Η επιδημία του κορωνοϊού έχει «θορυβήσει» τις νησιωτικές κοινωνίες, όπου οι υγειονομικές δομές λειτουργούν υποτυπωδώς. Στα νησιά η μόνη πιθανή αιτία μετάδοσης του ιού είναι οι ταξιδιώτες οι οποίοι προέρχονται από περιοχές στις οποίες έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Για το λόγο αυτό, τα δημοτικά συμβούλια των μικρών νησιών έχουν αποφασίσει και έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη λήψη επιπλέον μέτρων ώστε να οχυρωθούν αποτελεσματικότερα τα νησιά απέναντι στον κορωνοϊό.
Τήλος – Μαρία Καμμά
Το δημοτικό συμβούλιο Τήλου εισηγήθηκε με ομόφωνη απόφασή του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού. Επιπλέον, ο Δήμος Τήλου ζητά να μπαίνουν σε καραντίνα όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού όταν επιστρέφουν από άλλο νησί ή περιοχή, όπου έχουν μεταβεί αποκλειστικά για λόγους υγείας.
«Το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά. Ακόμη και από την Αθήνα έχουν έρθει άτομα που δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία την Τήλο. Στην Ελλάδα πάρθηκαν έγκαιρα τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης των κρουσμάτων του COVID-19 δεν προβλέπεται ωστόσο οι μόνιμοι κάτοικοι που επιστρέφουν στα νησιά από άλλες περιοχές να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα, πράγμα που ζητήσαμε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ισχύει, όπως επίσης να μη μεταβαίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι σε άλλα νησιά ή περιοχές, παρά μόνο για λόγους υγείας», δήλωσε η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά.
Η κα Καμμά επισημαίνει ωστόσο και τον κίνδυνο της οικονομικής…κατάρρευσης των μικρών νησιών, όπου τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 θα έχουν μεγαλύτερο και σοβαρότερο αντίκτυπο. Όπως σημειώνει η ίδια, το δίκτυο των δημάρχων των μικρών νησιών πρόκειται να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας την στήριξη της επιχειρηματικής δράσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλα τα μικρά νησιά. «Απαιτείται μία γενναία δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μη χάσουμε…νησιά. Χρειαζόμαστε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για να μη θέσουμε σε κίνδυνο ή και να χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι όμως αναγκαία η λήψη μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για να μη χάσουμε νησιά», τόνισε η δήμαρχος Τήλου.
Αγαθονήσι- Ευάγγελος Κόττορος
Ο δήμαρχος Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος, ζητά την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μετά την επιστροφή τους από άλλο νησί ή περιοχή, στην οποία έχουν μεταβεί μόνο για λόγους υγείας. «Στο Αγαθονήσι το 70% του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ η υγειονομική κάλυψη είναι ανύπαρκτη επί της ουσίας. Συνεπώς η ανησυχία είναι δικαιολογημένα μεγαλύτερη. Διαθέτουμε έναν ανειδίκευτο γιατρό ο οποίος δίνει αγώνα για να ανταποκριθεί στα καθημερινά περιστατικά με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει.
Η κυβέρνηση αντέδρασε κι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, τα μέτρα δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών… Οι μόνιμοι κάτοικοι μετακινούνται σε άλλα νησιά, μέσα στα προβλεπόμενα περιθώρια που τους δίνουν τα απαγορευτικά μέτρα για λόγους υγείας κλπ. Δεν προβλέπεται πουθενά, δυστυχώς, η υποχρεωτική απομόνωσή τους για 14 ημέρες, όταν επιστρέφουν. Κάθε μετακίνηση προς το νησί μας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αν συνεχίσει αυτό να συμβαίνει θα είναι επικίνδυνο για την υγεία όλων μας», είπε ο κ. Κόττορος, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που δεν τηρείται το μέτρο αυτό θα πρέπει να επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Σύμη- Λευτέρης Παπακαλοδούκας
«Γάλλοι, Άγγλοι και Ιταλοί οι οποίοι δηλώνουν τη Σύμη ως φορολογική τους έδρα, πράγμα το οποίο αποδεικνύουν με το Ε9, έρχονται κανονικά στο νησί. Ακόμη και αν δεν κυκλοφορούν και μένουν περιορισμένοι στα σπίτια τους, έχουν ταξιδέψει, έχουν μπει σε αεροπλάνο, πλοίο, ταξί κλπ και που πιθανόν είναι συμπτωματικοί, μπορούν πολύ εύκολα να μεταφέρουν τον ιό. Εάν απαγορευόταν να έρχονται στη Σύμη από άλλα μέρη, θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε κανονικά τις ζωές μας. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στη Σύμη, όπου δεν υπάρχουν καν επαρκείς δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας. Διαθέτουμε έναν αγροτικό γιατρό μόνο. Αν είχαμε ένα παθολόγο στο νησί και αν τα πλοία μετέφεραν μόνο εμπορεύματα, κανείς δεν θα χρειαζόταν να μετακινηθεί», δήλωσε ο δήμαρχος της Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Λειψοί- Φώτης Μάγκος
Ο δήμαρχος Λειψών επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της εκδήλωσης κρουσμάτων του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να απομονωθούν τα νησιά. «Όλοι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία. Οι Λειψοί με απόφαση του ΔΣ ζητούν να μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα όσοι ταξιδεύουν στο νησί. Θεωρούμε ότι είναι ένα εφικτό, προληπτικό μέτρο το οποίο δεν περιορίζει την ελευθερία των συμπολιτών μας οι οποίοι τηρούν πιστά όλα τα προληπτικά μέτρα. Έχουμε ζητήσει από κάθε επισκέπτη να μπαίνει σε οικειοθελή καραντίνα, αλλά αυτό δεν τηρείται πάντα. Έτσι, ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να γίνει υποχρεωτικό». Ο κ. Μάγκος, δηλώνει αισιόδοξος ότι η καμπύλη των κρουσμάτων στη χώρα μας θα φθίνει εάν εξακολουθήσουν να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης. Ωστόσο η επανεκκίνηση του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τον περιορισμό ή την εξάπλωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κάνουμε προβλέψεις για τη σεζόν. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και την αναχαίτιση ή την εξάπλωση των κρουσμάτων. Αν όλα πάνε καλά, πιθανόν να επιστρέψουμε από τον Ιούνιο στην κανονικότητα και ίσως καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη σεζόν λίγο περισσότερο, ώστε να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού το οικονομικό πλήγμα…».