Λόγω κορονοϊού, οι μαθητές του Λυκείου στη Γαλλία δεν θα γράψουν φέτος το καλοκαίρι τις πανεθνικές εξετάσεις ‘baccalaureat’ (bac, μπακαλορεά) για το τέλος του Λυκείου και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, σε μια πρωτοφανή απόφαση που αποτυπώνει το μέγεθος των προβλημάτων και της αναταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Είναι η πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκαν, το 1808 υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που οι εξετάσεις ‘bac’ δεν θα διεξαχθούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Ούτε καν οι μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και εργαζομένων τον Μάη του 1968 δεν είχαν καταφέρει να ανατρέψουν τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων.
Αντ’ αυτού, οι μαθητές θα λάβουν έναν μέσο όρο σε κάθε μάθημα που θα βασίζεται στους βαθμούς που πήραν στα διαγωνίσματα και τις εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
“Είναι η πιο απλή, ασφαλής και δίκαιη λύση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θα ληφθούν υπόψιν οι βαθμοί που έλαβαν οι μαθητές κατά την τρέχουσα περίοδο των μέτρων αποκλεισμού.
Οι φετινές εξετάσεις ‘μπακαλορεά’, που παραδοσιακά διεξάγονται τον Ιούνιο, αφορούν 730.000 μαθητές.
Η Γαλλία έχει επιβεβαιώσει σχεδόν 60.000 κρούσματα κορονοϊού μέχρι στιγμής και έως σήμερα έχει καταγράψει 5.387 θανάτους, τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στον κόσμο. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά από τις αρχές Μαρτίου προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι δημόσιες εξετάσεις που διενεργούνται στα τέλη της σχολικής χρονιάς έχουν ματαιωθεί και σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία, λόγω της πανδημίας.
Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Γαλλία θα μπορούσε να αυξήσει τις ώρες μαθημάτων τον Ιούνιο για να καλύψει τον χαμένο χρόνο, δήλωσε ο Μπλανκέ, ο οποίος είχε προηγουμένως κάνει λόγο για την πιθανότητα να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στις αρχές Μαΐου. Σήμερα είπε ότι η επανέναρξη των μαθημάτων στις αρχές Μαΐου είναι προς το παρόν απλά ένα “σενάριο”.