάρχει σαφής τάση αναβάθμισης και ανανέωσης του ξενοδοχειακού δυναμικού, καθώς το πέρσι το ποσοστό των ξενοδοχείων 5* έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2000 και ταυτόχρονα συρρικνώνεται το ποσοστό των ξενοδοχείων των χαμηλότερων κατηγοριών.

Ο μέσος όρος δαπάνης ανακαίνισης ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 810 € στα ξενοδοχεία 1* μέχρι 3.390 € στα ξενοδοχεία 5*. Επιπλέον, το ποσοστό των εσόδων των ξενοδοχείων που δαπανάται για επισκευές/ανακαινίσεις κυμαίνεται από 10% για τα ξενοδοχεία 5* έως 19% για τα ξενοδοχεία 1*.

Πάντως, όπως λένε οι ξενοδόχοι, η αύξηση του μέσου εσόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής κλπ). Ιδιαίτερα η φετινή σεζόν προβλέπεται δύσκολη, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου