Αναστάτωση έχει προκαλέσει το θέμα της καταβολής των μηνιαίων διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, τη στιγμή που δεν λειτουργούν με διά ζώσης μαθήματα. Γονείς διαμαρτύρονται για την καταβολή των διδάκτρων, ενώ οι ιδιοκτήτες των σχολείων αναφέρουν ότι τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, τη στιγμή που δεν έχουν ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις για τις οποίες θα υπάρξει κρατική μέριμνα στήριξης. Μάλιστα, για την αναπλήρωση υπηρεσιών που δεν έχουν παρασχεθεί, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων δηλώνει ότι η διαδικασία που θα επιλέξει κάθε ιδιωτικό σχολείο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη παράταση του διδακτικού έτους.
Ειδικότερα, ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η εκπαίδευση στα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζεται, η διδακτική ύλη προωθείται, οι μαθητές τους παραμένουν ενταγμένοι στη μαθησιακή διαδικασία, στηριζόμενοι καθημερινά, γνωστικά αλλά και ψυχολογικά, από τους εκπαιδευτικούς τους, εξ αποστάσεως». Από την άλλη, όπως λέει ο σύνδεσμος, «είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, κάποιες προαιρετικές δραστηριότητες, που όσο τα ιδιωτικά σχολεία είναι κλειστά, δεν μπορούν να παρέχονται. Κάθε ιδιωτικό σχολείο, ανάλογα με το είδος και εύρος των υπηρεσιών του, με εντιμότητα και σεβασμό στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι γονείς των μαθητών του, θα επιχειρήσει, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, να αναπληρώσει τις υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί. Η διαδικασία που θα επιλέξει κάθε ιδιωτικό σχολείο, αφού τερματιστεί η υγειονομική κρίση, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη επέκταση της διάρκειας του διδακτικού έτους».
Για το θέμα, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει (ΣΚΑΪ TV) ότι «τα δίδακτρα θα πληρωθούν στα ιδιωτικά σχολεία διότι παρέχουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους παιδικούς σταθμούς. Κι εκεί γίνονται προγράμματα εξ αποστάσεως. Δεν έχουμε πει καμία αναστολή πληρωμής. Εάν αποφασίσουμε αναστολή πληρωμής διδάκτρων, ξέρετε ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; Για φανταστείτε να κλείσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και τον Σεπτέμβριο να ψάχνουμε παιδικό σταθμό και να μην υπάρχει;».
Από την πλευρά της, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών για το θέμα της καταβολής των διδάκτρων σημειώνει ότι «η μέχρι στιγμής αφωνία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας δίδει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικές μονάδες που εισπράττουν δίδακτρα (στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς ήδη έχουν προκαταβάλει τα δίδακτρα του έτους και καλούνται να δώσουν προκαταβολή για την επόμενη χρονιά) να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος της κοινωνίας, των γονέων, των εργαζομένων».